L systém - Leica, Panasonic a Sigma

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod 2828 23. 11. 2024 09:26

Affinity Photo V2 umí rawy z S9 (poslední aktualizace je z doby, kdy přidávali X100VI, A9III nebo galaxy S23)
849,-CZK
2828
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 11. 2024 09:43

Jsou mimochodem nyní celkem zajímavé slevy na S9, z nějakého důvodu speciálně na černý model, jiné verze jsou dražší. Zlevněný je i černý set s 18-40.
Upřímně z mého pohledu je to pořád dost předražené (ve srovnání s S5II a vlastně nově i “lowend” S5D při zvážení, kolik toho vlastně z S9 odebrali a tím šetří), ale marketingově se to asi prodává lépe než tradiční těla, tak Panasonicu přejme úspěch.

Trochu jsem o tom uvažoval, ale došel jsem k závěru, že u mne by S9 byl čistý GAS, v tuto chvíli pro to úplně jasné využití nemám. Ale budu dále sledovat, stejně bych se vsadil, že cena spadne ještě níže a pak se GASu možná bránit přestanu :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 2828 23. 11. 2024 10:53

85 f 1,8 jsem poslal na reklamaci, když jsem se vrátil z natáčení tak byla přední čočka jakoby poškrábaná při pohledu v ose, při pohledu zboku je povrch netknutý a není na povrchu nic cítit ani prstem... předpokládám zamítnutí reklamace, ale za dva dny na foto Škoda - fotofest byl ambasador Panasonicu a jeden dotaz byl na totéž, co se stalo mně s tím, že na webu je víc postižených, 50 f 1,8 a 85 f 1,8......většinou focení/natáčení v chladu (v mém případě +2C, potom doma v brašně cca 2 hodiny)
dohledal jsem dotaz z toho streamu :
HonzaM
​​Zdravím Vás,na diskusních fórech jsem zaznamenal stížnosti majitelů full frame objektivů Lumix S na jev, při kterém v optických soustavách dochází k vzniku artefaktů a vad ​​které jsou snad důsledkem rozpadu nějakých vrstev mezi čočkami. Mě osobně to potkalo u S 50/1,8 ani ne tři čtvrtě roku po pořízení. Objektiv byl vyměněn v záruce. Chci se zeptat, zda-li výrobce tuto vadu zaznamenal a sjednal nápravu
pan ambasador odpověděl, že o ničem takovém neví...jak jsem dohledal paragon pro reklamaci, tak i ta doba souhlasí, koupeno 12 2023, vada 10 2024
2828
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 11. 2024 10:51

Asi jsem finálně dotestoval novinky, které do S5II přinesly nedávné updaty a případně spojení s Lumix LAB...
Geotagging z aplikace funguje, ale má to háčky a upřímně tomu, jak to chodí u OM-1 to nesahá po kotníky. Míněno hlavně kolem spolehlivosti spojení s aplikací, zatímco u OM-1 se tomu dalo věřit na 100%, tak tady ani náhodou. Ale když si to člověk ohlídá, tak to funguje, což dává šanci, že se to po nějakém updatu dotáhne.
Podobné to je s automatickým stahováním fotek do aplikace na pozadí. To je pro dnešní "sociální dobu" fajn, reálně to dlouho měl jen PEN E-P7, že to přidali i pro S9 a S5II je určitě dobře. Nicméně stahování je celkem pomalé, pro RAW za mne nepoužitelné. Defaultně to nabízí JPG-M, což chodí slušně a asi to je pro různé rychlé IG/FB publikace vyhovující. Není to dokonalé, ale pokud jste někdo cílová skupina, tak doporučuji vyzkoušet, smysl to leckdy mít bude.

Poslední bod je profil Leica Monochrome. Výstup v BW fakt hezký, nemám námitek, ale je to profil pro JPG. Panasonicy S mají standardně profilů více uložených i jako profil v RAW, takže je zde přepínat i následně třeba v Lightroom, ale zrovna Leica Mono toto nenabízí. Lze ale nechat fotit do RAW plus JPG a pak má člověk v tomto profilu JPG a ještě navíc RAW, který lze zpracovat libovolně (to samé jako různé Art profily o Olympusů) či filmové simulace u Fuji).
Za mne docela fajn doplněk pro lidi zaměřené primárně na focení, pěkný BW profil neuškodí.

Teda vlastně jsem ještě moc netestoval dohrávání dalších profilů jako LUT - sice primárně pro video, ale taky by mělo jít i na focení. Může být také zajímavé, ale na to zatím nebyl čas.

EDIT - tak mi to nedalo a rychle jsem zkusil... S těmi nabízenými LUT z aplikace je to tak, že se prostě nahrají do foťáku, kde jsou pak v samostatné položce Realtime LUT. Její ovládání je nezbytné hodit na nějaké tlačítko. No a pak prostě při focení zmáčknete tlačítko a vyberete si z nahraných LUT a je to. Výsledek je jako u Leica Monochrome, tedy aplikuje se jen na JPG, u RAW si to vybere profil, na kterém je založeno.
Popravdě to není úplně blbé - samozřejmě pro video je to zajímavější, tam se barva aplikuje rovnou na výstup, zatímco u fotek je to tak napůl. Ale i pro focení si to umím představit - samozřejmě u lidí kolem IG/FB není co řešit a pokud něco z nabízených LUT bude sedět, tak proč ne, tam běžně postačí JPG. A "ortodoxní" fotograf to minimálně může ocenit jako náhled a následně si řešit aplikování přímo na RAW. Což jde - z Lumix LAB to jde poslat nejen do foťáku, ale i jako soubor na mail, což je LUT ve formátu .cube, který jde konvertovat na XMP pro LR.
Osobně tohle asi tolik nevyužiju, ale z druhé strany bych to ani nezlehčoval - je to docela zajímavé rozšíření možností pro práci s přístrojem. A cílovou skupinu vidím celkem reálnou...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránka