Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz
Niky píše:FZ30 aj FZ5 nie sú zrkadlovky. V podstate všetko, čo nemá výmenný objektív, okrem Sony R1, nie je zrkadlovka.
Co to je za blbost? Proc by zrcadlovka mela mit nutne vymenny objektiv? SLR znamena Single Lens Reflex. O vymenych objektivech ani slovo. Takove zrcadlovky E-10 a E20 od OLY take nemely vymenny objektiv. A nikdo - snad krome par premoudrelych cechu, jako vzdy, kteri byly chytrejsi nez cely svet. - nepochyboval o tom, ze se jedna o skutecne zrcadlovky.d/quote]
Otass píše:Mnozi si koupi fotak pres 10 tisic a potom dokupuji predsadky, ale malokdo si uvedomi, ze za ty penize uz by mel +- zrcadlovku se setakem.
Mame spojene slovo "zrcadlovka" s kvalitou. Za tou kvalitou stoji cip velikosti APS, ktery je o 1,5x mensi nez policko filmu, ale presto svymi rozmery zaruci zrcadlovce predpoklad pro malou hloubku ostrosti, velky dynamicky rozsah a snizi problemy se sumem. Takova Sony R1 sice zrcadlovkou neni, je to vlastne "prerostly kompakt" (kompakt od toho, ze ma vse v jednom a tzn. telo+objektiv) ovsam s kvalitami zrcadlovky. Otazka je, jak se budeme divat na fakt, ze cip je v ni stale osvetlovan, aby ukazal uzivateli scenu v hledacku. To muze byt neco pro jeho zivotnost...
SLR (lidove zrcadlovka) je pak kamera, jejiz hledacek je zalozen na tom principu, ze je v nem produkovana presna scena, ktera prochazi objektivem. Samozrejme opticky a ne digitalne.
Insan!ty píše:no Sigma DP1 je dle mě jen "demonstrace síly" a poukazání na čip Foveon X3, prostě zviditelnění fy Sigma.. V době kdy je výroba světlocitlivých čipů stále velmi nákladná, asi nebude mít kompakt s tímhle čipem na trhu uplatnění.. Navíc rozlišení 2640 x 1760 asi taky neuspokojí každého.. Koupí si jej max. pár nadšenců. Předpokládám velice vysokou cenu, určitě převyšující Canon G7, který toho, mimo snímač, nabídne mnohem více.. Navíc by mě zajímala životnost čipu, který bude v DP1 stále ozařován světlem.. (má LCD náhlked a nemá optický hledáček..)
Insan!ty píše:no abych se přiznal, tak jsem nikde neviděl jak vypada ona interpolovaná fotka... Ale už jen to slovo mě děsí.. Jasně že je lepší použít 3 snímače nebo v případě Foveounu X3 3 vrstvy, pro každou barevnou složku zvlášť, určitě obrazový výstup bude věrnější než CCD nebo CMOS.. Každopádně když je rozlišení 2640x1760, tak interpolovaně může být 3x větší, ale asi těžko tam bude 3x tolik detailů.. Jen zvětší velikost fotky s menší ztrátou detailů oproti klasickým snímačům.. Ale i tak interpolaci dojde k výsledné degradaci obrazového výstupu.. DP1 se nedá srovnávat s kompaktem, protože za tu cenu si koupíš těch kompaktu i pět..t/quote]
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků