Kdybych měl hodnotit fotoaparáty vždy při stejné hloubce ostrosti, tak to by pak moderní mobily dost šlapaly na krk APS-C i FF, muselo by se tolik zaclonit, že by objektivy trpěly na difrakci a ISO by uz za šera nabíralo šílených hodnot.
Jenže proč bych to dělal? Proč bych měl podle tebe srovnávat podle skutečné DOF, když mi menší DOF větších snímačů nevadí? Když budu chtít stejnou DOF jako na m43 tak zaclonim a pak oukej, m43 by ve špatným světle oproti APS-C potřebovalo 2x nižší ISO a výsledky by mohly vypadat podobně (např m43 ISO 3200 vs. ISO 6400 z APS-C nebo 12800 z FF), takže abych to shrnul - když budu chtít velkou DOF za blbýho světla, může se moderní 20mpx m43 dotáhnout na větší formáty. Ve všech ostatních případech je m43 pozadu:
- když budu chtít velkou DOF s velkým snímačem za dobrého světla (nebo když mám stativ) tak zacloním, no problem. Klidně na F11 nebo F16 s FF, o tom si s m43 můžeš nechat jen zdát, protože na F16 už je difrakce jak prase.
- když budu chtít malou DOF za jakychkoliv podmínek, koupím si na m43 objektivy f1.2 nebo třeba 75/1.8 apod. a za jeden takovej objektiv bych měl 2-3 ekvivalentní na APS-C nebo FF, se kterými udělám ty samé nebo lepší výsledky.
-- 19. 11. 2017 08:18 --
Ještě mě napadlo, jak by asi dopadlo s m43 focení tekoucího potůčku za běžného denního světla, tak aby byla voda pohybově mázlá. S D750 dám ISO 50 a f16, obvykle šedej filtr není potřeba. Co s m43? Budu čekat až se zatáhne nebo setmí, protože na F16 se s m43 fotit prakticky nedá.
-- 19. 11. 2017 08:21 --
PavlinaH: hele tak mě napadlo, nejste s Gancem jedna rodina?