"More than Full Frame ... "

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 11. 2024 11:17

Fujifilm GFX100RF First Specs: No IBIS, GF35mmF4 Lens and Coming March 2025

Je to ještě lepší... Kdo má odvahu jít na trh s 44x33mm a 100mpix bez stabilizace? Přece Fujifilm! :-)
Teoretická naděje ještě existuje pro možnost OIS v samotném GF 35mm F4. A to se ještě neví, zda bude mít vůbec nějaký hledáček... přerostlý GR vibes. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 4. 2025 09:28

Jedna perlička k "středoformátu"...
Docela mne zaujalo, že do jisté míry roste popularita starého Pentaxu 645D - najdou se lidé, kteří pokládají za originální podání jeho senzoru, který nemá se současnými nic společné (ještě CCD od Kodaku). Navíc je tam zajímavý look z hlediska rozptylového kroužku - "jen" 40mpix ve spojení s větším snímačem vede na celkem velký pixel atd.
Nemám na to nějak jednoznačný názor, ale každopádně je docela zajímavé, že už zjevně i digitální foťáky dorostly do věku, kdy se některé posouvají do pozice "cool retro" :-)

Jinak 645D/Z jsou zajímavé fakt levnými a přitom obrazově zajímavými skly, přičemž i nejstarší pro první analogový 645 ještě bez AF budou mít automatickou clonu ve všech režimech atd. Ani těla nejsou nijak extrémně drahá.
Ale je to skutečně spíš stylové retro, čistě rozumově by GFX vyhrálo celkem snadno. Možná s výjimkou, že by někdo chtěl kombinovat digi i analog, to by pak bylo na delší diskusi...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 24. 4. 2025 09:46

Čas od času se zeptám příležitostně nějakého fotografa v.v., zda mu neleží ve skříni něco takového. :-)

Několik stránek zpět jsem dával odkazy na DPreview a Flickr k těm CCD třeba.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 4. 2025 09:53

Skla se občas za vyloženě symbolickou cenu najdou, ale tělo 645D jsem popravdě pod 1000EUR snad ještě neviděl, spíš tak 1400EUR.
Asi nic přehnaného, ale už to přeci jen není vyloženě cena, kterou by člověk vyhodil jen tak na hraní. Nicméně tak orientačně to průběžně sleduji :-)

Jinak co se týče CCD MF, tak je taky extra zajímavý digiback PhaseOne P65plus - to je CCD, něco přes 60mpix, ale tohle už je fakt středoformát 40.4 x 53.7mm. Tělo a skla k tomu vyloženě za pusu, ale digiback (tady je oddělený) už je určitě přes 2000EUR.
Nicméně je to určitě nejlevnější varianta, pokud by někdo chtěl zkusit "opravdový" MF, přitom s kvalitou, která není mimo mísu ani dnes.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 25. 4. 2025 08:22

Pro CCD vlastnosti bych spíše zkusil třeba něco od Cobalt Image, který poskytne i přesně pro daný senzor vyladěnou emulaci. Aspoň pro začátek bych tomu dal šanci a třeba mě to odradilo si vůbec pořizovat skutečný CCD hardware. CCD Fever nebo Leica CCD Monochrom.
Případně z kategorie jejich dalších emulací / simulací. Ideálně to raději probrat přímo s pánem po e-mailu (Enrico Scaramelli). Mívají sezonní 10-20% slevy, tak jen odchytnout tu dobu. Velké téma na FM v archívu. FM - Cobalt Profiles
S nativními objektivy už by to bylo horší, zase se drbat s redukcemi pro bajonet GFX, případně chytrými adaptéry, co stojí možná i mnohem víc než jsou bazarová středoformátová skla s možností využití AF nebo listové závěrky.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 4. 2025 09:22

Zrovna u zmíněného digibacku P65+ jde spíš o velikost snímače, tam je to už opravdu hodně jinde než FF - při přepočtu plochu to už nejsou vysoké desítky procent jako u GFX, ale už jsme v násobcích... Ono tohle už zkrátka posouvá "look" trochu jinam a v tomhle ti žádná emulace nepomůže :-)
Bylo by to asi argumentem proti pořízení 645D kvůli CCD, tam skutečně věřím, že GFX po aplikaci emulace bude působit hodně podobně. Ale jinak tohle moc neřeším, aktuálně tímto směrem moc neuvažuji. Psal jsem to spíš proto, že móda focení skutečnými "retro" přístroji pořád roste a je fakt zajímavé, že to z analogu (kde to běží už dlouho) doráží i k digitálům.

Mimochodem Leica M9 (což je taky součást těch emulací, které odkazuješ) je další učebnicový příklad - to je další tělo, které se i nadále docela používá a zájem o použité je slušný. Tady je to dokonce kombinace hned dvou věcí - zajímavý 18mpix fulframe CCD a k tomu je to plnohodnotný dálkoměr od Leicy. Ale to už bychom opustili téma "větších snímačů" :-) Nicméně když už se to nakouslo, tak zrovna koupi M9 bych si vcelku dokázal zdůvodnit i rozumově, tady by to nebylo jen čistě o "hraní" či retru.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 25. 4. 2025 18:38

Čas od času tyhle Leicy M9 sleduju na bazarech. Naštěstí si vždy najdu důvod, proč do M9 nejít. Někdy rozumný, jindy jen pocitový. Ale obecně se přetvařuju, že mě Leicy M jakoby nezajímají.
Takže spíše tu Cobalt emulaci CCD pro 50R a na to třeba nějaký bazar Leica/Voigtländer M objektiv, ať to mám aspoň trochu blíže k "Leica looku".

V listopadu 2023, po posl. GF nákupu jsem se zařekl, že minimálně rok nebudu nakupovat cokoliv z foto. Rád bych to natáhl až do 11/2025. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 4. 2025 06:24

Ta věta “ obecně se přetvařuju, že mě Leicy M jakoby nezajímají” je naprosto boží, když o tom přemýšlím, tak na mne to sedí taky :-)
Dodávám, že tím “M9 bych si dokázal rozumově zdůvodnit” jsem myslel spíš to, že vidím reálné argumenty, proč právě starší M9 a ne třeba M10 (M-E), která zase o tolik dražší není. Se zdůvodněním něčeho z M řady obecně už to je o něco složitější a tam už asi pocity nad rozumem dominují.

Jinak já se u foťáku taky celkem mírním. Rozjímám nad vším možným, ale když nechám stranou GRIII, což je malinko hračkovější věc, tak s těly nemám žádnou změnu už přes rok a myslím si, že se to ještě protáhne minimálně o pár měsíců. A pokud se nerozhoupu k S1RII, tak klidně i do dalšího roku.
Ale raději neříkám nic radikálně, člověk najednou narazí (třeba) na bazarovou M9 o pár tisíc levněji, než do té doby a předsevzetí se zhroutí během minuty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 4. 2025 09:52

Není to dlouho (asi 6 měsíců zpět), co byl na Paladixu inzerát na M9 v steel grey úpravě v hezkém sběratelském stavu. Po kontrole, možná i výměně CCD senzoru za nový, jak to u těch starších M8/M9 bývalo choulostivou záležitostí.
Nabídnutý panem F. z nedalekého Frýdku-Místku, který je znám prodejem vintage skel i foťáků, navíc ve spolupráci se šikovnými opraváři staré foto techniky nabízí kousky v opečovávaném a repasovaném stavu pro další užívání. Ve vedlejším inzerátu pak nějaký hezký M objektiv od Leicy, už nevím jestli 35 nebo 50. Tuším, že také v grey úpravě. Ale nechtěl bych tuto "živnost" provozovat, je to hromada a hromada věcí - to musí být člověk vyloženě nadšenec.
Nechybělo málo, ale nechtěl jsem zase pána zatěžovat komunikací o tom, jak si tím nejsem jistý, že bych to musel vyzkoušet a podobné otravné kecy, které jsem sám zažil od zájemců, když jsem něco prodával za uplynulé roky.

Jediné GFX, které mě výhledově zajímá je 100S II, přestože jeho PASM mustr mi není moc po chuti, anebo dosud neexistující (možná nikdy) nástupce 50R - to může být otázka dvou až tří dalších let.
Jinak skrze algoritmy na sociální sítích a pod. útočí GFX 100RF na mé smysly ze všech stran.
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránka