od Ferin 23. 2. 2021 14:18
Beru to tak, že čím větší rozsah (bez zhoršení jiných parametrů), tím míň MUSÍM měnit objektivy. Takže případný překryvy vítám (resp. nebráním se jim).
I když po období kladení důrazu na co nejmíň přehazování jdu teď spíš opačnou cestou a přednostňuju kvalitu/světrelnost na daným ohnisku. Záklaďák vůbec nepoužívám (nahradil jsem ho světelnýma fixama), takže těch svých 18mm na širočině vítám (v podstatě mi pokryje vše, na co nutně nepotřebuju ty světelný fixy, v zásadě pak celou "krajinu", teda s výjimkou telefota), ale kdyby to šlo až do 25mm, tak bych to asi taky využil.
Nutno ale říct, že s mým současným způsobem nošení skel a s miniaturizací, kterou m43 přineslo, mi už to přehazování a tahání x skel v podstatě až tak nevadí. Ty výhody převažují (až teda, někdy, na "pohotovost"). Jediná otravná věc je přehazování PL mezi 15/1.7 a 25/1.8, ale k tomu dochází minimálně. Nesrovnatelně lepší, než když jsem musel neustále PL (kterej se navíc často kousnul) přehazovat třeba mezi 9-18 a širokorozsahovým záklaďákem nebo, ještě dříve, mezi záklaďákem a telákem, to bylo "třikrát do minuty".
-- 23. 2. 2021 14:20 --
PS: Až je mi líto, že mi 12-40, což je záklaďák na oblíznutí, leží zcela ladem doma.
Jestli jsem na něm za celou dobu udělal 25-30 fotek, tak je to hodně. A to ještě jen proto, že mi došel s tělem a jinej objektiv na m43 jsem ještě neměl.