Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Callgaro 16. 1. 2014 06:19

jasně teoreticky to možné je. Prakticky to ale nikdo nedělá. Pánové fotili jste někdy holku co toho měla za s sebou nula nula prd, případňe úplně fotografická pana? Ono se těm lidem je zapotřebi věnovat, komunikovat s nima, navodit nějakou atmosféru, ne pendlovat mezi počítačem a stativem, případně rovnou seďet za monitorem a odpalovat dálkově. Lidi nejsou produkty, nemůžete se k nim chovat stejně, pokud teda netoužíte po chladných, odduševňelých fotkách.

-- 16. 1. 2014 06:27 --

ganec: a co? kolik chceš nalinkovat portretních fotografů co fotí s DSLR? Jaký má v tom poměru jeden člověk váhu? To mi raději ukaž jeden Tvůj vymazlenej portrét. Já znovu opakuji, netvrdím že to nejde. Nedávno byl tuším s časopisem digifoto soutěž s fuji o obálku a ta vítězná fotka strčí do kapsy vše co jsem vyprodukoval já. Ale pokud bude někdo shánět něco na portréty, nedoporučím mu csc.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod emet 16. 1. 2014 08:03

Zdravím holky. ;)
Tohle by někoho mohlo zajímat. Fotí jen s X100. http://pavels.cz/
emet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 16. 1. 2014 08:12

Calgarro: ty to nechápeš že si odporuješ?
Sám tvrdíš že na fotenie akcií (a teda ľudí) sú bezzrkadlovky to najlepšie (a to tvrdím aj ja: dokonca som tomu venoval celú jednu kapitolu článku), zároveň ale dodávaš že sa s nimi nedajú fotiť portréty?

Ten článok som pridal lebo som na neho narazil úplnou náhodou (bez googlenia) a hodí sa k téme diskusie:
- zabudol som do môjho článku o výhodách bezzrkadloviek priložiť jednu linku do súvisiacich článkov
- bolo to vyjadrenie profi fotografky fotiacej hlavne portréty prečo prešla z FF na m43
(mimochodom: článok napísala preto lebo sa jej mnohí na to pýtali, nie preto že by jej za to niekto platil)
- znovu som si ho prečítal - odporúčam to aj tebe: vysvetľuje tam prečo sa na takéto fotenie hodia
- spomína dvoch profi fotografov ktorí tiež prešli, ale ne Fuji systém (o ktorom je táto diskusia)
- klikol som zo zvedavosti na prvého z nich a ejhľa: samé portréty!

Callgaro píše:To mi raději ukaž jeden Tvůj vymazlenej portrét.
Už som ich tu ukázal dosť (baby z autosalónu, aspoň 4). Nestačilo?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 16. 1. 2014 08:38

Ganče... Je rozdíl mezi reportážním portrétem a aranžovaným portrétem.

Je rozdíl jestli jdeš kolem tohoto:
http://500px.com/photo/390507

nebo si sám připravíš toto:
http://500px.com/photo/38532408

Přičemž obojí jde nafotit obojím. Přičemž v jednom případě bude lepší menší hmotnost když se celý den někde pohybuji, v druhém pak zase lepší ergonomie. Samozřejmě vše beru obecně jak by volila většina, vyjimky se najdou oběma směry a NETVRDÍM že něco nejde tak či onak.

-- 16. 1. 2014 08:44 --

chtěl jsem si článek přečíst, ale nejsem tak zběhlí v anglině abych nemusel využít služeb překladače a na to je ten článek moc dlouhý abych přetrpěl automatický překlad. Pravda víc by mě potěšili zkušenosti tuzemské, ty zahraniční jsou přeci jen trošku smýšlením jinde a ne vždy po mé vidlácké české vůli :)
Přeci jen jsem ale použil funkci vyhledávače a oprav mne - nepřešla ona na OMD? Tedy na fotoaparát s menším čipem, ale jinak funkční výbavou, rozměry, hledáčkem a jinými vlastnostimi (až na EVF) rovný se zrcadlovkami?
A mimochodem... Manželce taky D90 nevyhovuje je velká... Opravdu chceš srovnávat pokud jde o ergonomii muže a ženu?
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 16. 1. 2014 09:34

Všetky portréty na tej odkazovanej stránke (hovorím teraz o Fuji fotografovi) sú aranžované. Dokonca je tam aj záber z fotenia:
Obrázek

Callgaro píše:Opravdu chceš srovnávat pokud jde o ergonomii muže a ženu?
čosi podobné tam tiež píše (v dodatku) .. po napísaní toho článku jej totižto prišlo dosť negatívnych reakcií, okrem iného aj:
just noticed you’re female – why don’t you bake some cakes instead
(v preklade: všimol som si že si žena - prečo radšej miesto toho nejdeš piecť koláče?)
;-)

Áno, prešla na OM-D (no má aj X100). No podľa jej vyjadrenia tým (na to čo fotí) nič nestratila, len získala.
Callgaro píše:Manželce taky D90 nevyhovuje je velká
Aj mojej bývalej kolegyni kvôli tomu nevyhovala D90 jej manžela .. tak si kúpila D3100. Ženy...
(v mojom okolí si paradoxne zrkadlovky kupujú ony viac ako muži)
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 16. 1. 2014 09:56

Zajímavé jak si tak dlouhým příspěvkem, který je adresovaný mě, vlastně neřekl skoro nic k tomu co jsem napsal já.

Tedy:

1) vidíš rozdíl v oněch fotkách? Ptám se proto že když se Tě zeptám na TVŮJ vymazlený portrét odpovíš mi že jsi linkoval někdy někde 4fotky z autosalonu.

Vím že podobný styl fotek nefotíš, nic proti tomu já taky nefotím vše. Ale nebudu diskutovat o ergonomii, potřebách a způsobech focení fotografů fotících makro sport atd. Mám o tom nějaké povědomí ale nebudu dělat závěry. Oproti tomu v portrétních fotografii mám praktické zkušenosti s oběma systémy a rozeznávám aranžované portrétní focení (tedy jdu někam s cílem pořízení konkrétních fotografií) a reportážně dokumentárním portrétem (tedy jsem někde kde se něco děje a fotím přičemž minimálně zasahuji do probíhajícího děje) což je dost podstatný rozdíl který trvale ignoruješ protože se nevěnuješ prvnímu žánru a tedy pro tebe neexistuje.

2) Furt nechápu proč se bavíme o jednom konkrétním člověku který přešel na přístroj který se DSLR víc snad už podobat nemůže. Jak psal ABC kolik lidí přešlo z kompaktu nebo časem přejdou z CSC na DSLR a ani o tom nebudou mít potřebu mluvit? Nebo z FF na střední formát? Bude to přirozený běh věcí. Naopak jak někdo přejde z DSLR neřknuli FF na CSC hned je z něj mučedník, musí být vystaven, obdivován... (i když po tom netouží atd...)

3) Nidky bych neřekl že ženská má zahodit foťák a jít k plotně, píšu to proto že žena, jak jsi ostatně napsal
Ganec píše:Aj mojej bývalej kolegyni kvôli tomu nevyhovala D90 jej manžela .. tak si kúpila D3100. Ženy...
(v mojom okolí si paradoxne zrkadlovky kupujú ony viac ako muži)

Má jiné ergonomické požadavky než muž, tedy jí spíše obecně sednou drobnější a lehčí přístroje (byť to samozřejmě není pravidlem) To že si koupí D3100 když muž má D90 je pak řekl bych věc spíše ekonomického charakteru

-- 16. 1. 2014 10:12 --

Jinak teda když už jsem na Té stránce byl kouknul jsem na portfolio. Všimni si, i když ty to asi neuvidíš, že pokud pozadí nemá přiznané rovnou dost bojuje s nedostatečným rozostřením a pozadí je tak značně rušivé. Krásně je to vidět na té fotce na kolejích. Pokud by jsi používal na tom samém místě větší čip s delším sklem a stejném clonovém číslu dosáhl by jsi lepšího výsledku v celkovém vyznění fotografie. Druhá věc je že teda neumí komponovat ruce, ty pahýly který má na fotkách jsou teda děs velebnosti. Upřímně krom toho že teda přešla na m4/3 a sepsala o tom dlouhý článek na ní není nic zajímavého. Krom výše uvedeného bodu s objektivem (což jde řešit lepší volbou místa) by jí samozřejmě APS-C ani FF k lepším fotkám nepomohl. Na flickru nebo 500px.com najdeš mnohem víc lepších autorů používající OMD než je ona. Jen nevím jestli o tom napsali článek...

Fuji fotografa nevím kde jsi sebral.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milan_a 16. 1. 2014 10:24

ltokar píše:
milan_a píše:zrkadlovka už z princípu musí byť väčšia vrátane objektívov...

Velkost objektivu je okrem malych vynimiek rovnaka pre rovnaku velkost senzora.

- nie som si istý, či to je celkom pravda, pri konštrukcii objektívu hrá rolu aj vzdialenosť od senzora a pri malej vzdialenosti vraj ide dosiahnúť menšie rozmery pri tej istej svetelnosti, ja nehovorím, že neexistujú malé objektívy (zoom) aj pre zrkadlovky, len nie som si istý, či to nebude na úkor niečoho...
milan_a
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 16. 1. 2014 10:58

U teleobjektivů nehraje vzdálenost mezi bajonetem a snímačem moc velkou roli.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 16. 1. 2014 11:14

T-Lama píše .......Puntík: Jenže ten výstup na TV Ti neukáže hotovej snímek, aniž bys dal prohlížení .......

V případě Minolty bylo a Pentaxu je vidět tentýž náhled jako na LCD v LV. Můžeš tedy hejbat se světly i komunikovat s modelem, dálkou exponovat...... vše vidíš na plazmě.

.............................

kozakm, bohužel hraje. U přirozených (delších) ohnisek ne, tam je skutečně místa dost.
:-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 16. 1. 2014 11:18

Callgaro: napísal som že som už portréty publikoval .. že chceš "vymazlené" som si nevšimol
1) ale toho čo ty tak voláš je plná stránka na ktorú som dal odkaz
2) už sa bavíme o dvoch profi fotografoch (jeden má fuji ktorý sa na DSLR nepodobá, druhým je žena)
Vieš o niekom kto prešiel z CSC na DSLR?

Callgaro píše:Fuji fotografa nevím kde jsi sebral.
Písal som o tom v noci:
Ganec píše:Aha na čo som práve narazil: http://www.prophotonut.com/
Damien Lovegrove: fotograf ktorý fotí Fujinami .. hlavne portréty. Akurát k téme. Môže byť?
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 16. 1. 2014 11:32

Pán s Fuji se mi líbí o dost více. Nicméně takhle se můžeme hádat do aleluja, ty najdeš někoho šikovnýho s CSC, já Ti můžu poslat pár autorů co se mi líbilo z DSLR.

Přesto Ti jako člověk který nějakou dobu fotil s obojím říkám že je pro mě ergonomicky lepší řešení (nejen) při fotografování aranžovaných portrétu DSLR a určitě to tak necítím sám. Smiř se s tím.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 16. 1. 2014 11:44

Třeba E-M1 je na tom ergonomicky srovnatelně se zrcadlovkami, s gripem se drží fakt výborně.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 16. 1. 2014 11:50

jo a jednoho znám, ale ten se nepočítá :) Z Nikon DX šel na Nikon FX, pak na digitální Leiku, tu pak vyměnil za kinofilmovou, pak si souběžně pořídil m4/3 a teď má tuším sonuku v APS-C a předpokládám návrat k Nikon FX v podobě DF :)
Ono až někdo bude jak ty sám hlásáš si pořizovat CSC při potřebě lepšího rodiného foťáku, případně tento foťák budou mít doma rodičové a dotyčného to chytne, přejde třeba na DSLR protože se mu z nějakého důvodu bude zdát CSC málo. Dám boty na to že kdybych začal s CSC časem stejně skončím u DSLR, protože co mi hlavně vadí u CSC je jejich jednoduchost a akčnost. Možná Tobě to přijde jako blbost, ale pen mně nenutí příliš nad fotografií přemýšlet, sklouzávám s ním spíše k těm momentkám, cvakům... s DSLR zpomalím, víc se soustředím na fotografování a fotím s rozvahou. S penem mám množství momentek, příležitostných fotografií které by jinak nevznikly z DSLR mám více snímků které vznikli cíleně s nějakým účelem a přemýšlel jsem jak a kde a proč by měli vzniknout.

-- 16. 1. 2014 11:56 --

kozakm:
Martine to máš svatou pravdu, diskuze ale vznikla o tom že když někdo shání rodinný foťák s tím že třeba bude fotit krajinu portréty atp. nedoporučím mu CSC ale DSLR kvůli ergonomii protože třeba portrét se s tím fotí blbě.
V tu chvíli jsem neměl na mysli OMD za 20tis za tělo které je svým způsobem unikátní a není typickým zástupcem CSC přístrojů
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 16. 1. 2014 12:05

Kdyz je dobra termika, da se litat i na dverich od hangaru. Staci se zajit podivat na letiste.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 16. 1. 2014 12:14

Callgaro, já klidně takovému, co shání foťák, doporučím kompakt. On každý napíše, že chce fotit krajinu, architekturu a portréty, a v podstatě je to jen vznešenější název rodinné fotky.
Krajina (kde jsme byli o vekendu), architektura (místní kostelík a hospoda kde jsme si dali smažák) a portrét (manželka s robátkem, jak ocucává tatarku s hranolků). Kdyby to měl dělat jak předpokládáš, tak by těch patnáct, kolik na to má, byla směšná suma. Napiš mu, že jen polarizák (neví co to je) stojí tři tisíce....... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka