Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Callgaro 16. 1. 2014 12:30

Není všechno černobílý. Také si to nechají občas vysvětlit nebo mají něco co je k tomu focení táhne víc a na čem se dá stavět.

P.S. nekupuj B&W :)
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 16. 1. 2014 12:38

Puntík má z určitého hlediska pravdu. Pamatuji, že v letech 2004 - 2005, kdy se DSLR začínaly rozšiřovat, tak v diskuzích vybíralo DSLR mnohem větší množství lidí s nějakou fotografickou anamnézou. Byli tam lidé, kteří do té doby fotili filmovou zrcadlovkou a věděli o fotografování hodně, byli tam lidé, kteří měli pokročilé foťáky typu Olympus 8080, 5050, Nikon 8800, Minolta A2, za které dali hezkých pár desítek tisíc, a tak nějak předpokládali, že obdobnou investici dají do zrcadlovky, ale spíše víc. Byla to první generace s DSLR, u které lidi s fotografickou historií byli natěšení, že skončila doba temna s digitály s malým snímačem a budou se moci po spirále vrátit tam, odkud vyšli.
Dnes si kupuje první DSLR v drtivé většině někdo, kdo je tabula rasa, a kdo se buď chytne nebo vůbec ne.
Téměř každý, kdo má nějakou historii a inklinoval k tomuto typu fotoaparátů, tak už si ho za těch 9 let koupil.

-- 16. 1. 2014 12:42 --

Callgaro:

tohle by se mělo tesat do kamene, úplně mě zamrazilo, jak je to pravdivé:

"Možná Tobě to přijde jako blbost, ale pen mně nenutí příliš nad fotografií přemýšlet, sklouzávám s ním spíše k těm momentkám, cvakům... s DSLR zpomalím, víc se soustředím na fotografování a fotím s rozvahou. S penem mám množství momentek, příležitostných fotografií které by jinak nevznikly z DSLR mám více snímků které vznikli cíleně s nějakým účelem a přemýšlel jsem jak a kde a proč by měli vzniknout."
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 16. 1. 2014 12:43

Puntík: pravdu máš, krajina je jiná disciplína než cvaky z výletu, které se za krajinářskou fotografii vydávají. A je i náročná na vybavení, a to dost, protože zrovna v těch filtrech necháš 10-15k ani nemrkneš. Teď nemluvím o polarizáku na vyzkoušení, jestli to funguje. A v kontextu tvé definice rodinné fotografie začínám rozumět tvým doporučením, dvojset a spol. Doporučuji zaznamenat někam význam pro tebe a nadále neporovnávat se stejným výrazem, ale jiným obsahem u FABC :).

Callgaro: to máš marný, ta paní jen zopakovala staré známé pravdy obhájců mirrorless, místo aby řekla na mou práci to stačí. Dost často je to všechno jen o tom, kolik má sebedůvěry a jak moc věřím ve vlastní práci. Pokud ji totiž mám, tu důvěru v to co dělám, tak mě někdo, kdo řeší čím fotím, nemůže rozhodit. V opačném případě si potřebuji na desítce důvodů vyjasnit, proč mám pravdu. Navíc si ta paní v některých závěrech navzájem odporuje. Jen si myslím, že stručná analýza její tvorby není nutná. Kdo tomu rozumí, ten to vidí a těm ostatním to nevysvětlíš.

Ganec: trochu podpásovka s tím pečením koláčů, ne? Callgaro měl zjevně na mysli váhu, velikost, velikost gripu. Ono kdyby ta paní napsala, že s ejí s tím lépe dělá, úplně by to stačilo. Takhle to vypadá, že se neumí vymáčknout a musí popsat tři stránky. Navíc jsme zase u toho. Kdo fotí zrcadlovkou o tom nemluví, kdo něčím jiným, musí to všem říci a ještě zdůraznit, že je to lepší než zrcadlovka.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Callgaro 16. 1. 2014 13:00

No beru to podle sebe já se začal seznamovat s digitální fotografií někdy v 2009 (první kompakt od olympusu) přičemž tou kinofilmovou sem byl nepolíben. Možná kdybych víc četl diskuze nekoupil bych v 2011 UZ od Fuji a šel třeba rovnou do starší DSLR ale tenkrát mi to přišlo jako něco moc profi něco na co při tom svém cvakání nemám :)

-- 16. 1. 2014 13:04 --

FotoABC: A víš že přesně tohle říká jeden nejmenovaný redaktor časopisu o fotografii směrem k DSLR a vzpomíná nostalgicky na SLR jak tenkrát když se museli vrazit peníze do filmu nevznikalo tolik cvaků jako dnes :)

-- 16. 1. 2014 13:09 --

Lotrandor:

Můžeš ale nemusíš. Fotím krajinu a vesměs si vystačím s polarizačním, chybí mi silný ND a uvažuji na dimiovým. Nikon I když budu brát lepší kvalitu (Hoya, VF) tak při 67mm co má Nikon v DX mě to vyjde na cca 4,5tis. Přechoďák je z mého pohledu naprostá zbytečnost 100% nahraditelná v PS
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 16. 1. 2014 13:28

Stativ je největší zpomalovač. A "bez stativu nelze uvažovat o studiu kompozice" :). Pravdou je, že si člověk snímek s foťákem na stativu prostě víc rozmyslí, ale zase při tom nemůže sledovat, co dělají kamarádi, rodinka, milenka apod.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ganec 16. 1. 2014 13:36

Callgaro: v roku 2009 som už bol nenávidený, keďže som si dovolil porovnávať zrkadlovku s ultrazoomom
Callgaro píše:co mi hlavně vadí u CSC je jejich jednoduchost a akčnost
Tak to si prvý čo sa sťažuje na to že bezzrkadlovky sú rýchle :-)
Callgaro píše:s DSLR zpomalím, víc se soustředím na fotografování a fotím s rozvahou
Ja mám presne opačný pocit:
- s DSLR musím donekonečna robiť stále tie isté nudné/otravné činnosti (namačkávanie a pod.) a
- kvôli tomu sa nemôžem plne sústrediť na samotné fotenie
Až od čias E-P3 som konečne slobodný...

-- 16. 1. 2014 13:41 --

Lotrandor píše:ta paní jen zopakovala staré známé pravdy obhájců mirrorless, místo aby řekla na mou práci to stačí.
Ale veď aj to tam píše... buď si to nečítal alebo ti to uniklo.
Ten článok je taký dlhý (vlastne sú to 2 články) lebo v ňom reaguje aj na všetky "paranoje" (aj tie tvoje):
- už som spomínal že ten článok napísala lebo sa jej na to príliš veľa ľudí pýtalo
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 16. 1. 2014 13:48

Ganec to se nedivím, UZ a DSLR jsou nebe a dudy i když to má grip :)
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod waaaw 16. 1. 2014 14:28

Calgaro: tak to nesouhlasim. Prechodak patri spolu s polarizakem a ND, ktere v PP nahradit zcela nejde.
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 16. 1. 2014 14:33

waaaw: Nevím jak jsi zběhlí s práci ve vrstvách, ale v podstatě Ti stačí nafotit dvě expozičně odlišné fotky a pak je patřičně prolnout pomocí nástroje přechod. Dostataneš úplně to samé co s přechodovým filtrem, jen bez degradace kvality obrazu nekvalitní pryskyřicí. Dokonce včetně viditelného ztmavení částí zasahující nad obzor, které vlastně být ztmaveny neměli :)

-- 16. 1. 2014 14:37 --

teda krom jedné věci... Tím že se ztmavuje expozicí, nikoliv snížením světla je použit kratší čas a tedy teoreticky nemusí dojít k pohybu oblačnosti. Prakticky však to prodloužení expozice pomocí GND není natolik velké aby se pohyb oblačnosti projevil. Samozřejmě záleží na dalších okolnostech
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 16. 1. 2014 17:51

Tu amortizaci prechodovych filtru sleduji a za bricho se popadam, de facto neexistuje snimek kde to jde bez problemu vyuzit, fotografii s cistou horizontalni linii se limitne blizi nule. O to je lepsi prave ta krec, kde dotycny honi nejaky 40ti pixelovy blok v mraku kde se to prepali a pak ma vlevo plynule cernajici vysokou skalu nebo tovarni komin. To je vklad lidi co umi akorat kapatkem zmerit bilou nebo cernou a vyhodnotit jestli je fotka dobra nebo ne, viz mistni expert.
Jedine snad polarizak a i ten hodne lidi nepouziva a zase vetsina lidi co s nim toci mluvi o zkontrasteni oblohy, pricemz alespon za me je snimek za slunicka s modrou oblohou neco jako modelka s umelejma kozama. Jako ilustrace ze na Kokorinsku je pekne, ale clovek co ma rad umely kozy, to je jina mentalni skupina. Samozrejme urcity typy fotek, treba ty s rosou co rozmlati detaily se bez polarizaku fotit neda... Ale x krat jsem videl lidi co meli nasazeny polarizak a kdyz fotili krajinny detail bez oblohy tak si ho sundali protoze tam ta obloha nebyla.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 16. 1. 2014 19:11

Jsem měl za to, že polarizak jaksi z kontrastní všechno, nejen oblohu. Tam je to jen víc vidět.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod waaaw 17. 1. 2014 00:23

radek 71:
mam rad takhle jednoznacny cernobily nazory. To je hned poznat, ze pan je znalec. Polarizak na slunecnou oblohu je blbost a hotovo a kdo ho pouziva je....
Ono se taky u toho pouzivani musi myslet, ze?

callgaro:
jo, neco uz jsem o vrstvach pochytil a spojovani ruznych expozic chapu. Ja reagoval na tvrzeni, ze prechodak se da nahradit snadno v PS, ale chybel tam ten dodatek, ze je to mysleno z vice snimku s ruznou expozici. Pak samozrejme ano.
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 1. 2014 01:18

waaw, polarizák na (nejen !!) sluneční oblohu samozřejmě ano, i když jen v určitém úhlu.

Přechodový také, ale jen v případě rovného obzoru, tedy bez vystupujících stromů, staveb, přírodních útvarů..... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 17. 1. 2014 06:11

waaaw, spousta výborných krajinářů přechodové filtry nepoužívá a raději skládá expozice. A polarizák jen někdy na odlesky. Proč asi?
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 17. 1. 2014 07:30

waw: On tento způsob moc lidí nepoužívá a já ostatně ho využil všehovšudy jednou. Přechodvé filtry přesně kvůli tomu co píše Radek nemusím a pokud se mluví o skládání expozic většinou se tím myslí automatické (HDR) nebo manuální pomocí masek. Tohle je taková berlička pro ty co nemají filtry, nechtějí za ně utrácet ale přitom nemají rádi automatické HDR a nechtějí se patlat hodiny s ručním vymaskováním. Chystám se už asi tři měsíce na tohle téma sepsat článek, tak třeba se přemůžu už mám i podkladové snímky :)

Radku: To máš asi tak.... Někdo má a někdo nemá... Kdy chodíš ven? Modrá, sytá obloha je vcelku reálná věc, pamatuji si tu sytě modrou loni v zimě i v poledne a netřeba polarizovat. Někdy si stačí při vhodných podmínkách vyhrát s trošku se saturací a podáním barev... Sytá modrá v nebi mi nepřijde jako silikony prsatý blondýny, to jsou mnohem větší průsery co někdo dokáže udělat s fotkou. Samozřejmě pokud někdo používá polarizák pro dosažení hezčího nebe v poledne jako výletní, je to z pohledu krajinkáře křupan :)
Callgaro
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka