Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 4. 2025 10:07

Amateur Photographer - Fujifilm GFX 100RF

Po čase jsem se mrknul na fora FM a DPreview k 100RF a docela koukám, co ta věc s tarify provedla v US. Neřeší se tam v diskusích aktuálně nic jiného než jestli foťák vůbec dostanou, nebo zda nedojde k navýšení cen oproti předobjednávce, a budou doplácet. Nešťastní jsou i malí prodejci fototechniky, ti velcí naopak prý podávají neurčité reporty o stavu objednávek. A Fujifilm v této věci není moc konkrétní, což frustruje úplně všechny.
Několik US lidí se už ale začalo hlásit s dodáním 100RF.

To mi možná k obecnému přehledu stačí.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 11. 5. 2025 13:16

Fujifoto na svém e-shopu nyní nabízí rozbalený stříbrný GFX 100RF o deset tisíc méně. Nejspíše to bude jeden z těch ušmudlaných a umaštěných výstavních kusů, který si omakalo řada lidí během pražské Fujikiny a další dny poté. :-)

Už značně přibylo množství osobních zkušeností a postřehů na 100RF od těch nejlepších testerů, tj. běžných lidí. Řekl bych, že to je 50 na 50, co se očekávání, prvotního i druhotného nadšení, malých i velkých výhrad a vyloženého zklamání týče. Ať už jde o práci se samotným foťákem, obrazové výstupy daného snímače či výkon samotného objektivu atd. Viz fora Fred Miranda nebo DPreview. 100RF - some issues, What the 100RF needs, 100RF vs Leica Q3
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 15. 5. 2025 18:37

Ahoj máte někdo zkušenosti se servisem Fujifilm u nás v CZ?
Stala ser mi taková nemilá věc, že se mi u mé zánovní X.T50 podařilo vylomit zapínací tlačítko. Prostě jsem otevřel brašnu, vyndám foťák a tlačítko nikde. V brašně jsem ho našel, ještě s jednou pružinkou a nějakým šroubkem.
Vůbec si nevybavuji jak se to mohlo stát, každopádně jsem to dal prodejci jako záruční opravu a dnes mi psali, že to záruční servis zamítl uznat, že prý je to mechnické poškození :(
Nemáte tušení co to bude finančně obnášet nechat to vyměnit?
A hlavně jak dlouho budu bez foťáku?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 15. 5. 2025 20:18

Fuji má oficiální servisy v Polsku (a Portugalsku). Pokud jde o náhradní díly, tak údajně žádný běžný neFuji servis v ČR nemá k dispozici náhradní díly (tedy oficiálně..., že má někdo něco v šuplíku je věcí spíše náhody). Ohledně doby... může to být 3-6 týdnů. Na FB Fujifoto se ale čas od času objeví zmínky i o velmi dlouhém čekání (2-4 měsíce). Finančně to bude jasné po nacenění. Já budu pesimistický a tipnu si, že to bude odhadem od dvou do tří čtyř tísíc Kč.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 15. 5. 2025 20:31

Já mám s pražským servisem jen ty nejlepší zkušenosti. Dokonce mi 18-55, která mi spadla a rozhodila se opravili zdarma a to byl objektiv několik let po záruce. Oprava netrvala moc dlouho, týden dva, pokud si vzpomínám. Pak jsem nechával opravit 56 a 55-200 a cena byla tak nějak akceptovatelná a řekl bych, že v pohodě, ale už si ji přesně nepamatuju. Délka taky cca 14 dnů až 3 týdny. Vráceno v naprostém pořádku, vyčištěný a s certifikátem opravy oficiálním servisem.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 15. 5. 2025 21:02

Pánové díky za rychlé příspěvky. Mě v Alze podusili a dnes přesně v 30. den od podání reklamace mi napsali, že mi to posílají zpět a reklamaci neuznávají.
Tak teď čekám až dorazí a obratem to budu dávat opět do servisu :(
noxx_cz: který pražský servis myslíš? Wikxzen píše, že je ofiko servis v Polsku nebo maďarsku?
Asi pokud je foťák v záruce tak by se měl dát do ofiko servisu ne?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 15. 5. 2025 21:11

Současná adresa/kontakt na Fuji pobočku (zastoupení), kde lze prokonzultovat další postup a mimopražští případně mohou odeslat balík s foťákem.

FUJIFILM CZ, s.r.o., (servis)
U nákladového nádraží 1949/2
130 00 Praha 3
Česká republika
Tel : +420 234 703 411
Email : dcservice_ffcz@fujifilm.com

"Z organizačních důvodů nepřijímáme osobní žádosti o opravu. Registraci opravy lze provést pouze prostřednictvím formuláře pro rezervaci opravy."

E-formulář pro rezervaci opravy:
https://servis.fujifilm.cz/cz/cz/

[...]
Já s těmi 30 dny mlčení měl svou zkušenost u Megapixelu, když nový X-Pro2 mi tehdy nešel zapnout po měsíci užívání. Ze zákona pak prodejce musí nejpozději 30. den sdělit, co hodlá se žádostí o reklamaci dělat. V lepším případě vyměnit foťák za nový, v tom horším vrátit peníze a tobě se stala ta nejhorší varianta - musíš servis řešit sám. X-T50 je v záruce, tak by měl i servis v rámci zákona řešit opravu do měsíce. S pozáručními produkty je to různé.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 22. 5. 2025 08:11

Nový Fujifilm X Half (X-HF1)

Obrázek
Obrázek

Fujifilm X Half announced...

...

12. června bude na X-Summitu v Shanghai ohlášen nový X-E5.

Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránka