Jan_Spacil: ten setak 28-70/3.5-5.6 vobec nie je zly, ludia to radi porovnavaju s kvalitnejsimi pevnymi sklami, ale jeho vyhoda je inde, v sete je fakt lacny, pri 24 a 42Mpx Sony telach stiha vykreslit ostro stred fotky (resp. tam kde ostris) kludne aj na plnu dieru, v atelieri som ho daval na f8 a pekne ostre to bolo (aj mikrokontrast).
na krajinu to ma asi rezervy ostrostou do krajov fotky, ale je to setak.
co mam teraz setak APSC 16-50/3.5-5.6 ako "krytku" na A6000, tak to je docela pruser do rohov fotky (stred ma opat dostatocne ostry aj na plnu dieru, do protisvetla je slabsi).
...takze setak ti isto posluzi, nie je tazky, ma primerane rychle a tiche ostrenie za svoju cenu, akurat ta svetelnost je vyssia.
adaptery mozu byt rozne verzie napr. ze maju inu sirku obruby (jeden som nemohol nasadit na adapter (mal som TECHART Pro autofocus adaptér Leica M / Sony E-Mount) kde som daval Pentax Limited skla FA31/43 a 77.
plus moze mat adpater aj clonovy kruzok, tiez som taky mal (ale od ineho vyrobcu) a rozsypal sa mi ten kruzok (pruzinka ci co), lebo som chcel pouzivat cez ten Techart adapter aj Pentax DA300/4 sklo.
inak oproti Pentax K20D to bude riadny rozdiel aj ta A7II co si objednal. tu K20D som kedysi mal, AF nebol uplne zly (samozrejme na stredovy AF bod), ale pri slabsom svetle ten Samsung snimac bol dost slaby, od ISO 640 pri svadbe uz neslo moc vytahovat tiene z RAWu, sumelo to fest.
Sony A7II by ti mala bohate stacit, RAWy pojdu pekne upravovat.
neviem presne aky typ AF ma A7II, kamos mi ju daval do ruky, zdal sa mi v pohode. moja stara APSC A6000 ma dokonca EyeAF v AF-S rezime a v AF-C rezime ma FaceDetection, cize najde tvar a je to dobre zaostrene. A7II by to mohla mat podobne, obe su z roku 2014.
EDIT: tento som mal, bol ok. a na Pentax -> Sony E tam vidim iba jeden druh.
https://www.film-technika.com/sk/redukc ... na-sony-e/
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN