Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod PavlinaH 18. 11. 2017 23:09

Už jsem to tady vysvětlovala, že je potřeba vždy porovnávat výstup mezi rozdílnými systémy při stejné hloubce ostrosti. Tzn., že při stejně nastaveném času, o jeden krok rozdílně nastavenou clonu mezi MFT a APS – C a o dva kroky rozdílně nastavenou clonu mezi MFT a FF, pro shodnou hloubku ostrosti, bude odpovídající ISO u všech systémů potřeba nastavit jinak.
Např. MFT 1/100, f 1,4, ISO 400, APS 1/100, f 2 ISO 800 a FF 1/100, f 2,8 1600.
Takže pokud někdo porovnává mezi rozdílnými systémy výstupy při stejně nastaveném ISO, je jasné, že porovnává rozdílnou hloubku ostrosti, a to není adekvátní porovnání.
G80 má rozhodně lepší výstup, než Nikon D3200. Takto starý snímač mu opravdu nemůže konkurovat. Dokonce i na stejném ISO (rozdílná HO) není lepší.
Zde máš celosvětově uznávané testy Dprewiew, kde se dají velmi dobře jednotlivé výstupy porovnat.
Je vidět, že G80 je při stejné HO výstupem srovnatelný i s D 7200.
https://www.dpreview.com/reviews/image- ... 5794510189

Např. Oly OMD EM10 Mark III:
https://www.dpreview.com/reviews/image- ... 5523669393
je výstup při stejné HO na tom s šumem lépe, než současné vrcholové modely APS – C.

Ale jistě nejlepší je osobní zkušenost. Takže ideální bude si Panasonic vyzkoušet v praxi a pak porovnat.
Pro Tvé potřeby bude jistě nejlepší volbou G80. Máme jej doma a určitě jej mohu jen doporučit na focení akčnějších scén a na video je rovněž mezi fotoaparáty na špici. G 7 je starší, a bude tedy s pomalejším procesorem pomaleji i ostřit. GX80 pro Tvé potřeby vhodný není, protože na focení zvířat budeš jistě používat zoom objektivy a s tím by se ti nefotilo dobře.
PavlinaH
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 18. 11. 2017 23:22

Ano a proto má Oly víc barevného šumu na 3200 než ostatní na 6400, bravo :)
https://www.dpreview.com/reviews/image- ... 1239221084
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavlinaH 18. 11. 2017 23:28

PavlinaH
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 11. 2017 23:29

hoax píše:A proč to nativní ISO začíná na 200?
Neexistuje "nativní ISO 200".
V Olympuse je ISO 200 "Recommended" => to znamená, že podľa nich na tom nastavení vznikajú najlepšie zábery
(nenastáva tam až toľko prepalov ako na ISO 100 a šum je znesiteľný)
Predpokladám, že je to tak nastavené preto, aby vynikol rozdiel medzi vyblitými zábermi z kompaktov (kde prepaly nastávajú častejšie) a z bezzrakdloviek (ktoré si môžu dovoliť umelo zachraňovať prepaly)

Pre toho, komu záleží na šume viac ako na prepaloch, je vyhradené "ISO low".
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 18. 11. 2017 23:35

Pavlína: takže horší světlo neplatí jasně :)) Právě za horšího světla se ukážou možnosti čipu. Zkrátka je to plichta (což říkám pořád). Mě Oly stejně nezajímá, čau.

Ganec: takže s těma přepalama je to tak, jak jsem psal ne? Ty recommended :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 11. 2017 23:47

Teraz niečo iné: Olympusáci .. máte niekto nainštalovaný Olympus Viewer a máte aj 3D kartu s viac ako 2 GB RAM?
Ja mám na grafike len 1GB (keď som ju kupoval, nebolo to kvôli HW akcelerácii a OV ju vtedy ešte nemal), tak rozmýšľam, že si ju kúpim. Len neviem či by stačil 4GB Radeon RX560, či treba ešte čosi lepšie.

Môžte prosím vyskúšať, o koľko zrýchli RAW spracovanie a či prezeraní zrýchľuje aj JPG?
(vyzoomované JPG sa mi zobrazuje asi po 3 sekundách, čo sa mi tiež zdá príliš pomalé)
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 18. 11. 2017 23:50

Dve fotograficky nemehla radi druhym, ach jo. Nejlepsi je rovnice, kdy 1.4 na MFT = 2.8 na FF. Coz je rovnice spravna, ale ten podtext je znacne hnijici aneb kdyz na FF ci APS-C nasadim 1.4, tak ekvivalent je na MFT kde Pavlinko? Ocekavam, ze ted nastoupi argument se stabilizaci a HO pujde do ustrani.

G80 se na D3200 necape ani v dynamickem rozsahu, ani v mire sumu. To jsou fakta, ktera Pavlina nezmeni, ani kdyby se naucila fotit.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Almik 19. 11. 2017 00:02

Souhlasím s Petrem do písmene, tvá teorie Pavlíno je trochu krátkozraká.
Mimochodem...
...když pořídím D750 + Nikkor 50/1.8, Nikkor 35/1.8 a 85/1.8 vlezu se do 80k. Tahle skla zacloněná na f2.5 kreslí na D750 parádně.
...když pořídím 3 skla od Olympusu f1.2 (17, 25 a 45/f1.2), tak jen za ty skla dám min 100k a to ještě nepočítám tělo...
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavlinaH 19. 11. 2017 00:25

Dávala jsem příklad, neříkala jsem, že má MFT adekvátní světelný objektiv k f 1,4 na FF, tedy f 0,7. Ukazovala jsem tazateli, že si s G80 výstupem pomůže, nic víc.
Není to teorie, testovala jsem nejedno tělo, a vím velmi dobře, o čem mluvím. A také vím zcela jistě, že Dprewiew je v testech zcela přesný. A pokud někdo chce ty odborné testy jakkoliv zpochybňovat, ať zde dá své srovnání, testování, aby bylo vidět, že to co říká, nejsou jen plané prázdné řeči.
Luňák má problém s tím, když mu někdo ukáže, že se mýlí, tak hned, jak nemá argumenty, začne bezdůvodně urážet. Jen tím dokazuje, že nemá, čím by argumentoval. A je vážně velkou ztrátou času se s někým takto duševně narušeným pouštět do nějakých diskuzí.
PavlinaH
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 19. 11. 2017 00:30

Petr Luňák píše:G80 se na D3200 necape ani v dynamickem rozsahu, ani v mire sumu. To jsou fakta
Fakt je, že G80 má novší procesor, teda so šumom si v JPG zvyčajne dokáže poradiť aj lepšie.
No a DR má poda DxO meraní lepšie na každej ISO hodnote, okrem ISO 100 a 200:
Obrázek
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Almik 19. 11. 2017 00:41

Pavlíno, zkoušela jsi, jaký je rozdíl v práci s Rawy mezi m4/3 a většími snímači? Když chceš třeba tahat stíny? Když k tomu vytáhneš clarity, stáhneš jasy a ještě to doostříš? To všechno se snímkem cvaknutým na třeba ISO 1600 nebo vyšší? Hele, já netvrdím že m4/3 systém je špatnej, ale větší snímače mají prostě větší rezervy.
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 19. 11. 2017 00:49

PavlinaH píše:Luňák má problém s tím, když mu někdo ukáže, že se mýlí, tak hned, jak nemá argumenty, začne bezdůvodně urážet. Jen tím dokazuje, že nemá, čím by argumentoval.

Lzes. Pokud se spletu, dokazu to, narozdil od Gance, uznat. Hacek je, ze si me argumenty dosud nevyvratila. Coz ostatne pujde velmi tezko, viz DXOmark (G80 71 bodu, D3200 81 bodu) takze ti nic jineho nez vymluvy nezbyva, nebot i ty, stejne jako Ganec, neumis uznat omyl.
Přílohy
IMG_20171118_235429.jpg
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavlinaH 19. 11. 2017 01:47

Almik, ano, jistě že jsem to zkoušela. Jenže znovu zdůrazňuji, nehodnoť rozdílné systémy se stejně nastaveným ISO, ale při stejné HO a pouze z toho vycházej.

Ganec: JPG nesrovnávám, ale hovořím tu pouze o výstupu v Raw.

Jenže Dxomark testuje úplně jinak, než Dpreview. A jejich testy již řada lidí označila za nepřesné a zavádějící. Navíc provozují poradenskou činnost a právě Nikon je jejich klientem. Stačí se podívat na pár odkazů. Moji důvěru nemají a nepovažuji je také rozhodně tak uznávaným serverem, jako celosvětově uznávaný Dpreview. Tam jsou naprosto přesné laboratorní a hlavně také zcela nezávislé testy, které ukazují správné a úplně jiné výsledky, než Dxomark.

https://photo.stackexchange.com/questio ... -and-tests

http://www.dslrbodies.com/newsviews/do- ... omark.html

Však také říkám každému, kdo nevěří žádným testům, ať jde a osobně si to otestuje. To je ta nejlepší cesta, než nekonečné hádky, které nikam nevedou.
Naposledy upravil PavlinaH dne 19. 11. 2017 02:04, celkově upraveno 1
PavlinaH
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 19. 11. 2017 01:59

PavlinaH píše:Však také říkám každému, kdo nevěří žádným testům, ať jde a osobně si to otestuje. To je ta nejlepší cesta, než nekonečné hádky, které nikam nevedou

Tak to bych chtěl. Nějakou tu testovací fotku. Klidně i osobně, cesta není problém. Napiš. Uděláme to v RAW.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 19. 11. 2017 03:30

"nehodnoť rozdílné systémy se stejně nastaveným ISO, ale při stejné HO a pouze z toho vycházej."

No bodet, opovaz se ty svetelne objektivy pro DSLR nezaclonit!
To je komedie tohle to. Tim spis, ze z obou diskutovanych fotoaparatu jsem upravil stovky RAWu. A tady nekdo, kdo neukazal jedinou fotku, o me bude tvrdit, ze nedokazu argumentovat. LOL
Petr Luňák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka