Zdravím a děkuji všem, nečekal jsem, že tohle vlákno lidé sledují až takhle aktivně
![:-] :]](./images/smilies/07.gif)
@monikash: akci jsem také zahlédnul, ale i když Alza už odstranila další bonus v podobě paměťovky, zůstává akce na prodlouženou záruku, to by byla škoda nevyužít!
@Dolgor: je mi to jasné, ale snažím se zvolit kompromis toho, na co teď mohu věnovat finance. MarkIV by bylo ještě lepší tělo, ale prostě je to tak. Seťák beru k tělu právě jen proto, že cenový rozdíl je bez něj naprosto minimální. Na Nikon Z5 jsem také koukal, nevím proč, neoslovilo mě to.
@cadjobss: právě, pokud se stále prodávají A7 i v dnešní době, tak jich buď výrobce vyrobil na sklad tak moc, že se jich dodnes nemůže zbavit, nebo na té low-pro-entry stále něco bude
Těm úplně nejlevnějším nabídkám po bazarech se raději vyhýbám, většinou je v tom nějaký háček (neříkám že vždy, ale mám na tohle oběcně spíše smůlu).
@tomashr: u mě ten limit těla asi dlouho nenastane, jsem spíše sváteční fotograf, nefotím sport, nefotím komerčně. Panasonic S5 je najisto krásný stroj, ale cena je i po cashback akci mimo možnosti. O cenovém rozdílu se seťákem jsem už psal, v tomhle se shodneme

@milann88: proč nešel? Bazary jsou okolo 18k+, měl jsem v plánu si počkat na cenu okolo 15k, ale co jsem sledoval cenový vývoj, asi by se to protáhlo. A7Rii jsou bazarově nad cenou nové A7ii..
@Ondrej Bobek: je mi to jasné, za příplatek cca 10k by byl prostě lepší foťák. Ale mám více nákladných koníčků a stejně jako nebudu například měnit Senny Momentum 3 za nová čtyřková, bude muset stačit tohle. Chce to prostě krotit, v mém případě, vášně a ego, za tu cenu navíc bych třeba raději vzal jedno pevné světelné sklo.
A pokud bys o prodeji A7Riii v téhle ceně a prodeji uvažoval opravdu teď někdy a těla nemají nacvakáno opravdu až moc, to bychom se asi domluvili, případně prosím o zprávu.
Pro upřesnění k mému včerejšímu příspěvku, prostě jsem se investičně dostal ke krásným starým sklům a je mi líto je mít jen v tubusech a nefotit s nimi, i když jen příležitostně a pro radost. Sice je to trochu riziko, ale mně to prostě nedá.
Takže jsem začal zjišťovat, jaké fototělo pro ně vybrat. Co vím jistě, nechci řešit crop, byly navržené pro 35mm, takže fullframe. A chci bajonet/mount, na který postačí mechanické redukce na více 'kinofilmových' systémů, kde nebudu řešit věci typu zaostření na nekonečno, nebo vykreslení obrazu přes celý snímač, bez výrazné vinětace. Na FB skupině o starosklech mi pár lidí doporučilo právě Sony E-mount a A7/A7ii.
Jsem člověk, kterému kvalitativně stále stačí kombinace stařičkého asp-c Pentax K20D a lepšího fotomobilu, který mám vždy u sebe. Na video mám kombinaci výborně stabilizovaného chipu v telefonu a FilmicPro/10-bit logv3, svoje fotky jsem nikdy nezvětšoval na formát větší než A3. Takže i přechod na tělo v poloprofi třídě z roku 2015 bude velký a dostatečný skok k lepšímu
. Pentax si z nostalgie nechám, prodejné to už není a žádná super kvalitní Pentax skla k němu také nemám. A případně pro E-mount je i PK redukce, třeba abych letitý SMC A50/1.4 konečně mohl používat jako normální objektiv a ne portréťák
No a k focení s FF mimo vintage skla zase až tak moc často nebude příležitost, až bude zase trochu oběživa, pořídím asi jeden nebo dva monofokály od Samyangu na focení spelea ze stativu.
Prostě, měl jsem se zeptat takhle rovnou, pokud budu mít limit pro výše uvedené 15k bazar / 25k nový se zárukou, dá se sehnat něco výhodnějšího než A7ii, se srovnatelným nebo lepším dynamickým rozsahem? Je před vánocemi, 15k bych byl schopný dát hned, nový budu raději chvíli splácet, proto nechci jít výše.