Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 4. 2025 10:06

Politika je jedna věc, mimochodem si nemyslím, že v určitém časovém výhledu (dejme tomu do roka) budou úplně všechny dopady zcela negativní. Například srovnání některých rozdílně nastavených cel v rámci dalších jednání by vůbec nebylo marné (klasika jsou auta mezi EU a USA), tlak na Čínu pak vůbec není marný obecně, ale to tu také nechci rozebírat.

Co sem ale patří jsou ta specifika u fototechniky pro trh v USA, kde to skutečně patří k nejproblémovějším bodům - z dovozu je vlastně úplně vše a ani zřejmě nikdo neměl potřebu nijak uvažovat o přesunu něčeho z výroby do USA. A když se přidají ta rozdílná místa výroby, tak je pořádné rozkolísání už tak celkem křehkého oboru velmi pravděpodobné... A zrovna GFX100RF je příklad situace, kde to může plány a předpoklady Fuji narušit řekl bych nadprůměrně...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 7. 4. 2025 10:52

Jj, krátkodobé zvýšení ceny za nový GFX 100RF oproti dnešku o 5, 10 či až 15% je celkem reálná možnost. V delším čas. horizontu, třeba po půlroce a dál, se to může teoreticky zase vrátit na dnešní úroveň, nebo aspoň přiblížit k té hranici - když bude vývoj pro tuto možnost příznivější než to dnes vypadá.
Laik by řekl, že by měl nakupovat ještě dnes. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 8. 4. 2025 12:52

Trochu bulvární, ale do prezentaček se to bude hodit.

Fujifilm Sold More than 100 Million Instax Cameras since 1998

Obrázek

Sekají to, jak svíčky ve fabrice - jejich zlatý důl je stále nevyčerpaný. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 4. 2025 13:34

Jsem to psal v jiném fóru - viděl jsem to v reálu minulý víkend na svatbě syna (celkem drahé organizované "profesionálně"). Jako součást balíčku je i Instax s hromadou náplní, a lidi se sami cvakají a baví se... Z takovýchto věcí musí téct Fuji víc peněz, než z čeho jiného :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 10. 4. 2025 12:33

Slušná "rozborka" RAFů 100RF v Capture One. Snímky z pochůzky Benátkami za nepříznivého počasí nebo šera.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JardaB1 22. 4. 2025 09:59

Fujinon XF 8mm f/3.5 R WR – Review :
https://opticallimits.com/fujifilm/fuji ... wr-review/
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 23. 4. 2025 08:51

Zdá se, že to bude přibližně stejně velké jako X-M5.

Fujifilm X-Half Announcement on May 22 at 1AM New York Time (7AM Berlin Time)

Obrázek

Mě v této souvislosti napadl half frame foťák Fujica Half, a mnoho dalších takových značek a modelů z 70.-80. let. Top 10 Half Frame cameras
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 4. 2025 09:00

Tak prostor na nový kompakt se snímačem 1nch či MFT tu určitě je, zájem roste, Sony RX100 řada je stará a ještě pomalu končí, tak proč ne.

Ale cynik ve mně dodává, že není důvod to prožívat, když to Fuji stejně určitě nebude schopné dodat v dostatečném počtu :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 23. 4. 2025 09:08

Tak mě napadá, že Fuji teď najelo na sérii foťáků s hledáčkem na stranu. Po GFX 100RF, tu bude X-Half a nepochybně (už bylo Fuji reps potvrzeno) ještě příjde X-E5 v průběhu léta, nebo babího léta.
Pak začnou pracovat na vydání nové generace (X-H3/S, X-T6, X-S30...).
No a někde tam na konci, kdesi z kouta vyleze nový X-Pro o kterém Fuji reps plácali posledně něco o tom, že to musí být exkluzivní prémiový model, co nabídne něco víc než co ostatní z jejich stáje.

"Nevíme, co to bude a kdy to bude, ale víme, že to někdy bude!"
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 4. 2025 17:02

Teda upřímně mne pobavil Peter Forsgarg, který konečně vymyslel správný název pro velikost GFX snímače (ta klasika "není to doopravdy středoformát"). Tak pozor - je to Macro Four Thirds :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 24. 4. 2025 08:05

Už je to slušná sbírka někdy i obskurních výrazů:
Mini Large Format, The Rich Man’s Full Frame, More Than Full Frame, FF+, Fat Frame, CropMF... a jak dochází nápady, tak padají i takové výrazy jako GFXland, Blurry Budget Killer, Depth Monster, Pixel Pig, Studio Queen.

Bez ironie, sarkasmu i posměšku by to prostě už nešlo.

Ale tak Fujifilm si to měl zařídit od začátku jinak - plácali se v tom ve svých prospektech:
GFX 50S: „Medium Format“ a „FUJIFILM G Format“
GFX 50R: „Medium Format“
GFX 100: „Large Format“ a "More Than Full Frame"
GFX 50S II: „Medium Format“ a „Large Format“
GFX 100S II: „Medium Format“

Pentax to měl tehdy jako digitální středoformátová zrcadlovka - MF DSLR.
Tohle taky je vtipné.
„Mega-Penta-Pixel“
„645 Why-What?“
„Pentax manufactured by Datsun“
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 4. 2025 08:21

Ono u Pentaxu to je trochu jiná situace - sice snímač menší, ale zase těla 645D i Z byly fakticky identické s "opravdovým" filmovým středoformátem řady 645, skla zcela identická atd. Dokonce mám pocit, že Pentax původně skutečně počítal optimisticky s tím, že nějaká další verze dostane snímač větší, systém to umožňoval. Tam bych tomu při požadavku na přesnost asi říkal CropMF a jinak to neřešil, to prostě koncepcí středoformátový systém byl a že finanční situace Pentaxu (Ricohu) neumožnila další rozvoj se zkrátka stalo :-(

Fuji si v tomto koledovalo více, ti si o ty ironické názvy přímo říkají... Ale to Macro Four Thirds mně fakt pobavilo a přijde mi to takové mile výstižné. Je to poměr 4:3 - je... Ale Micro43 to není, tak to bude Macro43 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 24. 4. 2025 08:35

Dokud Sony Semiconductor Solutions bude označovat snímače 44x33mm jako "Medium Format", tak by to mělo zůstat sjednocené u všech současných i případně budoucích výrobců foťáků. V tabulce koukám, že pro velikost obraz. senzoru užívají zkratku "3.4". A myslím si, že i v případě větších verzí než 44x33mm to pořád bude označeno jako Medium Format.

Mimochodem, v tabulce jsem nenašel 40mpix snímač, který využívají X-T5, X-T50, X-H2 či X100VI. To bude nějaká upravená speciálka na objednávku. Ale snímač to od Sony Semicon. je v každém případě.
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka