Pomozte prosím s výběrem

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ltfoto 8. 1. 2014 21:49

Zdravím Vás všechny a obracím se na Vás s prosbou o pomoc s výběrem nějakého bezzrcadla.

Takže mé požadavky -

Kvalitný výstup - jak videa tak fotografií.
bude využíván na točení tutoriálů na youtube,...
Měl by být skladný, kompaktní. Chci ho brát na procházky, do hospody, na kolo,...

Na pořádné focení mám Nikon D3s a ten na kolo opravdu brát nechci :)

Podmíka je hledáček - jsem zvyklý ze zrcadla si foťák přikládat k oku :)

Zatím je můj favorit Nikon V1 nebo nikon V2. Plánuji pořídit něco bazarového a cena V2 se zatím stále drží poněkud vysoko. Pevně věřím že Nikon na CESu představí Nikon V3 a cena V2 klesne :)
Ltfoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 8. 1. 2014 22:04

Panasonic G5. Na video nic lepšího než Panasonic není a hledáček je ála FF.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 9. 1. 2014 08:11

Výstup foto/video + nabídka skladných objektivů hovoří jednoznačně pro Panasonic.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 1. 2014 10:45

Ltfoto píše:Měl by být skladný, kompaktní .. Podmíka je hledáček - jsem zvyklý ze zrcadla si foťák přikládat k oku
Doteraz vymenované foťáky (Nikon 1 a G5) nie sú skladné: to sú až modely bez hľadáčika, alebo s hľadáčikom umiestneným na kraji tela (teda nie nad objektívom), teda Panasonic GX7 alebo Sony NEX6/NEX7

Ešte existuje možnosť externého hľadáčika (ako mám ku E-P5): foťák tak stále zostáva skladný (len ten hľadáčik nie je zadarmo...)

Ltfoto píše:Na pořádné focení mám Nikon D3s .. Plánuji pořídit něco bazarového a cena V2 se zatím stále drží poněkud vysoko.
Toto mi vysvetli: máš drahého fullfrejma, tak prečo sa zbytočne obmedzuješ na výpredaje?
(u bezzrkadloviek je zvyčajne lepšie priplatiť si za nový model)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 9. 1. 2014 11:10

Ak ma niekto nieco drahe, neznamena, ze ma vela penazi na dalsie drahe hracky a aj keby mal, neznamena, ze na bajk bude zbytocne kupovat drahy pristroj. Rozmyslaj predsa preboha :)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod airmt 9. 1. 2014 12:22

Nikon V1 skladný je. Hledáček jej nijak zvlášť nezvětšuje. Rozhodně tedy méně než hrbol vytvořený externím hledáčkem nebo u OM-D, G a GH Panasoniků apod. viz. camerasize.com
V2 už je o něco vyšší a hlavně nevím jak je na tom s videem. Výhodou jsou velmi malé objektivy.

Na video s požadavkem na skladnost bych bral Panasonic G5/G6, případně GX7 (asi nejlepší volba ze všeho). Výborný bude i Sony NEX-6, ten má skladné tělo, ale objektivy jsou o dost větší a horší než u m43.
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 9. 1. 2014 17:16

Video z Nikon 1 má hodně slušnou kvalitu.

-- 9. 1. 2014 17:24 --

Kromě toho je možné přes adaptér FT1 používat na Nikon 1 i objektivy z D3-ky včetně autofokusu. Ovšem adaptér je nesmyslně drahý. Já jsem si jen za asi 300 Kč koupil neorig. adaptér bez přenosu elektroniky s ručním ovládáním clony. No, třeba 70-200/2.8 na Nikon 1 je docela pěkný teleobjektiv, násobí se to 2,7x :-)

-- 9. 1. 2014 17:27 --

http://www.ebay.com/itm/Nikon-FT1-F-MOU ... 485f4a2fc5

- s tímhle funguje autofokus. Třeba Nikkor AF-S 85mm f/1.8G má s Nikon 1 hezké výsledky a je to po přepočtu 230mm a s TC ještě víc a přitom je skladný.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ltfoto 9. 1. 2014 17:48

O tom Panasonicu G5 jsem zatím ani nepřemýšlel a musím uznat že nevypadá vůbec špatně.

Ganec: skladnost NEXů je sice zajímavá, ale jen do chvíle než k nim přidáš objektiv ;)
Jinak co se týče tvého požadavku na vysvětlení mých pohnutek ke koupi bazarového kusu, tak věz, že to není z finančních důvodů, ale z důvodu zdravého rozumu. Pokud budu potřebovat pořádné fotky, tak si vezmu D3s a potáhnu klidně celou výbavu, která má skoro 18Kg :)
Nebudu si ale na kolo pořizovat nějaké cvakátko za 20tisíc!! Je to zbytečné a nesmyslné - tak proto tedy bazar ;)

Já nějak nevím proč, ale stále víc mě to táhne k Nikonu V1, koukal jsem na nějaká videa a vypadají celkem dobře. Ty malé objektivy jsou super, jen ta redukce je absolutní šílenost. Nechápu že to někdo za ty peníze kupuje :-)

Zatím díky moc za tipy, zkusím omrknout ty Panasonicy ;)

Ještě ohledné té V2 a videa...
Tady je video s porovnáním V1, V2 a RX100
http://www.youtube.com/watch?v=vp_XndhWioY

Nemůžu si pomoct, ale video z V1 se mi asi líbí nejvíc :)
Ltfoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 9. 1. 2014 17:57

Nikon má lepší barvy, lepší AF, ale snímač slabší než Sony - jenomže u videa jsou velké rozdíly i díky obrazovému procesoru a to je u Sony slabá stránka... Co ale umí Sony nejlíp, je stabilizace videa.
Pokud nějak neplánuješ větší investice do objektivů, tak ti v součtu lepší službu udělá profikompakt - až na ten hledaček teda. Těžké rozhodování :-)

-- 9. 1. 2014 17:59 --

na youtube kašli, když si udeláš registraci na vimeo.com (zadarmo) tak si můžeš stáhnout opravdu HD videa, z těch komprimovaných děsů na youtube nejde moc poznat
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ltfoto 9. 1. 2014 18:58

OK, to vimeo zkusím.
Pokud jde o stabilizaci videa, tak to moc neřeším... Budu to řešit pomocí steadycam.

Jeden z důvodů proč se klaním stále k tomu nikonu V1/V2 je to, že si chci trochu hrát a už mám doma redukci na c-mount ;)

Docela mě zaráží, že Nikon na CESu ještě nevytáhl Nikon V3 :-)
Ltfoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 1. 2014 20:15

Ltfoto píše:skladnost NEXů je sice zajímavá, ale jen do chvíle než k nim přidáš objektiv
Nesúhlasím: keďže sú menej ako 7 cm vysoké, dajú sa dať do vrecka aj na výšku (nielen objektívom von)
(ja tak foťák prenášam vo vrecku často)

FYI: kamoš má NEX6 + 35mm F1.8 => táto kombinácia je podobne veľká ako V1 s 18.5-kou

Ltfoto píše:Nebudu si ale na kolo pořizovat nějaké cvakátko za 20tisíc!! Je to zbytečné a nesmyslné - tak proto tedy bazar
Nie je to zbytočné: prvé generácie bezzrkadloviek neboli až také použiteľné ako tie dnešné:
- boli pomalé: nabiehanie, zaostrovanie (hoci toto bol problém hlavne u Olyho), zdržoval blackout po zábere => práve za toto boli kritizované prvé Nikon 1-ky (J1 a V1)
- mali nekomfortné (nevyladené) ovládanie
- dnešné modely majú aj dotykové LCD, čím sa ovládanie ešte viac spríjemnilo

Zbytočnosť je to u zrkadloviek: vylepšený býva len senzor (aj to minimálne) a zbytok je z užívateľského hľadiska v podstate už roky to isté

Ltfoto píše:Docela mě zaráží, že Nikon na CESu ještě nevytáhl Nikon V3
Zaujímavá otázka: bude vôbec V3?
- V2 už má v podstate všetko (okrem dotykového ovládania) a senzor už len ťažko vylepšia...
- nech by spravili hocičo, nemyslím si že by to bol predajný hit .. tak načo?

FotoABC píše:Ovšem adaptér je nesmyslně drahý.
možno som jediný, ale práve tento adaptér považujem za najväčšiu výhodu celého Nikon 1 systému...
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ltfoto 9. 1. 2014 20:28

Ganec:

Ano, NEX6 s pidi objektivem je možná skoro stejně velký, ale ten objektiv je vyjímka. Nikon má všechny objektivy pro 1series takhle malé.

Tou zbytečností jsem měl na mysli všechno to co popisuješ :) Jak jsem psal, tak to mám na občasné cvaknutí, na to abych to mohl tahat u sebe a netahat se s obří brašnou.

Ano V3 bude, už je od Nikonu oficiálně potvrzená, jen ještě není představená... Bohužel tím co si napsal si dost protiřečíš :)
V jednom řádku mi doporučíš co nejnovější model a o pár řádků níž mi napíšeš že starší model stačí :-)

Ohledně toho adaptéru je to tak, že je to sice super věc, ale zabíjí to cena.

Každopádně ti moc děkuji za tvé názory a opravdu si jich vážím a čerpám z nich při rozhodování.
Zatím se stálě kloním spíš k nikonu V1. V2 má podle mě horší video :/
Ltfoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 1. 2014 21:57

Tá 35-ka nie je až taký malý objektív: meria až 45 milimetrov. Ale NEX-y majú senzor/bajonet umiestnený "hlbšie" ako Nikon 1, celková hrúbka (aj s objektívom) je teda podobná.

A keď už sme pri malom objektíve, maličký je len 16 mm F2.8: zrejme už aj s ním by NEX podával lepšie výsledky (ako F1.8 objektív Nikonu 1), hoci nie je až taký kvalitný. Alebo so Sigmou 19mm F2.8 (napriek horšej svetelnosti by boli výsledky lepšie, kvôli lepšiemu senzoru)

Ltfoto píše:Bohužel tím co si napsal si dost protiřečíš :)
V jednom řádku mi doporučíš co nejnovější model a o pár řádků níž mi napíšeš že starší model stačí
Toto som trošku nepochopil .. aký starší?
(aj NEX6 aj V2 sú posledné modely z ich rady)

-- 9. 1. 2014 22:00 --

Ltfoto píše:Ano V3 bude, už je od Nikonu oficiálně potvrzená, jen ještě není představená...
O V3 som vygooglil len rumor z novembra .. ale aha na čo som narazil :-)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 10. 1. 2014 08:32

Nikon 1 adaptér FT1 by měl smysl, kdyby byl tak levný, že by jeho použití s menšími F-mount objektivy bylo finančně výhodnější, než dokupovat Nikkory 1.
No a to tak nějak moc neplatí.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 10. 1. 2014 10:22

Tak ten adaptér je fakt zlodějina Kdyby stál polovinu ...
Mikeczcz
Návštěvník

Další stránka