Někdy v budoucnosti si koupím nějaké bazarové full frame tělo jako doplňkový foťák až bude tak levné, že nebudu mít špatné svědomí, že utrácím za zbytečnost. Vysloveně jen kvůli tomu, že mám plnou sadu FX f/1.8 skel (a jednu Sigmu 50/1.4).
Teď musím pár let cvakat s D500 jako o život, abych měl dobrý pocit, že jsem nevyhodil peníze za něco, co nevyužiju do mrtě.

Ale jsem zvědav, jestli to doplňkové FX tělo bude zrcadlovka nebo bezzrcátko. FTZ II už kvůli Z30 máme (nekup to z druhé ruky za 5000 Kč), takže je ten výběr srovnaný. D850 je i bazarová furt drahá, D810 by šla, ta umí být hodně levná, ale asi by s těmi pevnými skly měla potíže s ostřením. No a Z6 asi taky, ale tam mě zase odrazuje to, že je to prostě z počáteční řady, které se chtějí dnes všichni zbavit a čekají na lepší ostření. No, asi ještě dlouho počkám. A ono možná to, že tu sadu FX f/1.8 skel používám na DX je nakonec výhoda, protože není vinětace, není zřetelné zhoršení do krajů a rozdíl kvality těch skel mně lépe sedí na DX - nejlepší 24/1.8 je 35-ka, která mně sedí nejvíc a posunem do FX by se 35-kou stala 35/1.8, která není tak výborná jako 24/1.8, ale zase si spolehlivě odvede svoje jako normální 50 ohnisko. No a Sigma 50/1.4 je portréťák jak víno, těch 75mm už zase není tak daleko od 85mm, trošku ořez a jsme tam a padesátku z ní nechci mít. Jen 85/1.8 by nebyla tak dlouhá a 20/1.8 by byla zase víc široká, jenže nejspíš ty kraje a rohy by zase tak úplně krásné nebyly. Na šířku mně stačí 16/2.8 na 16-85-ce, stejně už takhle naširoko se ta malá hloubka ostrosti projeví jen když objektivem cvrnkáš do zaostřeného objektu, takže 20mm a 24mm na DX je asi tak limit toho, kde cítím, že má malá HO smysl. No a s Topaz AI už FX není tak dramatická potřeba kvůli nedostatku světla, nakonec to cítím i tady z mnoha diskuzí taky. A úspěch Fuji je dokladem toho, že to jde i na APS-C. Jasně, mají víc f/1.4-ek, ale nedělal bych drama z rozdílu f/1.4 a f/1.8.
Koukal jsem na AF Viltrox APS-C sklo 23mm f/1.4 za slušnou cenu na Z30, ale co jsem stihnul vidět ty kraje, tak to fakt ne a počkám na Nikkor DX 24/1.8. Prostředek fajn, ale co ti Číňani udělali na kraji....