Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 6. 2024 14:57

Já se naštěstí pasoval na fotografa sportu i WL, takže si ty důvody nemám problém najít :-)

Ještěže nefotím krajinky, to bych si musel přiznat pravdu.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 6. 2024 15:04

Hele jak se to vezme a jak v čem... Třeba u krajiny bych s "historickým" EOS 5DII reálně udělal prakticky stejné fotky jako s moderním Lumixem S5 a proti OM dokonce o něco lepší.
Ale třeba když u travel dojde na noční snímky, tak tam prostě Olympus i Panasonic (a asi i Z Nikony) ten starý EOS naprosto zválcují díky mnohem lepší stabilizaci, tam se rozdíl pozná fakt hodně. U některých objektů s menší vstřícností k fotografům bych navíc DSLR nechal asi v brašně zatímco s kvalitní tichou závěrkou si dovolím více a takhle jde pokračovat.
Já upřímně jsem malinko háklivý na to spojování pokroku s WL a sportem, reálně poslední DSLR Canony (1DX) a Nikony (D5/6) právě v tomto netrácely téměř nic, rozdíl je leckdy větší v oborech zdánlivě klidnějších.
Příklad třeba makro - je neskutečná bomba, že díky IBIS a tiché závěrce umí některé MILC reálně nasnímat makro v režimu focus stack i z ruky. Tohle prostě u DSLR nepadalo v úvahu - makro buď jako single shot a nebo se muselo na stativ. Tady to otvírá vyloženě nový přístup k focení...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 6. 2024 15:26

To je fakt. 15letí kluci s novými Olympusy nasadí blesk a rozptylku, podrží nad objektem a nasází v mžiku 100 fotek na f/5,6 do focus stacku. Pracnost nulová, výsledky 100%.

Krajinu jsem dřív s DSLR fotil ze stativu a s předsklopením. Po přechodu na D750 jsem upřednostňoval pevná skla f1.8 kvůli kresbě v krajích. Se Z6 zvládnu mnohem víc i z ruky a zoomy 14-30 a 24-70/4 jsou stejně ostré ne-li ostřejší než ta pevná skla.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 19. 6. 2024 15:34

Davidof píše:Já se naštěstí pasoval na fotografa sportu i WL, takže si ty důvody nemám problém najít :-)

Ještěže nefotím krajinky, to bych si musel přiznat pravdu.

Ono vlastně i u těch krajinkářů je posun - já třeba velmi oceňuji to, že po nasazení ND1000 i něco vidím v hledáčku :-). U DSLR jsem taky něco viděl - tmu ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 6. 2024 15:36

...Specifikum u Nikonu je některými velmi oblíbený 58/1.4 G. Na DSLR nehledě na generaci byl považovaný většinou lidí za objektiv, se kterým se 100x nepovede zaostřit a na 101. z něj vypadne poklad. Na Ztkách už ho berou jako reportážní objektiv. Je to jedno z mých nejoblíbenějších skel, má svoje specifika a rozhodně není tak spolehlivý ani rychlý jako 1.8 S skla, ale nepovedených fotek je tak málo, že nestojí za řeč.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 6. 2024 18:22

Ten problém toho objektivu je prohnutá rovina ostrosti a měkkost, horší zaostření je tam hodně vidět a měkčí fotky mohou působit dojmem, že se nepodařilo zaostřit. Ale má skvělý bokeh a výborné vlastnosti pro noční fotografování. Ve své době odradil většinu zájemců cenou, ne svými optickými vlastnostmi.

Koupit ho v bazaru a provozovat na Z6 mi dává smysl.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 6. 2024 20:31

Na DSLR se často nedařilo zaostřit kvůli rychlé změně roviny ostrosti od středu. Velké AF body kvůli tomu dostávaly nepřesnou informaci a mimo ostrou středovou oblast často míjely fotofgrafem zamýšlenou rovinu. Na ML s malými body ospdaf nebo dokonce s pin point tohle odpadá a objektiv je velmi spolehlivý. Za Skovými skly pokulhává hlavně v rychlosti. Tohle se obecně týká asi všech DSLR systémů a jejich charakterních rychlých skel.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 6. 2024 21:22

U Z6, u Z9 je limitem jen rychlost objektivu a ta je u 59/1.4 G nižší, je to holt portrétní objektiv. Ale S objektivy mají zase charakter 0% a tenhle objektiv 100%. Všechno má svoje.

Ten Nikon 58/1.4 je na určitý typ fotek, není na makro nebo focení map. Typicky na portréty, obličej na plnou a zbytek pěkně rozostřit.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 19. 6. 2024 22:29

Dolgor píše:Na DSLR se často nedařilo zaostřit kvůli rychlé změně roviny ostrosti od středu. Velké AF body kvůli tomu dostávaly nepřesnou informaci a mimo ostrou středovou oblast často míjely fotofgrafem zamýšlenou rovinu. Na ML s malými body ospdaf nebo dokonce s pin point tohle odpadá a objektiv je velmi spolehlivý. Za Skovými skly pokulhává hlavně v rychlosti. Tohle se obecně týká asi všech DSLR systémů a jejich charakterních rychlých skel.

Nejsem si jist zda tomu dobře rozumím. Tipoval bych že to nastává v případech překomponování. Při 3D trackingu nevidím žádný posun roviny ostrosti, fotky jsou perfektně ostré i na plnou díru. Pravda, mám jen 1.8, ale i to je někdy příliš. Když jsem teď fotil psa při oslavě jeho druhých narozenin, tak na plnou díru jsem většinu fotek smazal, oči ostré a čumák rozostřený. Musel jsem ustoupit aspoň tři kroky aby fotka byla použitelná. Musím přiznat, že fotit to akční zvíře není úplně jednoduché. Hnědý labrador s hnědýma očima, tady ten 3D tracking občas zaváhá. Chybovost tak 30%, což při průměrné chybovosti půl procenta je celkem dost. Soudím, že AF program "zvíře" by tady mohl bodovat. Jinak při mém focení dost těžko, s focením lidí nemám problém, ani ve špatném světle.

Nefotím ani WL, ani sport, ani makro a dokonce i krajinky jsou spíš vedlejším tématem. Nejvíc je to asi architektura měst. Kdybych mohl tak manželce na fotkách ukázat, podívej se, to je hrozné, šumí to jak prase, toto sklo zase příšerně aberuje a tady to vůbec neumí zaostřit. Ale nic takového, fotky čisté, ostré. Šum bez problémů.

I moje srdce touží po nějaké nové hračce, přesně za týden bych měl být na cestě do Tokia, už jsem si vyhledával na mapě tamější chrámy fotokonzumu, Nikon katalog snad znám už zpaměti, ale nemůžu nic pro mě rozumně využitelného najít. A jak na potvoru zrovna teď ty nákupy se slabým jenem jsou tam tak výhodné.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 6. 2024 23:44

1.8G měly na D750 velmi dobrou úspěšnost AF - měl jsem 20, 35 a 85. 58/1.4 G je mnohem komplikovanější, přečetl jsem o něm tuny zkušeností, než jsem ho koupil. V odkaze je převážně hoodně dynamické focení psa (je to šílenec) na animal eye detekci s 58/1.4 přes FTZ a 50/1.8 S. S 58 (i na f/2) mám víc mírných missfocusů než s nativním a velmi rychlým 50S (na 1.8 ). I tak a i s na poměry ML ničemně nepovedeným AF v Z6 mám za pár minut hromadu použitelých fotek. Ani nechci domýšlet, jak by se mi dařilo se Z6III nebo Z8. Fotíval jsem stejné téma předtím s D750 a 85/1.8 G s mnohem mnohem horším skore.
https://eu.zonerama.com/Sykorka2023/Pho ... /403151637

-- 20. 6. 2024 00:01 --

...většina fotek je přes LCD, foťák těsně nad hladinou, pozice na bobku. Podobnou perspektivu s DSLR lze fotit v leže přes hledáček, ale naložit se do vody se mi nechce :)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 6. 2024 07:41

Dolgor - vidíš, to je další bod pro MILC - vyřešené focení přes displej bez omezení a tím možnost využívat naplno přístupy známé už před WWII z Rolleiflexu (u nás pak Flexaret), tedy žabí či ptačí perspektiva, případně různé nenápadné focení, kdy koukám zdánlivě úplně jinam a přesto vidím hledáček :-)

houghs - je to fakt o tom, co píšu já a pak další, přínos MILC je spíš v té spoustě technik focení, které prostě DSLR neumí (nebo jen limitovaně, třeba to focení přes displej do jisté míry u posledních šlo, ale nebyl to zkrátka standard bez omezení). Lepší kvalitu snímače nedostaneš, v tom je to naopak spíš trochu zklamání, vývoj snímačů se z hlediska kvality hodně zpomalil (spíš se lepší rychlost čtení), objektivy se sice zlepšily, ale ony byly dost dobré už dříve. Popravdě ale "lepší" fotky někdy dostat můžeš právě těmi změnami přístupu k focení, liší se to podle oboru, ale neřekl bych, že je možností právě málo...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 6. 2024 11:00

Vaše nadšení nad MILC nesdílím, hledáčky počínaje a AF konče, jejich výhody typu video, stabilizace nebo malé rozměry pro mne nejsou důvodem k jejich adoraci.

Ano Z9 funguje k mé spokojenosti a ano, má výklopný hledáček, ale pokud jenom trochu více svítí slunce, tak je lepší si lehnout na zem a dívat se do hledáčku.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 20. 6. 2024 11:19

Není na světě nic bez kladů a záporů. MILC stejně jako DSLR.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 20. 6. 2024 11:32

Dolgor píše:...většina fotek je přes LCD, foťák těsně nad hladinou, pozice na bobku. Podobnou perspektivu s DSLR lze fotit v leže přes hledáček, ale naložit se do vody se mi nechce :)

Tady tomu moc dobře asi nerozumím. To našeho Donalda fotím u vody při plavání běžně přes LCD. Pokud myslíš náročnější situace, tak tam asi ano, ostření v LV nemůže konkurovat, to je proti hledáčku jiné. Rychlé pohyby nezvládne. Navíc když to zvíře je celé hnědé, ten Tvůj pes je alespoň černobílý, na něho se ostří líp. Ale nejsem si jist jak je to na D780, tam byl autofocus v LV výrazně vylepšen. V každém případě, pokud by se DSLR vyvíjely dál, tak s velkou pravděpodobností by v LV měly velmi podobné vlastnosti jak MILC.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 6. 2024 11:38

pemar. píše:Vaše nadšení nad MILC nesdílím, hledáčky počínaje a AF konče, jejich výhody typu video, stabilizace nebo malé rozměry pro mne nejsou důvodem k jejich adoraci.

Ano Z9 funguje k mé spokojenosti a ano, má výklopný hledáček, ale pokud jenom trochu více svítí slunce, tak je lepší si lehnout na zem a dívat se do hledáčku.

Jenomže ty seš pružnej skoro-atlet, spousta lidí si radši nelehá, protože by už nevstali. ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka