Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod noxx_cz 27. 2. 2025 16:40

Tak jsem mrknul na nové recenze Otusu ML 50 a žádný zázrak teda. Už i design, který u DSLR verzí byl jedinečný, je teď pro mě spíš odpudivý a nelíbí se mi vůbec ... Prostě za ty roky se svět posunul a i čínští výrobci se kvalitou posunuli tak, že jsou i Otusu velmi blízko. Není se už kam dál vyvíjet? Nebo to jenom u Zeissů odfákli?
Uvidíme co verze 85mm, s tou jsem měl tu čest a bylo to tedy exkluzivní setkání.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 2. 2025 18:34

Když pominu fakt, že mne 50mm nebaví a 50/1.4 se mi válí ve skříni, tak mám o Otusu 55/1,4 dva postřehy:

Pozitivní je, že na rozdíl od kombinace s DSLR prakticky zmizí problém s ostřením, zvětšíš, zaostříš a máš to.

Jako negativum vidím, že jestli Otus jakžtakž pasoval na D850, pak na Z6 nebo Z8 bude proporcionálně moc velký, tak snad jedině možná na Z9.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marian P 5. 3. 2025 10:27

Ahojte poprosim o skusenost s Nikon Z8 s presnostou autofocusu a sledovanim objektu pri zamerani na oci ludi resp ked maju napr slnecne alebo lyziarske okuliare. Fotim teraz prevazne krajinu a portrety mojich deti a rodiny, nic komercne a tiez nejaky ten sport - cestna a horska cyklistika, lyzovanie, atletiku (halove sporty zatial nie). Plus skusam trochu divoku zver.... Doteraz som mal DSLR jednej skoro uz mrtvej znacky kde AF bol bieda. Teda vstupujem do trochu mirorrless neznamych vôd. Nikon z8 sa mi z kopy recenzii pozdava ako dobry univerzal na skoro vsetky zanre. Riesil som podobny dotaz v susednom vlakne Sony, no priklanam sa k tomuto Nikonu
Marian P
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dolgor 5. 3. 2025 18:35

Už skutečnost, že Z8 používá široké spektrum fotografů sportu a eventů, je dostatečná indicie. Robustnost natrénovaných modelů pro autodetekci se pořád zlepšuje, je možné, že některé nejnovější modely fotoaparátů jiných značek poznají objekt lépe než Z8, ale bavíme se o jednotkách procent úspěšnosti v krajních situacích, což v praxi normálního smrtelníka nehraje roli. Nadto Z8 stále dostává updaty FW, které detekci průběžně zlepšují. Samotná rychlost AF je špičková a limitovat tě můžou spíš objektivy než tělo. Nativní Nikkory S line fungují fantasticky i na velmi rychlý pohyb, zatímco s adaptovanými F-mount Nikkory, zejména světelnými pevnými, budeš mít úspěšnost nižší o několik až několik desítek procent dle situace. U statičtějšího focení fungují bezvadně všechny. ...Mám jen Z6 III, což je o něco horší než Z8, a nějak nevím, nač bych si stěžoval. Slabý článek je rozhodně ten za hledáčkem ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 5. 3. 2025 20:11

Já mám Z9, což je profi verze Z8, reálně se lišící zejména tím, že má na pevno grip a tím je i větší, těžší a méně univerzální, než Z8.

Ano, i se Z9 se dá fotit sport, zvířata, nebo ptáci stylem zamířím a cvaknu, člověk může všechno nechat na foťáku, a výsledek je buď velmi dobrý, nebo skvělý. Ale i u bezrcadlovky typu Z8 se dá spousta věcí nastavit podle potřeby a fotograf hraje větší roli, nedělá jenom kompozici a mačkání spouště, každá fotografická dovednost se hodí.

Z9 a Z8 si přes FTZ adaptér vedou i se zrcadlovkovými skly o hodně lépe, než třeba Z6 nebo Z7, ani u jednoho z mých objektivů z předchozí doby jsem aktuálně neřešil problém s ostřením, oproti D850 nebo D5 není vidět zhoršení.

To mi spíše vadí hledáček, nelaguje sice jako u levnějších modelů, ale 100% náhrada za optický hledáček to není, pozná to ale jen málokdo. Z8 mohu s čistým svědomím doporučit.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 7. 3. 2025 21:46

Z8 je zatím nejlepší foťák co jsem měl, přijde mi, že tam nevnímám žádné limity. Zachytím spoustu momentů, které jsem předtím třeba nestihl, hlavně u kontinuálního ostření. Vyšší rozlišení je užitečný, můžeš si dovolit víc crop. Navíc se mi i lépe drží než Z6 II, kterou jsem měl předtím. On i ten úchop je dost důležitý. Třeba právě Sony se mi nedrží zrovna komfortně. Určitě by bylo fajn si zajít do obchodu a vyzkoušet si to osobně. Jsou zase lidi, kterým se lépe drží Z6/7 řady. Záleží taky jaké máš pracky :-)

Z8 je taky označována za profi, ale je jasný, že Z9 je top vlajková loď.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 3. 2025 08:26

Dle nikonrumors se letos koncem jara můžeme těšit na Z5II. Senzor ze Zf a pár technologií ze Z6III (asi nový IBIS?), detaily zatím neznámé, určitě tam ale bude i aktuální Expeed a tedy i AF. Podle mne dobré rozhodnutí, Nikon teď bude mít i levné tělo FX, kde se nebude pochybovat o AF.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 10. 3. 2025 06:53

Hrivnaky uz prileteli.

Z8+Z 100-400
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod landov 19. 3. 2025 15:35

Viltrox Z 135/1,8 je na svete. Cena 999€ je zaujimava...hmotnost 1,2kg uz menej.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod JardaB1 19. 3. 2025 19:18

Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 3. 2025 19:45

Hodně zajímavé sklo, opticky blízko Nikon Plena, cenově přístupnější, o kousek těžší. Trochu měkčí v rozích, ale zanedbatelně. Optické vady parádně korigovány. Přijde mi to jako takové to sklo: “Pro Nikon Plena nemám plně využití, ale s tímhle sklem za tuhle cenu není co řešit”. Nebál bych se s tím fotit sport.

Ale pro většinu majitelů Z těl bude rozhodující překážkou hmotnost a rozměry, tohle sklo mi moc nepasuje na Z6.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 19. 3. 2025 20:13

Záleží na rýchlosti a presnosti af. Viltrox 85/1,8 nie je žiadny rýchlik napríklad. No a je to o hodný kúsok ťažšie sklo.
...opticky ten V135 bude fajn, ale prakticky? Pokial niekto, kto vyslovene foti portety, tak asi ano. Ale akoze na sport atd...nuz Z 70-180/2,8 asi bude lepsia volba.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod JardaB1 20. 3. 2025 10:23

Comparing the Nikon Nikkor Z 135mm f/1.8 S Plena lens
with the new Viltrox AF 135mm f/1.8 LAB Z lens :
https://nikonrumors.com/2025/03/19/comp ... lens.aspx/
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 20. 3. 2025 10:34

Pre zaujímavosť - Megadap ETZ21 adaptér pre objektívy Sony E na telá Nikon Z podporuje napr. objektív Sigma 300-600/4 s 2x TC Sony bez limitu rýchlosti 15fps (na Sony sa nedá použiť s viac než 15 fps s AF-C a ani telekonvertor): https://www.facebook.com/photo?fbid=402 ... 7623992864

Sigma 300-600 - Sony TC - Megadap - Nikon.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník

Předchozí stránka