Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 6. 2024 13:17

Na NR se psalo, že senzor v Z6 je stejný/podobný jako u budoucího A7S, takže kdoví, jak to s rozlišením dopadne. Sony má alternativy k A7S (např FX3), které ohrožují jeho smysl, ale nemá momentálně "levný" fotovideo hybrid proti S5, R6II a Z6III.

...Steve Perry se prý ptal Nikon rep na Z7III a bylo mu odpovězeno, že Nikon vyhodnocuje trh. Asi mají obavu, kolik jich dokážou prodat v možných specifikacích/cenách:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 6. 2024 13:57

Ak by mal budúci Z7 podobné vlastnosti ako Z6III, no snímač s 60 a viac Mpx, tak to s aj cenou relatívne blízkou Z8 ešte predajú.
Už len kvôli rozmerom, váhe, možno aj 500€ rozdielu v oficiálnej cene...
Veľa ľudí navyše nechápe rozdiely v čítaní snímača, chcú mechanickú uzávierku, niekedy možno počujú na megapixely...

V mojom okolí je zastúpené vysoké rozlíšenie (nad 34Mpx) možno 10-20% fotografov... a to sú väčšina profíci.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 18. 6. 2024 15:44

Přidám pohled stále ještě uživatele DSLR. Padla tady zmínka, že je to dobrý foťák pro ty co chtějí přejít z DSLR. Jako vynucený přechod ano, dobrovolně ne. Ti co přejít chtěli tak už přešli, těm ostatním většinou stačí co mají. Neplatí to stoprocentně, jiné je to u majitelů 10 let starých foťáků a jiné u těch s novějšími modely. Třeba pro mě nemá foťák absolutně nic co by nějakým užitečným způsobem motivovalo k přechodu, naopak znamenalo by to obrovské investice do zasklení (s otázkou zda skutečně na vše je optimální náhrada) a chybějící takové drobnosti jako absence interního blesku, nucený přechod na EVF (nejsem tím až tak unešen jako většina) nebo chybějící pomocné AF světlo u externího blesku.

V případě nucného přechodu (foťák doslouží a náhrada nebude možná nebo nové foťáky budou opravdu výrazně lepší), tak Z6III je určitě dobrá varianta, pro mě asi nejlepší. Z6II bych nechtěl, ne proto, že bych byl tak ohromen novými funkcemi, drtivá většina z nich je pro mě nepotřebná, ale jen z toho důvodu, že má konečně dobrý 3D tracking. Kdo přecházel na MILC třeba z D750 tak to možná moc nechápe, ale v novějších DSLR je to fantastická a návyková funkce, skvěle se s tím pracuje a s mizivou chybovostí. Alespoň pro fotografa mého profilu, kdo fotí sport nebo WL to může být trochu jiné. Nechci řešit nějaké nastavování autofocusu na tváře, oči, zvěř, auto, velikosti zaostřovacích polí a podobné kraviny. Myslím že toho na sledování a nastavování mám i tak dost - čas, clona, ISO, měření expozice, kompenzace expozice...

Jestli je cena vysoká nebo ne a co je férová cena úplně neumím posoudit. A pro mě to není nijak zásadní věc, cena mě nevadí.

Ten důraz na megapixely je pro mě těžko pochopitelný, několikrát jsem se tu na to ptal jaký reálný užitek z toho je a nic jsem se nedověděl. Na prohlížení na větším monitoru, fotky A4, web galerii postačí rozlišení 6-8 MPx. Možná někdo ještě to využije na silný crop u ptáčků, ale to je opravdu málo lidí. Proč chtějí například krajináři vysoké rozlišení mě není úplně jasné. Spíš to spojuji s fotofetišismem, kdy buď chtějí opravdu bez ohledu na potřeby to nejlepší anebo jsou zatížení zvětšováním na 100% a sledováním kresby na monitoru.

Moc nevěřím těm tvrzením, či předsevzetím, že foťák nepřináši moc nového a o "upgrade" nedává moc smysl. V reálu to vždy je tak, že nová "ultimate camera" je opravdu to poslední co chybí k tomu dokonalému snímku, těžce bojujeme sami se sebou a nakonec podlehneme. Tipuji, že tady uvidíme v nadcházejícím roce hodně upgradů.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 6. 2024 18:13

Naštěstí to postupně směřuje tomu, že foťák bude ostřit na tu věc, na kterou fotograf “ukáže” ostřícím bodem a té věci se bude držet.

Čím to bude odolnější proti přeostření na něco jiného, tím lépe.

To speciální nastavování je podle mě slepá ulička, resp. jakýsi mezistav, který postupně vymizí.

U Canonu aspoň volba jednoho typu subjektu nevypne ostatní typy, jen je neupřednostňuje.

Už jsem vyfotil cyklistické závody s nastavením Animals, a vše fungovalo :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 6. 2024 19:07

To sedí, pumpičkáři jsou samostatná živočišná forma, tam bych animals dával jak standard :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 6. 2024 20:09

:-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 6. 2024 09:22

To, že AF najde auto, člověka, zvíře, … automaticky, to bylo vnímáno jako obrovská přednost bezzcadlovek, což jsem bral do jisté míry jako pravdu, značky se trumfovaly v tom, které trackuje lépe, amatéři si libovali, že nemusí nic dělat.

Moje zkušenost se Z9 je, že AF opravdu najde člověka, auto, zvíře, ptáka, velmi dobře, ale ve výsledku je to hodně podobný, jako u D850, kolmo prolétající střelu a ani třeba vlaštovku to nechytí, ale běžné subjekty to chytí v pohodě, rychleji, než fotograf. U Z9 je super ta možnost omezit, jaký subjekt se vybírá, aby to třeba primárně ostřilo na ptáka a ne na člověka.

Pořád se ale hodí, když umíte joystickem ukázat na subjekt a trackovat přes 3d.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 6. 2024 09:42

Je tedy fakt, že úplně všichni vylepšují i řekněme "obecný tracking", tedy to "na něco dám bod a už se toho drží, ať je to cokoli"...
Marketingově se kolem toho nemluví tolik, jako o AI režimech, ty jsou víc sexy, ale nedá se říci, že by to někdo úplně zanedbával. A fakt je, že tohle už u top přístrojů začíná být také dobré a nahrazuje to režimy, ve kterých byl Nikon dobrý u DSLR.

Mimochodem je to u AI režimech hodně o detailech - jak i zde zmíněná možnost omezení výběru, tak ale i detaily v provedení, pro příklad u lidí je jedna věc detekce obličeje (což má dnes v podstatě každý), ale druhá je detekce postavy jako celku, což už zdaleka tak samozřejmé není a přitom je to v dost situacích k nezaplacení.
Tohle si musí každý osahat sám.

Hodně důležitá je při seznámení s novým přístrojem schopnost "otevřené mysli", je prostě třeba pochopit, v čem jsou silné stránky a využít je, bohužel to ale hodně lidí naprosto nezvládá :-( Vím zcela jistě, že velké procento "hate" na ten či onen přístroj je dáno snahou o "znásilnění", aby to pracovalo tak, jak byl dotyčný zvyklý a naprostým ignorováním toho, že při určité změně zvyklostí bude najednou výsledek daleko lepší...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Joskan 19. 6. 2024 11:53

Mám Z6 II a jsem s ním spokojen. Začal jsem ale více a více fotit wildlife a to už pak s tou Z6 II není taková hitparáda. Nakonec jsem na konci května koupil Z8 ve Fotoskoda za skvělých 89.990 Kč, kdy měli další speciální "festivalovou "slevu z již akční ceny. S takovou cenou za Z8 už ta nová Z6 moc zajímavá není. Dobře jsem udělal :)
Joskan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod houghs 19. 6. 2024 12:57

No uvidíme kam se ceny dostanou za půl roku, za rok. Takto je to neporovnatelné. Z6 III by měla být určitě na WL lepší než Z6 II, na druhou stranu se na WL mohou hodit megapixely navíc pro cropování.

pemar. píše:Pořád se ale hodí, když umíte joystickem ukázat na subjekt a trackovat přes 3d.

To je pomalé. Lepší je zamířit zaostřovací bod na subjekt a překomponovat. Zaostřeno ve zlomku vteřiny.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 6. 2024 13:05

Věc cviku, někdy je to i kombinace, podle toho, jaká je výchozí pozice ostřícího bodu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 6. 2024 13:40

tomashr píše:Vím zcela jistě, že velké procento "hate" na ten či onen přístroj je dáno snahou o "znásilnění", aby to pracovalo tak, jak byl dotyčný zvyklý a naprostým ignorováním toho, že při určité změně zvyklostí bude najednou výsledek daleko lepší...

Naprostý souhlas. Někdy stačí trochu změnit defaultní nastavení, nebo si prostě zvyknout, co se dá očekávat, a naučit se kompenzaci. V souvislosti se Z6III mě teď třeba zaujalo, že Jared Polin (celkově hodnotil AF skvěle) pořád referuje, že AF přeskakuje z vybraného subjektu na jiné v blízkosti nebo přecházející před ním. Pak ti ale Ricchi dodá minutové video s trackováním racka, který prolétá mrakem racků kolem, za sebou, před sebou, několikrát je úplně zakryt, ale foťák se ho drží naprosto neomylně až do přistání mezi další racky. Nebo Julia Trotti, která funkci testovala s Eye detekt a kameramanem lezoucím do záběru, i zde foťák prakticky neomylně sleduje ji. Někdy se člověk dozví doslova bizarní informace, které pravděpodobně vznikají v důsledu subjektivity vnímání jedinců. Např v review Zf Sam Hurd tvrdí, že ať vám kdokoli cokoli říká, Z gen I a II jsou naprosto nepoužitelné pro events (spoiler: foťáky masivně používané na svatby s 1.2 skly). V další větě zazní, že Zf má nyní AF lepší než Canon R3, se kterým on fotí svatby už delší dobu. Dost lidí určitě nebude souhlasit. ...Dobrat se v tomhle zmatku pravdy? Co je pravda? :)

-- 19. 6. 2024 13:51 --

Hougs určitě přesvědčuje hlavně sebe. Nic proti tomu. Jezdím 16 let starým autem s benzínovou atmosférou a jsem náramně spokojený, protože stálo málo, je hezké, pohodlné a servis je levňoučký. Pemar by s tím nejel ani na nákup:) Přechod na Z z DSLR samozřejmě nebyl zadarmo, ale mám silný pocit, že se mi vyplatil. Používám hlavně pevná skla a i ne zcela dokonalý Face/Eye detect Z6 mi obrovsky zvýšil pohodlí a sebejistotu při focení.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 19. 6. 2024 14:26

Myslíš confirmation bias. No nevím, snažím se držet faktů. Netrpím žádnou nostalgií po starých věcech, snažím se k tomu přistupovat pragmaticky. Samozřejmě nejvíc záleží na konkrétním profilu fotografa, co se vyplatí jednomu, nevyplatí se druhému. Ostatně proto máme tolik typů foťáků. A třeba Thom Hogan napsal ve svém článku zda se vyplatí přechod na ZIII pro majitele DX DSLR (které jsou minimálně osm let staré!) toto:

The DX DSLR owners have a lot of things they need to answer before they can consider upgrading at all. Nikon's Z DX lineup is very bottom-targeted and limited, all of which means potential weight and price penalties when you start considering FX bodies to replace your older DX DSLR.

To je faktické konstatování, žádný subjektivní názor. Faktem je obrovská investice, pro mě mizivý zisk na výsledných fotografiích, navzdory chválám o lehčích a menších bezzrcadlovkách je v reálu nutné zakoupit větší brašnu (je to přece jen přechod z DX na FX) no a pak ty další drobnosti co jsem psal. Není to nic s čím se nedá žít, žádný dealbreaker, já si na to určitě zvyknu, ale mínus to prostě je.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 6. 2024 14:43

Za mne je teda dostatečným důvodem pro přechod na MILC to, že to je MILC :-)
Tohle je nepředatelné, výhod EVF je strašně moc, ale musíš se na to podívat s tou zmíněnou "otevřenou myslí"...
Prostě neřešit zvyky OVF, ale hledat klady a najdeš jich strašně moc - simulace zobrazení, daleko lepší focení při "tmě", kdy to EVF "zesílí". Pro někoho třeba i výhoda v jednoznačné dioptrické korekci (vše je pro oko stejně daleko). U lepších EVF je propastně lepší možnost detailně prohlížet fotky v EVF místo na LCD (rozlišení jinde). Nebo třeba 100% pokrytí hledáčku - to u DSLR nemá skoro nikdo (pár vlajkových lodí). Takhle se dá pokračovat déle - je fakt blbost držet se jen přímého srovnání pohledu do hledáčku, u MILC je zajímavé, kolik věcí nabízí navíc... Fakt bych už zpět jít nechtěl a tohle jsem si myslel už po naučení se na staré Olympusy, jejichž hledáčky jsou na dnešní dobu podprůměr, ve srovnání s novějšími je to už úplně jinde.

Jinak tohle platí obecně, konkrétní výběr už je jiné téma. Já bych se upřímně při přechodu DX-FX vůbec nelimitoval jen Nikonem, při obměně skoro všeho k tomu není důvod. Pokud vyhovuje APS-C, tak bych se vůbec nebál Fuji (a možná ani Canon), při snaze jít na FF pak přirozeně stojí za pozornost vedle N a C i Sony a Panasonic (například zrovna malá FF skla se k Sony a Panasonicu seženou lépe - řada "I" od Sigmy). Ale to už je na jinou diskusi...
Naposledy upravil tomashr dne 19. 6. 2024 15:07, celkově upraveno 1
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 19. 6. 2024 14:46

No jo no, ale když by si tady spousta lidí přiznala pravdu, tak nemáme o čem diskutovat :-). To je to stejné, jako ty mnou postované a zmiňované fotky z Gruzie - jeli jsme dva, já se Z5 a kolega se stařičkou D7100. Myslíte, že na fotkách poznám rozdíl? Kde ty věci ... Ale to je specifické užití techniky, kde rychlost a přesnost AF nehrají žádnou roli. Fotografové sportu a WL budou mít názor samozřejmě jiný. Proto takové posouzení není faktické konstatování, ale čistě subjektivní názor (dle mého) ;-)

Mimochodem pod slova Tomáše se 100% podepíšu. Přesto to jsou ty zajímavé argumenty pro přechod na MILC.
Naposledy upravil noxx_cz dne 19. 6. 2024 14:59, celkově upraveno 1
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka