Zkusím pár cílených testů v duchu, jak píšeš, pak dám vědět. Nicméně při běžném focení jsem tohle fakt nepozoroval... Zkoušel jsem si teď před chvílí projet LR knihovnu s filtrem na tohle sklo a problém s ostřením tam nevidím, ale ze starých fotek se tohle špatně posuzuje, chce to opravdu příležitostně pár cílených zaostřovacích testů.
Ad kvalita kresby - za mne je 28-200 čistě technicky (bez ohledu na "charakter") dobrý tak do 120mm ohniska i na plnou díru, po projetí PureRAW bych se vůbec nebál ani hodnocení "velmi dobrý". Směrem k 200mm je to horší, tam na plnou díru určité nedostatky vidím a k hodnocení "dobrý" musím oko přimhouřit. S PureRAW se posune pro mne někam do "mírně lepší dobrý", na "velmi dobrý" to podle mých nároků spíš není.
Ale jinak jak jsem procházel cíleně fotky jen z tohoto skla, tak na mne skutečně nijak velká deprese nepadala, zcela použitelných jich bylo docela dost a k některým bych se hlásil zcela bez váhání

Je to vlastně celkem škoda - opět klasický příklad výrobku z kategorii "chybí kousek". Stačilo doladit nepatrně lépe, aby to člověk chválil, kudy chodí, ale zkrátka tam "kousek" k plné spokojenosti chybí