co som pozeral doteraz porovnania a review na 50/1,2GM, tak skoro nikto kto ho ma, ho moc nechce predat a ist do 50/1,4GM asi z titulu, ze 1,2 bola o dost drahsia a opisuju rozdiel v looku na f1,2 ako "magic". na druhu stranu sa mi zdaju vsetky fotky z toho GMka take moc narovnane.
kto este nema 50/1,2GM (alebo ma daku starsiu 50tku), tak urcite na 100% berie 50/1,4GM, lebo je mensia a lahsia, ozelie f1,2 a hlavne oficialna cena je nizsia ako pri f1,2. a pritom ta 50/1,4GM nie je opticky horsia.
poslednu TOP trojicu AF 50tok by som asi uzatvoril tou mojou Sigmou 50/1,4DG DN, sice nie je najmensia/najlahsia, ale neprehana to tak s korigovanim a viac mi sadne jej vystup. cena je prijatelna aj za novu.
...Samyang 50/1,4II som skusal, nepresvedcil ma (mikrokontrastom,plastovostou tela a moznym problemom s AF), radsej som si priplatil za Sigmu.
Ondrej: ak chces vymenit 50ZA, tak ako si pisal, za lepsiu cenu kupit 50/1,2GM s tym, ze velkost/vahu moc nezlepsis, ale mas lepsiu optiku a AF. neviem ci sa neskor vratis k 50/1,4GM, hadal by som to tak na 50/50.
EDIT: skusal som teraz v Lighroome rucne odstranit tu sialenu aberaciu (green aj purple) a vysledok je vyborny, nepohol som si ani s ostatnymi farbami.
ALE ked som si ulozil iba tuto korekciu do profilu, ze si to budem vzdy pri Sigme nacitavat, tak to pri inych fotkach nesedi, proste kazda fotka moze mat tu aberaciu inak silnu, skodaaaaa, chcel som si to zautomatizovat.
resp. si vytvorim dalsi profil, iba na zelenu aberaciu v slabsej sile a ten moze byt univerzalnejsi....ma s tym niekto skusenosti ?
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN