Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod JardaB1 18. 9. 2023 19:42

Nikon Zf camera announcement tomorrow :
https://photorumors.com/2023/09/18/niko ... -tomorrow/

LCD and EVF specs are the same as Z6II (same size and resolution)
It can shoot 10-bit H.265 HEVC video (SDR/HLG/N-log)
4k 30p is full size 60p is cropped 1080 120p
AF (273 focus points) comes with features from Z8/Z9 with 3D tracking
New feature related to AF (new for Nikon cameras) – no idea what it is (yet)
Magnesium Alloy body
High Extended Shooting for RAW and HEIF
Shutter selection options: Mechanical / Electronic Front-Curtain / Auto
Size: 144mm x 101mm x 57mm
IBIS Max. shutter: 1/8000s
Black camera body only (for now)
24.4 MP BSI-CMOS sensor
Weight: 700g (inc. battery, the Z5 is 590g, the Z6II is 615g )
Dimensions: 144mm x 101mm
Up to 30fps (JPG/HEIF) 4k 60 video
USB C PD (fast-charging technology based on the USB-C standard)
ISO 100-64,000 (for comparison the Z6II ISO range is 100-51,200)
EN-EL15 battery
The Z f logo is moved to the left (the Zfc has it on the right)
Dual memory card slots (SD+MicroSD) – this is probably why the first reports came out with only one memory card slot, the second slot could be hidden and be used just like the internal memory on some cameras
Pixel Shift: new high-res mode will be implemented for the first time in a Nikon mirrorless camera
August-September announcement, shipment before the end of 2023
Improved autofocus compared to Z5/Z6II
A few different lens kits/bundles will be available in the $2,000-$2,500 price range
Price for body only: $1,999
One of the bundles will be with the Nikkor Z 40mm f/2 (SE) lens (no new lens will be introduced with the Zf)
Very similar (but improved) design/layout from the Nikon Zfc
Small LCD screen on top for aperture display
New 3rd function on the sub lever of the shutter speed dial (besides photo/video) for B&W mode (B&W/Photo/Movie)
Has a little grip/bump like the Nikon Df (see the mockup pictures)
Better build quality compared to the Nikon Zfc
Fully articulating screen
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 20. 9. 2023 06:30

Zf je oficialne ohlaseny...bude sa to drzat takisto ako predosly model = naho*no.
https://nikonrumors.com/2023/09/20/niko ... nced.aspx/
landov
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 20. 9. 2023 07:44

celkom zaujimavy retro fotacik je ten Zf (skoda, ze nebude stat 2.000euro, po prepocte z dolara)
https://www.youtube.com/watch?v=kbsGWZy_8L0

grip sa da dokupit.
procesor a AF ma byt z Z8/Z9, zaujimavy vykon to moze mat v tej cene.
druhy microSD slot nie je na "skodu", mozes si kartu hodit rovno do tabletu/mobilu/notebooku bez nutnosti redukcii/citaciek.
nova funkcia je VR stabilizacia linknuta na AF bod, cize kam ostris, tam bude prioritne stabilizovat snimac.
a pri cisto manualnych sklach, si mozes zapnut EyeAF, cize ti rovno najde oko a uz len rucne doostris, super.
plus ten BW rezim rovno na volici, niekomu to moze vyhovovat a tvarit sa ze foti retro :-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 20. 9. 2023 11:00

Tento retro štýl je populárny v Ázii, treba Zfc je na Západe viacmenej fiasko. Ľudia v Ázii ale niektoré veci vidia inak, nič proti tomu, videl som to na vlastné oči a rešpektujem to. Potom ani nemôže prekvapiť niečo takéto:

https://magazin.aktualne.cz/kuriozity/cinske-napodobeniny-evropskych-mest-a-pamatek/r~a10a5d0052f011eeb1f50cc47ab5f122/

S novým foťákom prichádza veľa nových funkcií a niečo málo z toho by aj bolo užitočné, vylepšený 3D-tracking či 8EV stabilizácia. Ostatné sú skôr drobné vylepšenia alebo funkcie ktoré väčšina ľudí bude využívať minimálne či vôbec. Niektoré sa týkajú iba softu, ako skin softening alebo RT Portrait PC a pre tých čo nepoužívajú NXS je to nepoužiteľné.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 20. 9. 2023 17:29

Technologie v Zf je pěkná. Kdyby před rokem vyšel Z6III se stejnými komponentami, nejspíš bych ho koupil jako řádný upgrade. Teď jsem ale spíš natěšený na plnotučnou novou generaci, nový senzor, možná hledáček...
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 20. 9. 2023 18:00

Zjistill jsem, ze jsem asi trochu cilovka noveho ZF, na oficialnich fotografiich me hodne zaujal, narozdil od predchozich leaku. Pro tento ucel momentalne provozuji Fuji XT2 a zjistil jsem, ze s podobnym setupem me to donuti fotit trochu jine zabery, nez kdyz si vezmu na vychazku pres rameno Nikon Z7 nebo neco podobneho. To by asi splnoval i novy Nikon ZF s patricnym zasklenim, ale tady narazime na prvni problem. Nikon nema odpovidajici radu objektivu. Na Nikon DF se daly nasadit Fkove manualni objektivy, na ZF je to blbost, protoze po pripojeni FTZ na telo podobnych proporci z toho musi byt priserny hybrid. Zetkove 28mm a 40mm mam v brasne, nejsou to vylozene spatne objektivy, jsou to levne plastove skoro palacinky, ale dustojne zaskleni pro podobne telo to nejsou rozhodne. Zbyvaji tedy Leica M pres redukci a nekolik Voigtlanderu, ale tady jsem pouze u manualniho ostreni, coz je fajn jako doplnek, ale spousta objektivu z M bajonetu na ZF adekvatni vykon podavat nebude.

Jako plus vidim tvar tela a design, slusny hledacek na MF, IBIS na ktery jsem velmi zvedavy a vlastne i tu BW simulaci s cervenym filtrem, to pouzivam na Fuji hodne casto, pomaha mi to pri foceni, pricemz raw si pak stejne vyvolam podle sebe. Co me mrzi je chybejici aspon maly joystick a mensi rozliseni, mohli to napravit aspon skladanym snimkem s vetsim rozlisenim, ale podle popisu na webu tam nebude nic jako kompenzace pohybu ala Panasonic, takze pro krajinu nepouzitelne. V sume to bude velke rozmysleni, na hlavni fotoaparat to ma male rozliseni a zaskleni adekvatnimi objektivy, na druhe telo na street je to pro me memantalne celkem drahe a navic v cenove hladine jako Leica M240, ktery by to mozna vyhrala pro me potreby a navic Fuji XT5 z druhe ruky je dnes za polovinu ceny noveho ZF, pricemz vim, ze u XT5 mi ta chemie funguje :).

Houghs: Obliba retro fotoaparatu je i na zapade znacna, staci se podivat na Fuji.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 20. 9. 2023 19:55

Mně se Zf taky líbí. Potíž je, že fotívám různé akce, kde potřebuju být efektivní, což se mi lépe daří s těly s moderním ovládáním. Oboje bohužel mít nemůžu. Třeba se zadaří časem nějaká bazarovka. ...Adekvátní zasklení je problém. Na druhou stranu definovat, co by byla adekvátní řada, aby byla atraktivní, konzistentní a splňovala dnešní představy o výkonu, není lehké. Buď kompaktní rozměry nebo světelnost a kvalita, oboje včetně AF asi nelze jen tak.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 9. 2023 20:14

Možná si jej pořídí Steve McCurry. :-) :-)

Původní filmový FM od Nikonu mám stále doma a leccos jsem s ním nafotil v letech dávných. Nějakou dobu i na půjčeném FM2/3 jsem nacvakal "pár políček". FM mustr mám tedy zažitý až až. Když "čumím" na ZF, tak nepatrnou nostalgii to ve mě vyvolává. To je však prozatím vše...
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 20. 9. 2023 20:21

Myslím, že se jich prodá dost. Rozhodně mnohem víc než Df. :)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 9. 2023 20:40

Jen bacha na trendy "Tik tok/Instagram" mánii. Bude těžké hned uspokojit vysokou poptávku. Fuji o tom něco ví... :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 20. 9. 2023 23:24

Dolgor: za me by k tomu ani nemusela byt rada moc svetelenych objektivu, ale kdyz si vedle sebe dam treba Sigmu 24 F3.5 a Nikkor 28 2.8, se kterými mam primou zkusenost, tak to rozdil je opravdu hodne velky. Sigma je z premioveho materialu, ma clonovy krouzek a pusobi vyrazne hodnotnejsim dojmem, navic opticky je na takove urovni, ze se bez kompromisu hodi i na krajinu, to o Nikkoru rict nemuzu.

Predstavoval bych si treba 3-4 objektivy s odpovidajicim designem a velikosti, predobrazem by mohla byt i-series rada Sigmy a mne by sedely Sigmy 17 F4, 24 F3.5, 45 F2.8 a 90 2.8, svetelnejsi objektivy by uz byly moc velke a to uz moc nedava smysl, maximalne treba pevna 50mm s jednodussim optickym designem, ale podobnych skel je velky vyber na M bajonet a tady uz tolik nehrozi horsi vykon na Z bajonetu. Snad aspon Sigma vytrhne trn z paty Nikonu a predstavi i-series se Z bajonety.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 9. 2023 06:49

Mně by se líbily objektivy jako má Leica, něco jako 28/1.7, něco VOIGTLÄNDER Nokton 50mm f/1,5 či Voigtländer 65mm f/2 Macro Apo-Lanthar a něco jako Tamron 90/2.8 Makro. Nikon aktuálně na ZF podle mne nemá skla.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 21. 9. 2023 09:47

Mně by se líbil i objektiv Viltrox AF 28 mm f/1.8, který má i bajonet Z.
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 21. 9. 2023 11:16

Lehce zamrzí, že tělo ZF váží více než původní filmový FM. Doma navážených 585 g pro FM vs 700 g pro ZF dle uvedené tabulky. Cokoliv slušného (a stále kompaktního) po nasazení se blíží např. 1-1,2 kg celkové hmotnosti. Detail, ale třeba pro někoho důležitý (a bude řešit palcový grip = další nárust velikosti). V ženských prackách, co se tak dívám je ten ZF docela cvalík.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 9. 2023 18:15

Když uvážím, že FM2 je víceméně prázdná krabička, zatímco Zf je nacpaný elektronikou, připadá mi hmotnost spíš skoro jako malý zázrak. Konkurovat velikostí APS-C sestavám od Fuji Zf prostě nemůže, to je jasný, ale tohle bude řešit jen část lidí.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka