Zajímavý postřeh k Lumixu S9 - Panasonic oficiálně upozornil, že zájem o předobjednávky je vyšší, než očekávali a asi nestihnou všechny hned po zahájení...
Celkem zajímavé - buď si od toho až tak moc neslibovali, ale zájem o podobné přístroje začíná docela růst - pro obor focení by to nebyla špatná zpráva. Anebo opravdu konkrétně S9 vyvolal jistý hype, že je poptávka mimo tabulky - to by bylo zajímavé také.
Tohle moc obvyklé není, že se něco vyprodá ještě před začátkem prodejů se dělo dosud spíš jen u nějakých specifickým méně sériových skel (třeba Oly150-400PRO). U těl ale vynechám-li binec hned po Covidu (třeba Nikon Z9), tak se to dělo jen při nějaké změně po dlouhém čekání (třeba zase u OIy OM-1), to ale případ S9 příliš není.
Je samozřejmě možné, že u Panasonicu něco totálně zpackali v odhadech či vlastní výrobě, ale trochu mi vrtá hlavou, zda to opravdu nemůže naznačovat i jisté rozpor v tom, co zákazníci opravdu chtějí a v tom, co se jim primárně nabízelo. Už jsem i kolem sebe narazil víckrát na postřeh, že by někoho skoro víc než nadupané výkonné tělo jako OM-1 či S5II zajímal skoro víc nějaký nový PEN u OM či jeho ekvivalent v FF (což vlastně S9 je) a nešlo přitom o nějaké úplné laiky, kterým stačí na vše mobil, jen je prostě z focení nezajímaly extrémy s maximální rychlostí, dlouhými skly a podobnými věcmi.
Přímo k S9 - stojím si sice za tím, že je kix, že to neuvedli rovnou spolu s malým 18-40, ale jinak tohle sklo špatně nevypadá a bude s tím ladit dobře - viz
https://www.l-rumors.com/new-set-of-ima ... mm-s-lens/ .
Pokud by kvalita byla alespoň jako u jejich 28-200mm, tak by to k S9 bylo naprosto adekvátní.
Mimochodem pro Milana - s 28-200mm pořád nemám nafoceno tolik, kolik bych chtěl, ale něco jsem přeci jen zvládl a přijde mi to opticky v pohodě, minimálně pro 24mpix snímač. Nepřijde mi tam něco vyloženě neostré a hlavně jak jsem psal dříve, má to poměrně slušnou kvalitu v rozích, dost vyrovnané. Není to nějaká zmrvenina s perfektním středem, ale v kombinaci s šílenou vinětací atd., která bez digitální korekce není použitelná vůbec, tohle je prostě normální univerzál. Příští víkend do New Yorku to asi spíš ještě nevezmu, ale třeba v létě do Budapešti tu sestavu S5 s 14-28 a 28-200 (plus případně 50/1,8) zkusím jako primární cestovní řešení zcela jistě.