Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 5. 2025 19:01

Dlouhé zkušenosti mne vedou k názoru, že víra v to, že velké firmy rozhodují opravdu ekonomicky rozumně (zejména v určitém výhledu do budoucna) je podložená asi tak stejně, jako víra v plochou zemi :-(
On by seznam zaniklých (či velmi složitě oživovaných) firem i z první ligy velikosti nebyl právě krátký.

Ale druhá věc je, že se trendy objektivně mění a i kdyby to výrobcům ekonomicky vycházelo, tak mají v reakcích obvykle nemalou setrvačnost... Zrovna to oživení zájmu o kompakty není zas tak dlouhé, zjevně to stačilo na určitá první "oťukávání" s oživením produkce něčeho staršího (viz třeba ZS99 od Pana), ale zatím ještě ne na vyloženě nějakou náročnější inovaci. Uvidí se podle mne tak do roka...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 6. 5. 2025 21:43

V pohodě.

Moje zkušenost zase říká, že nejlepší je si vybrat výrobce, který nejlépe splňuje moje požadavky a radši o ničem moc nesnít a moc po ničem netoužit.

Sny o organickém senzoru a lepším autofokusu Panasonicu atd. atd ... to mě vycvičilo.

I když vlastně s tebou souhlasím, nějaký podobný foťák je přesně to, v čem by mohli vynikat a těžko by se tomu konkurovalo (ze strany FF výrobců).
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 5. 2025 21:59

Tak on zrovna Panasonic je celkem ilustrací toho, co jsem napsal - že je CDAF neudržitelné věděli všichni hodnotitelé minimálně cca od roku 2016, ale management nebyl ochoten uznat chybu dřív než v roce 2023. A že to mělo naprosto prokazatelné a zásadní dopady na jejich příjmy a pozici na trhu není téma k diskusi…
Přirozeně ne vždy platí, že “to co tvrdí skoro všichni” je pravda, ale v docela dost případech opravdu “hlas lidu” vidí něco, co “experti” ignorují a zrovna tohle je názorný příklad.

Organický senzor či třeba Foveon u Sigmy je trochu jiné téma, to bych viděl pozitivněji - tam jde o snahu najít jiné možnosti, což se může zúročit až po delší době, ale taky nemusí, stane se, to k vývoji patří.
Ale to CDAF, byly fakt neskutečné klapky na očích :-S

Naokraj - kdybych měl tipovat, tak princip Foveonu už se neprosadí nikdy (moc komplikované a přínos reálně není zas tak velký), ale na příchod nějaké zásadně odlišné koncepce výroby senzoru celkem věřím a zrovna ten omílaný “organický” bych ještě neodepisoval.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 6. 5. 2025 23:36

Pokročilejší kompakty teď určitě jedou víc, než pár let nazpět. Vidím to na ulici a vidím to třeba i na cenách bazarových kousků, některé kompakty z druhé ruky teď třeba stojí víc než pár let nazpět. I Fuji v příštích týdnech/měsících pravděpodobně přijde s něčím novým opatřeným menším snímačem. Jestli je to jenom krátký hype, nebo delší trend se teprve uvidí, ale mně to smysl dává určitě.

Ale pro M4/3 ten trend nemusí znamenat nic extra, pokud si takový fotoaparát koupí někdo, kdo už nějaký systém doma má, tak často nechce systémový fotoaparát a pokud ano, drží se své značky kvůli kompatibilitě. A pro tu méně fotografickou veřejnost nevím, jestli je OM dost sexy vedle Fuji a taky nemá jméno Canon, Sony nebo i Nikon, které je vidět výrazně častěji v hashtagach na instagramu. A co se týká vyloženě systému jako takového, tak konkurenční výhoda M4/3 se dramaticky zmenšila pro velmi úzký profil fotografů, kteří si musí být jistí, co obětují, což ve finále může být nebezpečně malý trh.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 5. 2025 06:21

Co teda je fakt - připadá mi, že při tom převodu fotodivize docela podcenili dopad toho, že se nedohodli o trvalém používání značky. Olympus měl jméno velmi dobré, stejně jako zkratka OM, ale jaksi z tohoto zbyla jen půlka a marketingu to nepomáhá. Vypadá docela divně, když udělají model hrající si na historii a odkaz Maitaniho, ale na hranolu je “OM system” místo “OLYMPUS”.

Jinak ale v tom výše jsem v duchu víc narážel na Panasonic, ten má z minulosti kupodivu konceptů, které by stály za rozpracování/upgrade pro současné trendy více. Z MILC určitě GM1/GM5 a možná i G100, ve vyložených kompaktech pak LX100 a obecně LX řada atd. U OM se sice taky něco najde, ale přijde mi, že tam by byla zajímavost v debatovaném kontextu přeci jen o něco menší - asi E-P7, ale jinak to je otázka (hypotetický OM-5II už je pro trochu jinou skupinu).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 7. 5. 2025 17:05

Mne sedel svojho času aj x-20 kompaktík od Fuji. Vyhovoval mi ten vintage dizajn a ergonómia.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Qaqesec 7. 5. 2025 22:06

tomashr píše:Co teda je fakt - připadá mi, že při tom převodu fotodivize docela podcenili dopad toho, že se nedohodli o trvalém používání značky. Olympus měl jméno velmi dobré, stejně jako zkratka OM, ale jaksi z tohoto zbyla jen půlka a marketingu to nepomáhá. Vypadá docela divně, když udělají model hrající si na historii a odkaz Maitaniho, ale na hranolu je “OM system” místo “OLYMPUS”.

Jestli o to stáli. Olympus je známo, že ve fotodivizi zkrachoval. Akcionáři tlačili na prodej, protože měli dlouhodobě špatné výsledky. A oni se pravděpodobně chtěli odlišit - oddělit a zároveň ale poukazovat na návaznost ponecháním si OM v názvu. Přeci jen je tu velmi dlouhá historie a optika Olympus je výborná.
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Qaqesec 23. 5. 2025 21:34

Qaqesec
Návštěvník

Předchozí stránka