Stránka 5 z 7

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 2. 2019 11:48
od monikash
Teoreticky by se měla vypnout, protože se fotoaparát vypína "na tvrdo" a ne do "stendby". Pokud teda v něm není čip od hujaveje, který naše fotky posílá do PRC. ;-)
Jinak, baterku trochu vysává ve vypnutém stavu paměťová karta. Ale to se děje u veškeré elektroniky používající paměťovky.

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 2. 2019 09:20
od hranicka
Zdravím všechny,
u A6300 jsem si všiml jedný zajímavý věci - nativní citlivost čipu není ISO100, ale tak 38.
Pořád mi byly divný podexponovaný RAWy, přitom JPEGy vypadaj normálně. Pár vejletů jsem zkoušel fotit každou fotku 2x - jednou 0EV a podruhý +1,5EV, jpegy jsou v druhým případě přepálený, ale RAWy exponovaný "tak akorát", po drobným doladění v PC (žádnej velkej postprocessing) jsou z toho naprosto parádní fotky. Dělá to jen můj foťák nebo to výrobce dělá naschvál kvůli prevenci přepalu a lecjakým nešikovným rukám? :-))

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 2. 2019 22:56
od metatron
hranicka: neviem ale u mojej A7 II sa mi tiež zda že mam lahko podexponovane foto, bežne mam nastavene +0,3 alebo +0,7 EV
ale možno mam niečo blbe :D

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 07:33
od hranicka
Tak potvrzeno, včera jsem to pořádně otestoval. :-)
Zapnu zebru 100+, nejdřív nastavím expozici těsně pod zobrazení zebry a pak 3 kroky nahoru po 0,5EV a cvak, otestováno v různých světelných režimech pod žárovkou a venku.
Raw je úplně perfektní a přitom bez přepalů, nepatrně přidám kontrast a může se rovnou tisknout. :-))

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 08:22
od KarelV.
To je hodně divné. Rozdíl 1,5 EV je dost. :hm V jakém programu je RAW vyexportován? Šlo by někam nahrát příkladové snímky? RAW i JPG.

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 08:36
od bob222
Tiež sa mi to zdá moc divné, skúsim A6000 a A7II. Ale niečo také som doteraz prakticky nepostrehol.

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 09:08
od hranicka
Ok, snímky naházím večer, používám RAW therapee a neutrální profil tj. bez načítání korekcí použitých foťákem. :-)

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 10:21
od KarelV.
Hmmm, tak to je jasné, příčina bude v RAW therapee. :oops:

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 10:33
od hranicka
Že dokáže využít skryté možnosti čipu? :-D
Rád si ten program nechám, mít o 1,5 čísla lepší šumový číslo a dynamickej rozsah se docela hodí, to je víc, než bych získal přechodem na FF. 8-)

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 12:10
od Ondrej Bobek
Skusil som A7R3 v LR 8.2 - expozicia jpeg/RAW mi vychadza byt prakticky totozna.
Maly rozdiel robi kontrast, saturacia (RAW je neutralnejsi) a korekcia objektivu - v LR su pri vypnutej trocha tmavsie rohy a pri zapnutej zasa svetlejsie ako na jpegu.

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 12:40
od fotofanda
Jeden, možná blbý dotaz. Fotili jste to jako jeden snímek RAW+JPEG nebo dvě fotky 1. RAW a 2. JPEG?

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 13:13
od hranicka
Obě možnosti, dělá to samostatný RAW i kombinace s JPGem.
Mírný vliv na to měla teplota osvětlení, pod žárovkou je +1,5EV kvůli červené opravdu limit, venku se dá dostat i na +2EV, ale to už bylo občas pár pixelů spálených (ne že by to bylo na první pohled vidět). Něco jsem k tomu našel, tohle focení má název ETTR, "focení na pravou stranu histogramu" :-)

2 Ondřej Bobek: Jsi si jist, že použitý program neudělal automaticky nějakou korekci expozice? RAW therapee to dělá defaultně taky, musel jsem to v menu vypnout, jinak bych tuhle vlastnost nezjistil.

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 13:43
od Ondrej Bobek
Vobec netusim, ci robi LR nejaku korekciu automaticky a nikdy som to ani neskumal, na to tu mame inych specialistov :)
Dolezity je vysledok a to, ze ziaden RAW mi nikdy nevychadza v PC vyrazne inak, ako som to videl v jpegu alebo priamo vo fotoaparate podla histogramu.

Ak by bol nespracovany RAW tak extremne podexponovany v porovnani s jegom a aj napriek tomu vysiel z neho citelne lepsi vysledok (a vacsinou aj lepsi ako od inych znaciek), tak je potom Sony este daleko lepsie, ako som si povodne myslel :)

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 14:55
od KarelV.
hranicka píše:Že dokáže využít skryté možnosti čipu? :-D
Rád si ten program nechám, mít o 1,5 čísla lepší šumový číslo a dynamickej rozsah se docela hodí, to je víc, než bych získal přechodem na FF. 8-)

To ale nejsou žádné "skryté možnosti čipu", ale nestandardní vypnutí nějak defaultně nastaveného RAW konvertoru. Lepší "šumový číslo", dyn.rozsah ani nic víc se tímto postupem vůbec nezíská.

Re: a6300

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 2. 2019 20:20
od hranicka
Pokus č.1 - velká vzdálenost, malý dynamický rozsah, expozice 0 a +2 clony,
provedeno pouze vyvážení bílé pomocí domu v popředí

JPG 0EV
DSC01567-jpg-0EV.jpg


RAW 0EV
DSC01567-raw-0EV.jpg


JPG+2EV
DSC01569-jpg+2EV.jpg


RAW+2EV
DSC01569-raw+2EV.jpg


Crop telekomunikační věže, šum po korekci kontrastu na stejnou úroveň,
v obou případech použit jako zdroj RAW, i Karel IV vidí... :-)
srovnani.jpg


Pokus č.2, běžná fotka, běžný dynamický rozsah. Opět pouze vyvážení bílé podle čepice. Omluvte mírnou nepřesnost díky soumraku.

JPG 0EV
DSC01549-jpg-0EV.jpg


RAW 0EV
DSC01549-raw-0EV.jpg


JPG+2EV
DSC01553-jpg+2EV.jpg


RAW+2EV
DSC01553-raw+2EV.jpg


V obou případech na +2EV jpg přepálená fotka, raw téměř ideál,
odečteme půl clony jako rezervu a myslím, že OK. :-)