Veslon píše:Myslíš, že i s TC je ten 40 - 150 mm lepší, než Panasonic 100 - 400 ? Co jsem viděl jeden test, tak s TC jde ostrost dost dolů.
S těmi testy opatrně, u takzvaně praktických je často vidět vliv, o kterém tu šla už řeč, totiž že dost ze zhoršení jde na vrub růstu nároků na ostření při delším ohnisku (navíc se zvýší clona a prodlouží čas, což zase zvyšuje nároky na fotografa). Zrovna u 40-150 bez IS v objektivu to dále komplikuje dost klesající účinek IBIS v těle. Nechci sahat nikomu na svědomí, ale jsem přesvědčen, že u dost lidí s výhradami ke kresbě tohoto skla s konvertory by se našly určité důvody pro zhoršení na jejich straně a ne u skla

U laboratorních testů (třeba Lenstip) je zas trochu problém interpretace - je vidět zhoršení, ale jak to vadí je velká otázka... A právě u skvělých skel jako 40-150/2,8 je to sice zhoršení cítit, ale je to dost i o tom, že kvalita bez TC je vyloženě skvělá, tak se zhoršení víc projeví.
K srovnání 40-150/2,8PRO s Panasonic 100-400 - s TC1,4x lepší není, to dá ohnisko 210mm a jelikož zrovna při 200mm má Panasonic optimum kresby, tak obstojí. I když dlužno dodat, že podle měření lenstip je Panasonic při 200mm lepší hlavně ve středu pole, v rozích je na tom s 40-150/2,8 plus TC1,4 v podstatě stejně.
S TC2x už exaktní měření k dispozici není, ale jsem se ochoten vsadit, že Panasonic 100-400 při odpovídajících 300mm překoná. Při 300mm se totiž kvalita Panasonicu už dost horší a naopak u Oly 40-150 dost lidí reportuje, že s TC2x je zhoršení kresby možná dokonce o trochu menší než s 1,4x. I kdyby bylo zhoršení stejné, tak by to na Panasonic při 300mm stačit mělo.