Olympus OM-D E-M5 II

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 2. 2015 13:20

kozakm: to je výrez zo "64 mpix RAW"
=> ak chceš porovnať s tým čo má chel, treba to takmer 3x zmenšiť...

chel, vieš to zle: aj ja musím BOJOVAŤ s hĺbkou ostrosti; rýchlosť práce je neporovnateľná (aj kvôli nemotornosti zrkadloviek ich nemám rád); presnosť na nízkych clonách je lepšia (žiadne FF/BF) a zaostrovanie na oko ("Eye AF") je už dávno vyriešené.
chel píše:Jak se ostri na oko u beznosorozcu s malym chipem?
Jednoducho: navolíš si face detection, u ktorého je niekoľko možností. Dokonca si môžeš vybrať či chceš aby ti zaostrilo na pravé či na ľavé (u najnovších modeloch si môžeš vybrať aj "to bližšie")!

-- 18. 2. 2015 12:23 --

Grimjaur píše:Takže pro ilustraci dávám jeden multishot na cihlovou zeď.
Ono by to malo mať aj iné možnosti, napríklad na potlačenie šumu v zlých podmienkach na vysoké ISO (samozrejme teraz nehovorím o 40M móde). To si skúšal?

-- 18. 2. 2015 12:27 --

Inak je zaujímavé, že sa ešte neozval FotoABC s tým, ako sa mu páči štruktúra šumu 40M módu. Už tam konečne nemá to patlanie, na ktoré sa dovtedy vždy sťažoval...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 2. 2015 14:14

"Inak je zaujímavé, že sa ešte neozval FotoABC s tým, ako sa mu páči štruktúra šumu 40M módu. Už tam konečne nemá to patlanie, na ktoré sa dovtedy vždy sťažoval..."

Jo, vyvolalo to ve mně vzpomínky. Míval jsem videokamery, které snímaly půlsnímky a pak jsem u pohybu vždycky viděl ty hrábě, co vidím na oku té slečny. ;-)

No, na takovéhle snímky je především potřeba ta dlouhá, v tomto případě posčítaná expoziční doba, po kterou se nic nepohne.
No a pokud mám k dispozici dlouhou expoziční dobu, po kterou se nic nepohne, tak už z principu nemusím řešit šum takřka na ničem.
Šum je problém většinou v situacích, kdy je tohle z principu nepoužitelné.
No a co se týče rozlišení, tak pak je tohle vlastně varianta k vytváření panoramaticky skládaných snímků.
Má to výhodu a nevýhodu. Výhodou je rychlejší ergonomie vytváření takových fotek, nevýhod oproti panoramatu je hned několik:
- je to omezené rozlišením objektivu pro jeden záběr, zatímco panoramatem mohu docílit lepší kresby prakticky řádově
- panorama si nafotím do RAWu a umím v něm likvidovat případné artefakty, Olympus RAW 64 MPx skládaný -> 40 MPx s likvidací artefaktů není součástí normálního workflow zpracobvání RAWu třeba v Photoshopu nebo Lightroomu, protože je to proprietální algoritmus Olympusu.
- panorama pro každý objekt má třeba 1/100 s., takže pokud se něco pohne v rámci jednoho frame, nemám problém, problém mohu mít když se něco pohne z jednoho frame na druhý, což se dá slušně uhlídat, zatímco tenhle způsob bude všechno rozmazávat na dejmetomu půlsekundu.

Osobně by mně vadilo to, že by mně z jednoho foťáku lezly fotky zcela odlišné kvality, prostě pokud bych chtěl vyšší kvalitu, než bych mel pro ten foťák přirozenou, musely by být splněné různé podmínky, které v terénu člověka spíše štvou.

Trošku mně to připomíná některé jiné věci, které papírově vypadají úžasně, ale ve skutečnosti je použitelnost spíše na hraní:
- strašně rychlé fps bez přeostřování
- začátky Nikon 3D Color trackingu
- shift snímače u Pentaxu jako náhrada shift objektivu
- první video na Nikon D90
- dávné implementace Canon režimu na maximální DOF s clonami okolo f/22
- atd....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 18. 2. 2015 15:38

Ganec píše:chel, vieš to zle: aj ja musím BOJOVAŤ s hĺbkou ostrosti; rýchlosť práce je neporovnateľná presnosť na nízkych clonách je lepšia (žiadne FF/BF) a zaostrovanie na oko ("Eye AF") je už dávno vyriešené.

Jak tam muzou mit neco vyresene, kdyz tak male hloubky neni mozne na techto hrackach dosahnout? Na hrani ok, ale clovek co chce fotit tak brzo narazi na omezeni a jedina cesta je jit do vetsiho snimace. 30000kc za takovy pidizvik :D
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 18. 2. 2015 16:01

chel: jednoducho, ked nieco nemas, tak to nemusis riesit a tym padom nemas problem :D .. a vobec, co sa pytas taketo veci. Urcite fotis do RAWu, cize patris medzi tych, ktori fotit nevedia a teda nevies, ze mas problem , ktory s upgradom na m4/3 mat nebudes :D

-- 18. 2. 2015 15:04 --

Ganec píše:chel, vieš to zle: aj ja musím BOJOVAŤ s hĺbkou ostrosti; rýchlosť práce je neporovnateľná (aj kvôli nemotornosti zrkadloviek ich nemám rád); presnosť na nízkych clonách je lepšia (žiadne FF/BF) a zaostrovanie na oko ("Eye AF") je už dávno vyriešené.
chel píše:Jak se ostri na oko u beznosorozcu s malym chipem?
Jednoducho: navolíš si face detection, u ktorého je niekoľko možností. Dokonca si môžeš vybrať či chceš aby ti zaostrilo na pravé či na ľavé (u najnovších modeloch si môžeš vybrať aj "to bližšie")!

Asi si este nevidel, ako kontrastne ostrenie zaostri zle a pripadne sa toci dokola .. vobec to nie je az taka 100% vyhra, ako sa ti zda :) 100% vyladeny fotak s fazovym ostrenim je uplne niekde inde. Je to nevyhoda, ale zas to je tak so vsetkym, co ma sluzit ako seriozne profi naradie.

A co sa tyka ostrenia, ma uz Olympus fw s detekciou tretieho oka ?
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 18. 2. 2015 16:38

Itokar, člověče ani ti nevím, já tyhle renaultoviny tak nějak nepoužívám. Třeba tam je i detekce na čtvrté a páté...
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 18. 2. 2015 16:48

Ze ty pouzivas aj RAW ? :D
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 18. 2. 2015 17:15

:D
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod blacksquare 18. 2. 2015 17:17

ltokar píše:Asi si este nevidel, ako kontrastne ostrenie zaostri zle a pripadne sa toci dokola .. vobec to nie je az taka 100% vyhra, ako sa ti zda :) 100% vyladeny fotak s fazovym ostrenim je uplne niekde inde. Je to nevyhoda, ale zas to je tak so vsetkym, co ma sluzit ako seriozne profi naradie.

Tobě se podařilo vyladit fázové ostření na 100%? Mě tedy ne. Vždy jsem (neříkám, že často) narazil na situaci, kdy i po seřízení AF se to netrefilo.
blacksquare
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 18. 2. 2015 17:45

blacksquare: to je většinou rukama :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod blacksquare 18. 2. 2015 18:21

Lotrandor: ano, samozřejmě, jak jinak..... :roll:
blacksquare
Návštěvník

Odeslat příspěvekod antoninn 18. 2. 2015 19:32

Vybráno odsud: http://digineff.cz/clanek/olympus/olympus-om-d-e-m5-mk-ii-jeho-40-mega

Především je absolutně nutné to fotit ze stativu. Olympus slibuje pro příští generaci, že se proces zrychlí, takže bude možno uvažovat o snímání z ruky. Jsem v tomto směru velmi skeptický. Jde o tak jemné posuny, že si nedovedu představit použitelný čas tak krátký, aby eliminoval chvění rukou. Každopádně je to futurum, nyní – stativ.

Dále: musí to mít prvotřídní optiku, výrobce doporučuje pevná ohnisko Zuiko, eventuálně zoomy řady Pro. Já to fotil monofokály 17 a 12 mm (prodlužovací faktor 2x, tedy ekv. 34 a 24 mm kinofilmového přístroje).

Dále: maximální clona je F8.0, pak nastává difrakce (ohyb světla přes lamely clony). Ale o to se starat nemusíme, ono to víc jak na F8.0 nezacloní, jakmile se na režim multishot přepneme.
antoninn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 18. 2. 2015 19:55

blacksquare píše:
ltokar píše:Asi si este nevidel, ako kontrastne ostrenie zaostri zle a pripadne sa toci dokola .. vobec to nie je az taka 100% vyhra, ako sa ti zda :) 100% vyladeny fotak s fazovym ostrenim je uplne niekde inde. Je to nevyhoda, ale zas to je tak so vsetkym, co ma sluzit ako seriozne profi naradie.

Tobě se podařilo vyladit fázové ostření na 100%? Mě tedy ne. Vždy jsem (neříkám, že často) narazil na situaci, kdy i po seřízení AF se to netrefilo.

Asi ziadne ostrenie nebude 100% .. skor som myslel na 2 veci, aby sedela kalibracia ostriacich bodov AF senzoru , to sa da nastavit na 100% a druha aby sedela kalibracia aj voci sklu, to uz je kadejake, aj vzhladom na rozne ohniska, ale tak verim tomu, ze vdaka mikroadjustmentu a pamati to na profi zrkadlovke ide spravit.
Ale ked si vezmes, ze to ostri na fazu podla RGB farieb kdejako, teda zalezi na bodoch, na svetle a neviem com vsetkom .. nakoniec proste velky hladacik, zvacsovacia ocnica a manualne sklo asi bude najistejsie :)
Kontrastne ostrenie ale tiez ostri kdejako ho napadne. A jedina pomoc su sofistikovane algoritmy. Cize v preklade to znamena, ze ked sa fotaku bude zdat, ze na vzdialenom ostrove su oci, tak zaostri tam a nie na beziaceho psa :D. Holt .. co si clovek neurobi sam .. :D Nic nie je dokonale perfektne podla ocakavanie, a preto si treba poladit ruky .. ale to si uz asi pocul :mrgreen:
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 19. 2. 2015 17:52

Celkem zajímavá recenze -https://kroupski.wordpress.com/reviews/olympus-om-d-e-m5-mark-ii-test-and-review/introduction/
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 20. 2. 2015 00:08

Je to brutus čo ten 40M mód dokáže:
Obrázek

antoninn: neff síce píše že na využitie 40M módu treba kvalitné objektívy, no 17-ka ktorú testoval neopatrí medzi tie najostrejšie (jej výhoda je práve v rozlíšení na minimálnej clone a svetelnosti). Pomôže teda určite aj seťáku.

Problém so "snímaním z ruky" je v tom, že aktuálne snímače zvládajú (vraj) len 10fps, teda 8 záberov trvá 0.8s a taký dlhý čas udržať v "pixel presnosti" je určite "mission impossible".

No čítal som aj vyjadrenie, že zatiaľ to neplánujú využiť v lacných modeloch; hoci teoreticky si viem predstaviť žeby to využili len na odsrtánenie moiré (so 4 zábermi).
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 20. 2. 2015 00:35

Já teda nechapu proč by to mělo vyžadovat nějaká speciální skla? Vždyť to udělá několik snímků, tedy to není na optiku o nic náročnější než běžný one-shot. Nebo mi něco uniká?
Callgaro
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka