Tohle není experiment, s Meike 8mm/3.5 jsem toho nafotil více, ale to je sklo primárně na APS-C, takže na MFT se chová trochu jinak a navíc je hnusně velké. V podstatě záleží na motivu, pokud máš třeba krajinu s nějakým dominantním motivem a na okrajích nic výrazného není, tak opravdu ani nemusíš poznat, že to je rybí oko. Horizont je taky rovný, tam je ale právě zásadní podmínka to hlídání vodováhy.
Naopak třeba blbě uděláš fotku stromů v lese, tam se ty krajní budou kroutit. Prostě to není plná náhrada ultraširokáče, něco jde, něco ne, ale taky je trochu jinde cena...
Jinak výše uvedené neuvažuje použití různých defishey softwarů, to je na dlouhou debatu, ale zase platí "jak kdy".
Ještě dodávám, že pokud bych se praštil kapsu a kupoval ultraširokoúhlé sklo "plnohodnotné", tak bych v současnosti asi šel do Panasonicu 8-18/2,8-4 -
https://www.panasonic.com/cz/consumer/f ... 08018.html .
Kvalita je velmi slušná a proti 7-14 od Oly i Panasonicu je tu možnost použití filtrů, navíc mi vyhovuje trochu větší rozsah nahoru, kdy to pokrývá celé širokoúhlé spektrum, tedy i 35mm... Bez vad také není, ale přijde mi to vesměs akceptovatelné.