Stránka 1 z 1

Ako na manualne ostrenie cez hladacik?

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 11. 2009 00:22
od niio
skusal som manualne ostrit cez hladacik, ale pri prezerani fotiek na PC som ihned videl, ze fotka je neostra na tom mieste, kde som ostril a pritom v hladaciku sa mi zdala byt ostra. Zatial sa mi ziadna fotka nepodarila presne manualne zaostrit a to som ich skusal uz niekolko 10tok. Ostril som na malych clonovych cislach, kvoli vyraznej hlbke ostrosti. Ohnisko 14-40 a 40-150, CF 2.0.
Jedine sa mi podarilo manualne zaostrit pomocou displeja, ked som si na displeji priblizil scenu 7x/10x a videl som tak detialy a mohol som manualne doostrit...

Je vobec mozne presne manualne zaostrit cez hladacik pri nizkom clonovom cisle?

Olympus e-420

Re: Ako na manualne ostrenie cez hladacik?

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 11. 2009 01:27
od ggrand
pro ostreni nema zadny dopad to, jake clonove cislo mas nastavene- v hledacku se divas pres odcloneny objektiv-samozrejme pri zmacknuti spouste uz se zacloni.
Dale tve objektivy maji samy o sobe tak velkou hloubku ostrosti kvuli mizerne svetelnosti + 4/3 systemu(olympus),ze nemas realnou sanci poradne videt, kde hloubka ostrosti je. S tim je castecne spojena i velikost hledacku, ktera je u tveho fotaku natolik bidna,ze hur uz nemuze byt,takze proste nevidis dostatecne detailne.
Dalsi problem muze byt v jine vzdalenosti(spatne podlozena matnice) objektiv matnice X cip.
Neves hlavu. Proste digitaly na tohle nejsou stavene. Starsi MF fotaky mely hledacky jako kinosal,tam uz je to jina. Kdyz mas Olympus tak zkus zrovna treba OM-1, OM-2 . Mely by to byt fotaky s nejvetsima hledackama vubec.

Re: Ako na manualne ostrenie cez hladacik?

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 11. 2009 08:34
od irmo
ggrand doma mam SLR (stari kinofilm) e-3 a e-510 najlepsie sa mi ostri s SLR potom e-510 (aj ked ma pidi hladacik) a nakoniec s e-3 (ktora ma velky hladacik, stale mensi ako SLR ale zanedbatelne).

Preco je jednoduche ako SLR tak E-510 (kde mam vimenenu matnicu) maju split prims/makro prism tzv opticke pomocky na MF ostrenie a nemam problem ani zaostrit MF f1.4 na tej e-510 :D. Opticke pomocky > velkost hladaciku
Opticke pomocky > AF chip na signalizaciu zaostrenia (mam vacsiu uspesnesot ostrenia aj som rychlesi s e-510 ako s e-3 + AF chip s 50mm f1.4)

Takze ano DSLR vobec niesu stavane na MF ale nie kvoli velkosti hladaciku ale kvoli tomu ze ten opticky hladacik vobec ale vobec nevyuzivaju aj pitome EVF ma lepsie pomocky na ostrenie ako dnesne DSLR. Dovod je velmi jednoduchi opticke pomocky v hladaciku potrebuju dobru svetelnost objektivu (preto stare objektivy aj ked dobre nekreslili ale mali clonu f2.8 atd) a toto je najme problem FF tiel kde bezne mas "L"-kove objektivy f4 (este by mali fungovat opticke pomocky ale uz je to na hrane) ked som to tak skusal tak na tej e-510 to fungoval tak do f5.6-f7 pri zaostreni na nekonecno!!! pri zaostreni na makro 1:1 ani f2.8 nieje dostatocne :P.

matnica na e-420 sa vymiena bezproblemovo .... takze pokial to MF naozaj chces tak sup do toho, ale kvoli setakom to nema zmysel podlamna....

Re: Ako na manualne ostrenie cez hladacik?

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 11. 2009 11:32
od karmy
ggrand píše:pro ostreni nema zadny dopad to, jake clonove cislo mas nastavene- v hledacku se divas pres odcloneny objektiv-samozrejme pri zmacknuti spouste uz se zacloni.


Nevím jak je to u Olympusu, ale u DSLR není zrovna běžné že se zacloní po namáčknutí spouště..

Re: Ako na manualne ostrenie cez hladacik?

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 11. 2009 11:37
od irmo
ani u olympusu sa nezacloni ... nato tam mas "dof preview" tlacitko ;)

Re: Ako na manualne ostrenie cez hladacik?

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 11. 2009 11:41
od niio
hladacik sa nezacloni, ale ked fotim cez displej (ako na kompakte), tak ten sa uz zacloni...

Re: Ako na manualne ostrenie cez hladacik?

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 11. 2009 11:49
od karmy
jo jasně, sorry.. četl jsem "při namáčknutí" místo zmáčknutí :D

U displaye je to docela logické.. lze jej zesvětlit takřka dle libosti