Jak jsem psal - u RX1RIII je fakt malér spíš v tom, jak je to odfláklé...Je to prostě předchozí model s lepším snímačem, ale to je víceméně vše, jinak ale pokrok proti předchůdci z roku 2015 nestojí za řeč. Podle mne cena opravdu až tak nevybočuje, ale problém je v tom, co za ni dostaneme

GFX100RF je funkčně nedotažený, prostě je, i když to někteří Fuji fans neradi slyší. Ale pořád daleko lepší - EVF top, LCD taky (rozlišení i výklopné provedení), snímač absolutní top, profily a jiné věci pro "kreativitu a výsledky přímo z těla" top. Zmrvili jen stabilizaci a na diskusi je sklo, ale leccos OK už na první pokus, na první tělo nové řady to zas tak zlé není.
Leica Q3 je příklad kontinuálního vývoje, vlastně stejně jako RX1 to je třetí tělo řady a rozdíl mezi první Q a Q3 je obrovský (a kupodivu nejvíc to skočilo až mezi Q2 a Q3) - stojí více, ale člověk má jasný pocit, že za vyšší cenu opravdu více dostane a ani se tolik nemusí argumentovat inflací. I řada Fuji X100 je docela hodně posunula. Tam je spíš na diskusi, že na to fakt nemuselo být šest kroků, nicméně ani FUjI hater by nepopřel, že mezi verzí I a VI je rozdíl obrovský.
Ale u RX1 se fakt bez velké nadsázky jen měnily snímače, jinak nic

Jak říkám, já bych ani tak neřešil cenu, tady je spíš malér v tom, co to (ne)umí... Kdyby Leica zlevnila Q3 na 3500EUR, tak se o to lidi poperou bez nadsázky, kdyby Fuji zlevnilo GFX100RF na 3000EUR, tak to bude podobné. Ale šel by si někdo z vás koupit při zlevnění na 3000EUR RX1RIII? Já upřímně říkám, že by to u mne "GAS level" zas tak moc nezvedlo...