Co jsem pochopil, tak rozlišení EVF je opravdu identické jako u OM-5, což mám a popravdě na dnešní dobu fakt slabé. On má podle všeho o něco menší zvětšení obrazu, což při tomto rozlišení může dojem spíše zlepšit, ale vedle OM-1 to je prostě zásadní rozdíl. Co zřejmě vylepšili je to, že stejně jako OM-1 nyní umí "neblikavé režimy", ale popravdě tohle zrovna u travel těla zas tak zásadní není.
Při srovnání s OM-5 je dost rozdíl v baterce, což právě dělá velikost těla - OM-5 užívá ty malinké BLS-5/50, v OM-3 je BLX-1 jako v OM-1 a výdrž bude zásadně lepší, ale taky je větší a naroste hmotnost (45g proti 83g, právě jsem to hodil na váhu). Podle CIPA je udáno 590 proti 310 a podle mne to bude ještě více, hlavně v chladu je u menší baterky horší využitelnost na konci křivky (to je princip, ne chyba OM). Ve výsledku jsem k OM-5 vozil dvě náhradní baterky a hodily se, zatímco k OM-1 jen jednu a ještě spíš symbolicky, vybití primární nebylo časté.
Zase ale ty BLS-50 jsou tak levné, že to v nákladech nestojí za řeč a tak malinké, že se vždy nacpaly někam do rohu. Já bych skoro raději to malé tělo OM-5 i za cenu častější výměny aku, než OM-3, ale vím jistě, že na toto budou i přesně opačné názory.
Mně to EVF štve o to víc, že jinak OM-3 vůbec není marný foťák, reálně zřejmě třeba v AF dokonce lepší než OM-1II (asi srovná firmware) a jde o hodně nadupané tělo i pro akční použití, přičemž velikost je zajímavá. Chyběl fakt jen kousek, ale...
Ad skla - já 25/1,8 měl, pak jsem prodal, ale je to sklo dobré, dokonce asi lepší než 25/1,2pro. 25mm je asi z 1,8 řady nejlepší, zatímco u 1,2 spíš nejhorší, to utěsnění to dále posune. 17/1,8 je běžný dobrý průměr, ale souhlas, že tak dobré to není. Mimochodem tady doporučuji pozornosti placatý Panasonic 20/1,7, to je hodně vydařený objektiv se zajímavým ohniskem (EQ40mm).
Ad cena - já si fakt myslím, že to je otázka času. Milan sice má pravdu, že slevy mají nějaké všichni, ale přístup se liší (někdo vyloženě slevy, někdo spíš nechá "za levno" starší verze). Zrovna u OM se dají čekat zajímavé nabídky i na docela nová těla a běžně se kombinují cashbacky (či přímé slevy) s opravdu zajímavými bundly, které se hodí. Těch zaváděcích 50k bych za to nedal ani náhodou, ale hodně bych se divil, kdyby to časem nedošlo k ceně těla někde kolem 35k, což už mi přijde přijatelné. Čímž tedy netvrdím, že to pak koupím, opravdu to s mými osobními požadavky úplný průnik nemá, ale cena by to už celkem korektní byla.
-- 6. 2. 2025 13:59 --Gabriel Noga píše:Nicméně cena neodpovídá tomu, co bych za něj chtěl utratit a to s cílem, kterému OM3 slouží - výletní/street fotky.
Ještě k této větě - cenu kritizuji výše taky, ale zase bych to nestavěl tak, jako že "výletní fotky" jsou nějak nenáročné téma. Já třeba měl loni OM-5 v Barceloně a New Yorku, což už byly akce výrazně větší (a dražší), kde přeci jen člověk chce při focení co nejméně limitů. Místy jsem OM-5 tahal dost na doraz jeho možností a popravdě si vybavuji pár fotek, které bych asi s OM-1 (a nově OM-3) měl o dost lépe. Typicky některé rychlejší události kolem street, kdy OM-5 nestihl doostřit případně neudržel objekt úplně přesně. V NY mohu dát jako příklad často velmi svérázné cyklokurýry, tam jsem pár fotek musel smazat kvůli nevyhovující kvalitě a mrzelo mne to a docela věřím, že kdybych měl OM-1, tak to vyšlo. A OM-3 je v AF ještě lepší, minimálně jako OM-1II... Takže zase bych to úplně nepodceňoval, ona tam přidaná hodnota proti OM-5 přeci jen je a hodit se to může i pro primární zaměření OM-3, není to jen o "teorii v testech".