Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek71 17. 1. 2014 08:59

To je zajimavy doklad vnimani, napisu ze prechodove fitry fuj a jedine snad polarizak, zejmena kdyz je krajina rozmlacena + nesnasim jeho pouziti na oblohu a vykuchat z toho cernobilej nazor, ze polarizak je blbost, to je skoro pravej opak.

-- 17. 1. 2014 09:05 --

Callgaro píše:Radku: To máš asi tak.... Někdo má a někdo nemá... Kdy chodíš ven? Modrá, sytá obloha je vcelku reálná věc, pamatuji si tu sytě modrou loni v zimě i v poledne a netřeba polarizovat. Někdy si stačí při vhodných podmínkách vyhrát s trošku se saturací a podáním barev... Sytá modrá v nebi mi nepřijde jako silikony prsatý blondýny, to jsou mnohem větší průsery co někdo dokáže udělat s fotkou. Samozřejmě pokud někdo používá polarizák pro dosažení hezčího nebe v poledne jako výletní, je to z pohledu krajinkáře křupan :)

Ja nerikam, ze modra obloha neni. Me se tento typ snimku nelibi, jeste se mi nestalo, abych si na Pinterest, kde mam skupiny inspiracnich folderu, dal do sekce "krajina" neco s vymazlenou modrou oblohou. Sam takovy fotky mam, dokonce vcetne polarizaku :-) ale to jsou proste fotky typu ze jsem byl v Telci. Taktez znam asi 2-3 krajinare a nikdo z nich polarizak nepouziva, nekdo vyhradne, nekdo o tom nemluvi a jeho pouziti neni videt. Nejvic mi asi vadi polarizak na siroko, kde je to videt na obloze jak to ma stupnujici se ucinek. To je blivno, stejne jako kdyz je videt ve filmu mikrofon.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 17. 1. 2014 09:28

No protože mě z toho nejvíc zaujalo jak přirovnáváš modrou oblohu k silikonovejm kozám :) O použití přechodových filtrů mám ten samý názor jako Ty, možná bych ještě doplnil že pro oko je příjemnější tmavá než světlá, takže v celkovém pojetí je méně rušivý ztmavený prvek který by ztmavený neměl být, než prvek který je vypálený. prostě jen zvolíš menší zlo. Já zvolím HDR a ten prvek tam mít taky nebudu, Karel Horáček si to ručně poskládá a bude mít fotku z který si mi ostatní sedneme na zadek a nebude tam mít chyby z HDR jako já :)
K použití polarizáku - Já ho v jednu chvíli hrozně chtěl, pak ho nepoužíval a teď opatrně zjišťuji kdy je vhodné ho použít a kdy ne. Byl jsem cca před 14dny u nás na skalách (NPR Kaňon Labe) a nevěřil bych jak se lesknou větve listantých stromů teď když jsou teď holé i obyčejný cokin polarizák kterým disponuji dokázal razantně tyto odlesky potlačit.
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 17. 1. 2014 10:18

Když jsme u té modré oblohy. Tohle je bez polarizáku a bez saturace modré. (Ten polarizák by se na samyang 8mm dával celkem blbě). Fotka prošla poměrně silnou retuší a originál tu nemám, ale s oblohou se nedělo vůbec nic. :)

Není to žádné umělecké dílo, ale mám na to místo hezké vzpomínky. Jo a můžeme si zahrát hru: najdi retuš :).

the-power-of-photoshop.jpg
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 17. 1. 2014 10:25

Najdi retuš? Levý dolní roh - odlesky
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 17. 1. 2014 10:29

Vypadá to jako sázka na jistotu, ale odlesky to kupodivu nehodilo žádné.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 1. 2014 10:39

Mně tam příjde jeden kopec dvakrát. Ale může být jinak, třeba ten tvrdý stín vlevo.......

Ale k vůli tomuhle se přece vyrábějí UV filtry. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 17. 1. 2014 10:41

Nechci rejpat, ale já tam vidím nějaký divný kolečko skoro uprostřed...a to slunce vypadá fakt dost divně...
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 17. 1. 2014 10:58

To slunce je uplne sileny, to je na smazani.

Clovek sice lepe vnima tmavou, ale bilej mrak, co ma z celkove prochy snimku 0,7% vypalene plochy kontra vez hradu, co je smerem nahoru ztmavovana a tvori prvni zachytny bod pro oko, to je proti tem par pixelum prepalene humus I. kategorie. Navic ja mam velkou miru tolerance proti jevum co jsou, protoze proste jsou, tak holt je na fotce odlesk, ale nulovou toleranci mam u kutilu, co se snazi 2 hodiny v Photoshopu a je to videt a rusi to vic nez to flare.
A hodne svetla obloha s zbytky kresby neni zadny problem, staci se podivat na vetsinu fotek prvni pulky 20 stoleti, zejmena urbanisticky foto, tam se exponovalo na domy a obloha byla svetla, pripada mi to prirozeny. Jakykoli HDR co je videt je stonasobnej problem, ja nepotrebuji videt co je v tmavym koute.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 17. 1. 2014 11:09

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t31/774541_4229161732289_314993501_o.jpg

Tak jsem našel ještě jednu verzi, ale ta největší prasárna tam pořád je.

Puntík, má dva bludišťáky za to, že ten kopec je tam dvakrát. Jinak nevím, jak bych na toho samyanga, kterého jsem měl zrovna sebou rval to UV :)

Zafod, má zlatého bludišťáka, protože to nějaký divný kolečko uprostřed je prachsprostá retuš, protože i po dvouhodinách v batohu venku v -20°C se foťák neaklimatizoval a do dvou minut bylo na předním členu zamlžené kolečko o velikosti kopce u prostřed, takže celý ten kopec uprostřed je poskládaný z prvků té fotky. Ten vrcholek, který objevil puntík je vidět asi nejvíc. Celý ten svah je poskládaný a ty vlny jsou dole natažené, tak abych se zbavil té zamlžené části. Jinak to celé trvalo v PS asi dvacet minut, když jsem klukům ve škole ukazoval fotky a co že se s tím PS dá vlastně dělat.

Radek71, to slunce je celkem šílené, ale vzhledem k tomu, že jsme dole pod kopcem nechali lyže a lezli po rukách 15 minut na úplný vrchol a ještě nás z tama hnali Italští četníci, tak pro mě to na výmaz není :). Na výstavu samo taky ne ;)
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 17. 1. 2014 11:22

No já nevím, mě to všechno připadá strašně pracný...to by mě fakt nebavilo ;-)
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 17. 1. 2014 11:36

Mikeczcz: keď už si mal problém v prostriedku objektívu, prečo si nespravil ešte jeden záber kde by si "ten prostriedok" umiestnil na kraj?
Inak fest ten kopec žiari .. to sa už stmaviť nedalo?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 17. 1. 2014 11:36

Jako u každé druhé fotky to fakt nedělám, to by nebavilo ani mě. Ale zkusit si to? Mě to tehdy těch pár minut ve škole celkem bavilo :) nakonec lepší než čumět do zdi.

Jo a nakonec jsem vyhrabal i ten origoš, jen tak pro představu.

DSC_2052-original-resized.jpg

-- 17. 1. 2014 11:40 --

Ganec, vzhledem k tomu, že jsem si toho všiml až potom, co jsme z tama slezli, tak nešlo :). A taky si myslím, že vzhledem k tomu, že je to 8mm rybí oko, tak bych to stejně neposkládal. Jo ono by to šlo ztmavit, ale vymaskovat si ten kopec abych mohl v klidu lehce ztmavit oblohu a to ještě nějakým slušným způsobem se mi fakt nechtělo.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 17. 1. 2014 11:44

Mikeczcz píše:to slunce je celkem šílené
Nešlo to odfotiť bez neho? (odfotiť to s trochu iného uhlu, pár minút počkať kým ujde zo záberu .. asi nie)
(ja napríklad také fotky vôbec nefotím .. tuším som niečo nečítal že sa tak môže poškodiť snímač)
Naposledy upravil Ganec dne 17. 1. 2014 11:54, celkově upraveno 3
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 17. 1. 2014 11:49

A nešlo to odfotit i bez těch hor? Mně se nikdy nechce šlapat do kopce a ještě se bořit do sněhu, ble.
A vůbec, proč to fotit, když na netu je fotek zasněžených hor šest půlek?
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 17. 1. 2014 11:59

Ganec, já nevím jestli vlastníš rybí oko, ale dostat něco z jeho záběru není až tak jednoduché, proč tam mám asi i nohy? ;) A kdybych si s tím pohnul tak abych tam neměl slunko, tak tam nemám to co tam chci mít :). Úplně prapůvodně je to focené kvůli tomu pánovi co je tam hlavou dolů.

Pane Kozák já jsem si pak říkal, že ty hory jsou tam nějak navíc :hm
Mikeczcz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka