Micro 4/3

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 7. 8. 2008 02:39

FF skla mi drahá nepřipadají. sigma 28-70/2,8 DG je levnější, než Sigma 18-50/2,8 DC, sigma 17-35 DG je levnější než sigma 10-20 DC a sigma 12-24 DG nemá na apsc žádnou alternetivu (vyjma fish eye, ale ty jsou trochu zvláštní sortou). Samozřejmě to neplatí vždy sigma 50-150/2,8 DC je o něco levnější než Sigma 70-200/2,8 DG.

DC=jen pro APSC DG=pro FF

Obdobná situace je i u ostatních výrobců. Sigmu jsem si vzal jako příklad.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 7. 8. 2008 08:46

Skusme to zhrnut :)

micro 4/3
fakty:
- crop zostava 4/3 tzv 2.
- odstup senzora od posledneho optickeho clenu je 20mm
- AF - ala kompakt
- opticky hladacik ak ano tak jedine pomimo objektiv paralax -> nepouzitelne, to racej EVF

+ micro 4/3
- lachsia konstrukcia sirokacov (vse co ma mensiu ohniskovu vzdialenost ako 40mm bez prepoctu!), poctatne mensie.
- kompatibilita so starimi objektivy na 4/3
- velkost
- 2 konektory navyse, typujem na ovladanie objektivu cez telo :(

- micro 4/3
- rychlost ostrenia, pokial nedojde k zasadnej zmene tak sa da ocakavat rychlost ako ma e-520 na LV => pomalsie ako vacsina "top" kompaktov
- velkost teleobjektivov, objektivov ako takych velky senzor => nutne vacsie sklo ako kompakt

Micro 4/3 mozu byt zaujumave kompakty s objektivmi 28-60mm (+- traktor) a to je vse ... pre ostatne rozsahy uz budu velke objektivy ... a DSLR nebudu moct konkurovat kvoli rychlosti AF (tot moj nazor)

FF je blbost (pre masu) tak male HO vacsina ludi nepotrebuje ... a pre masu ludi ktoru tvoria laici bude male HO viac na obtiaz ako na prinos. FF je dobre pre pokrocilich.

Cena je dana marketingom, predajnostou, dopitom a ponukov ale uz davno nieje dana vyrobnymi nakladmi a uz toboz nie u tak malich rozdielov v nakladach ako je medzi sklami FF,APS-C, 4/3 ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 1. 9. 2008 10:12

Začínají se toho nápadu chytat další, Samsung plánuje výrobu něčeho podobného, ale s čipem APS-C (14 MPx CMOS) na jaro 2010:

http://www.amateurphotographer.co.uk/ne ... 66661.html
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 1. 9. 2008 12:40

Uz aby bol taky kompakt na svete.....jedno od koho /okrem Sigmy-ta to troska nezvladla/.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 12. 9. 2008 12:37

Už je tady první vlaštovka, Panasonic G1, bohužel 12 MPx, ale jinak vypadá OK.

http://www.dpreview.com/Previews/PanasonicG1/
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 12. 9. 2008 12:52

Aspon si mozme byt isty, ze je to uplne novy chip.

Mozno je vylepseny:
Panasonic is claiming improved dynamic range
(toto tvrdit pri zvysenom pocte MPix .. )
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 12. 9. 2008 13:03

Tak nějak jsem doufal, že když odendali zrcátko, vyrobí nějaké zajímavé objektivy, které toho dovedou využít (10mm f2,0 a podobne). A oni k tomu dali takove nechutne setaky, ktere navic nejsou nijak zasadne mensi nez ty na normalni 4/3.
Nic pro me teda.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 12. 9. 2008 13:23

Panasonic planuje tieto objektivy:
Obrázek

Mozno olympus neskor spravi tiez dake...
A ak daju stabilizaciu na chip, tak by ju objektivy nemuseli obsahovat (a mohli by byt este mensie).
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 12. 9. 2008 14:08

Hm tak G1 je první Pana který mne zaujal. Čekal jsem pro začátek M4/3 víc ořezané. Myslím, že nabízená sestava je tak akorát při přechodu z kompaktu, nebo starší Lowendové zrcadlovky.
Zajmavé bude s čím se přidá Olympus a tak za 2 roky uvidíme zda se ujmulo.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 12. 9. 2008 14:53

zajimaci je i prizvisko HD u objektivu - ze by kvuli videu v pristi generaci fotaku?
Ten 20mm f1.7 je presne duvod proc takovy fotak kupovat. Skoro jako stary RF od Minolty.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 12. 9. 2008 18:19

Já docela čumím na EVF - oni tomu říkají LVF. Rozlišení 1 440 000 bodů (to je 480 000 pixelů, tedy 800x600!) a 60 fps - to se teda pochlapili.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 12. 9. 2008 19:13

No a jestli ukázkové fotky jsou opravdu z G-1 tak jsem z toho jelen. Prakticky nulovej šum. Podzřívám Pana. že jsou trochu vylepšený. Ale to se ukáže za pár dní jak opravdu fotí. Jak jsem projel parametry a ostatní info na netu, tak bych klidně do něj šel. Pěknej výletní foťáček.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 12. 9. 2008 19:38

ISO 100

Ta druhá fotka je excelentní.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod RobertH 13. 9. 2008 10:25

Ty ukázkové fotky jste, prosím, našli kde?
Jinak vypadá opravdu moc zajímavě.
Že by konečně začlo u Panasonicu záležet na kvalitě obrazového výstupu? ;-)
Pro mne je snad jediné mínus, že nedokáže natáčet video, protože video v
digitálu mi naprosto postačuje. Ale není všem dnům konec :D .
RobertH
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 13. 9. 2008 12:19

Aj mna by zaujimalo, kde su tie fotky, jedne, co som videl boli tapety na tejto stranke: http://panasonic.net/pavc/lumix/systemc ... wallpaper/ podla ktorych sa kvalita posudit neda,....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka