"Inak je zaujímavé, že sa ešte neozval FotoABC s tým, ako sa mu páči štruktúra šumu 40M módu. Už tam konečne nemá to patlanie, na ktoré sa dovtedy vždy sťažoval..."
Jo, vyvolalo to ve mně vzpomínky. Míval jsem videokamery, které snímaly půlsnímky a pak jsem u pohybu vždycky viděl ty hrábě, co vidím na oku té slečny.
No, na takovéhle snímky je především potřeba ta dlouhá, v tomto případě posčítaná expoziční doba, po kterou se nic nepohne.
No a pokud mám k dispozici dlouhou expoziční dobu, po kterou se nic nepohne, tak už z principu nemusím řešit šum takřka na ničem.
Šum je problém většinou v situacích, kdy je tohle z principu nepoužitelné.
No a co se týče rozlišení, tak pak je tohle vlastně varianta k vytváření panoramaticky skládaných snímků.
Má to výhodu a nevýhodu. Výhodou je rychlejší ergonomie vytváření takových fotek, nevýhod oproti panoramatu je hned několik:
- je to omezené rozlišením objektivu pro jeden záběr, zatímco panoramatem mohu docílit lepší kresby prakticky řádově
- panorama si nafotím do RAWu a umím v něm likvidovat případné artefakty, Olympus RAW 64 MPx skládaný -> 40 MPx s likvidací artefaktů není součástí normálního workflow zpracobvání RAWu třeba v Photoshopu nebo Lightroomu, protože je to proprietální algoritmus Olympusu.
- panorama pro každý objekt má třeba 1/100 s., takže pokud se něco pohne v rámci jednoho frame, nemám problém, problém mohu mít když se něco pohne z jednoho frame na druhý, což se dá slušně uhlídat, zatímco tenhle způsob bude všechno rozmazávat na dejmetomu půlsekundu.
Osobně by mně vadilo to, že by mně z jednoho foťáku lezly fotky zcela odlišné kvality, prostě pokud bych chtěl vyšší kvalitu, než bych mel pro ten foťák přirozenou, musely by být splněné různé podmínky, které v terénu člověka spíše štvou.
Trošku mně to připomíná některé jiné věci, které papírově vypadají úžasně, ale ve skutečnosti je použitelnost spíše na hraní:
- strašně rychlé fps bez přeostřování
- začátky Nikon 3D Color trackingu
- shift snímače u Pentaxu jako náhrada shift objektivu
- první video na Nikon D90
- dávné implementace Canon režimu na maximální DOF s clonami okolo f/22
- atd....