Veslon píše:tomashr, máš už nějaké testy 100 - 400mm?
Ani mi o tom nemluv, prostě jsem tohle sklo jen leží. Shodou okolností ale zrovna včera jsem se konečně dostal k focení nějakých fotek pro "teoretičtější testy" a snad konečně začnu psát recenzi.
Celkově ale dost nuda, prostě se to chová slušně - při kratších ohniscích absolutní pohoda, při 400mm už to je ožehavější, ale spíš celkově větší náročností focení při EQ800mm, než že by byl nějaký problém s objektivem
V hodnocení optiky se třeba od Petra Bambouska nebudu lišit vůbec, překvapení žádné.
Co se týče stabilizace, tak při EQ800mm jsem byl schopen celkem v pohodě fotit při 1/60s, v extrému u k 1/30s, teorie doporučuje 1/800s, takže účinnost 4-5EV, za mne zcela přijatelné. Tady trochu rozdíl od Petra mám, možná kvůli pozdějšímu firmwaru - já doporučuji IS v objektivu v kombinaci s IBIS, s posledním FW se to kombinuje (byť ne tak dokonale jako u 12-100/4 a 300/4) a toto nastavení se mi při 400mm jeví jasně lepší. Při 100mm je možná IBIS v E-M1III lepší, ale předpokládám, že 100-400 si většina lidí koupí spíš kvůli dlouhému konci.