Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bosonozka 9. 3. 2025 10:34

Fotomobil určitě pořizovat nebudu, focení přes mobil mi vůbec nesedí a TK z hlavního foťáku (pár let starý iphone mini) mi přijde na hranici použitelnosti (a není to jen o velkých tiscích, jak se píše vedle, ale také o dívání se na fotky bez nějakého pixel peepingu na velkém 4K monitoru nebo televizi).

Po kompatktech jsem se díval, ale to je za kompakt s hledáčkem s rozumně velkým snímačem investice v řádu 40-50 tisíc (z nových snad jen Leica D-Lux 8 nebo Fuji X-100VI), což jen kvůli zisku kompaktnosti mi přijde prostě moc.

wikxzen, znáš prosím ten Voigtländer 18mm? Respektive testoval si ho mezi těmi ostatními manuálními skly, co si kupoval, a pak prodával? Manuální ostření neni tas takový problém, pokud má kvalitní konstrukci a nekonečno je opravdu nekonečno a ne někde o trochu dál nebo blíž (což je potíž s těmi levnými čínskými skly)?

Na ten 16mm f2,8 ještě kouknu, ale přemýšlím, jestli to už na "univerzální" procházkový objektiv není přece jen moc široké..?

Díky.

EDIT: požadavek na přeně 18mm není spíš těch 18-27mm při splnění ostatního.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 9. 3. 2025 10:49

Ja by som sa pripojil k tomashr - ten GRIII(x) je naozaj az nemiestne maly a kompaktny, pritom sa da plne ovladat jednou rukou - a to ze naozaj (aj vratane zmeny clony, kompenzacie expozicie...). O ostrosti skla ani nehovoriac. Je to v podstate pevne sklo s fotakom :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 3. 2025 11:13

bosonozka: Voigty 18 mm F2.8 Color Skopar a 27mm F2 Ultron jsem právě ignoroval - nebyla nálada a pak jsem si to ještě odůvodnil tím, že mám tlusté prsty, nejspíše už by mi to nesedělo.

Měl jsem dříve tři jiné - 2 Noktony a 1 Ultron (Macro APO), ale všechny měly společné to, že se s nimi velice dobře pracovalo při ručním ostření. Vůle ostřícího prstence byla na můj vkus u všech tak akorát. APO Macro měl vůli výrazně tužší s delším průběhem, pro ten druh práce s ním při "macro". Výstupy se mi líbily, konzistentně správně zaostřené na blízko i nekonečno. Hezký charakter atp. Krokové prstence clony jsou také plus. A hlavně, disponovat daty v EXIFu.
U různých levných číňanů to bylo různorodé dle původu zpracování.

Pokud bys pořizoval Voigta 18mm, tak je asi třeba natrvalo nasadit ochranné sklíčko. Viz. malý postřeh z demontáže.
I'm not sure why this area is not shielded in any way, but it explains why my lens copy (which I purchased used from CameraQuest) already has quite large amount of tiny dust inside.
My recommendation is to always use protective filters on Voigtlander 18mm F2.8 Ultron lens, it will significantly reduce flow of dust to aperture chamber over time.

Disassembly - Voigtlander 18mm F2.8 Color-Skopar + pro doplnění: Disassembly - Voigtlander 27mm F2
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 9. 3. 2025 12:16

Ten 27mm F2 Ultron jsem úplně přehlédl - vypadá zajímavě.

Ještě promyslím a uvidím, díky.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 9. 3. 2025 15:32

Já mám na daily use X-E2 a na ní nasazený TTartisan 27. Objektiv má své mouchy, ale jinak jsem spokojený. Dá se koupit už od 2,5t zánovní a za ty prachy je to hodně muziky. Jen tedy ta ostřicí vzdálenost je ještě horší než u XF 27.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ADO.19 9. 3. 2025 17:19

Tiež riešim podobný problém s kúpou malého prechádzkového objektívu, ktorý nemusí byť špikový a tiež som si zatiaľ nevybral....

Ak nemusí byť s ohniskom 18 mm, ako bolo uvedené na začiatku, potom výber medzi 18-27 mm je väčší.

Ak sa kompaktný foťák neplánuje kupovať, tak zatiaľ najlepšie vychádza XF 27mm f/2,8 R WR. Má síce vysokú vinetáciu, ktorá sa dlho drží, ale je asi najostrejší v danej triede a je utesnený.

Vyššie spomenutý TTARTISAN AF 27mm f/2,8 je cca za 1/3 ceny XF 27, ale má omnoho vyššiu vinetáciu, má mnohouholníkový bokeh, je náchylný na posuny zaostrenia. Jeho výhodou je len veľmi nízka cena, ak ide o cenu.

Mne zatiaľ vychádza najlepšie ten XF 27mm f/2,8 R WR, ale keďže to bude objektív iba na prechádzky (nie na vážnu prácu) a má v danej triede najvyššiu cenu, uvažujem o jeho kúpe ako použitého.
Ešte som sa nerozhodol.
ADO.19
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 10. 3. 2025 08:24

Výběr je samozřejmě větší, ale pokud je minimální zaostřovací vzdálenost jedním z hl. požadavků, resp. aby to bylo významně lepší než u XF 27mm F2.8 R WR (MFD 34 cm), tak se výběr opět zužuje. Druhým zásadním požadavkem je, aby to bylo opticky dobré, přijatelné. Ultron 27mm F2 má uvedeno 25 cm v parametrech, dobrý přijatelný opt. výstup při min. zaostř. vzd. má až po přiclonění na F4 atp.

U XF 23mm F2 si vzpomínám, že na MDF je slabší (ghost/glow) bez nutného zaclonění. A to není ani kompaktní konstrukce, co se vleze s foťákem do kapsy mikiny.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 3. 2025 09:37

ADO.19 píše:Vyššie spomenutý TTARTISAN AF 27mm f/2,8 je cca za 1/3 ceny XF 27, ale má omnoho vyššiu vinetáciu, má mnohouholníkový bokeh, je náchylný na posuny zaostrenia. Jeho výhodou je len veľmi nízka cena, ak ide o cenu.

V podstatě se dá souhlasit. Nicméně platí pro clony 2,8-4. Cokoliv nad 5.6 se objektiv chová velmi hezky. Jako hlavní problém vidím hlavně špatnou odolnost na protisvětlo, to vadí i mě, zbytek neřeším a spíš patří k charakteru objektivu ;-). Ale samozřejmě jsou na trhu opticky lepší sklíčka, to bez debat. Ale holt za 3-4 násobnou cenu.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 10. 3. 2025 10:16

Yongnuo YN 56 mm f/1.4 DA DSM WL Pro :
https://www.optyczne.pl/20884-news-Yong ... L_Pro.html

Objektiv má příjemné MTF křivky pro f/1.4 !
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ADO.19 10. 3. 2025 19:15

Wikxzen súhlasím s uvedeným.

Vyberám ten prechádzkový objektív už asi rok a stále som nevybral. Ale prikláňam sa k názoru, že tie pancake objektívy budú vždy o veľkých kompromisoch a prikláňam sa k výberu pevného skla o malých rozmeroch. Príklad teraz nové objektívy Viltrox "Air" malé ľahké. Ostrosť majú cez 3/4 plochy snímky, ale majú svoje kompromisy, MDF 30 cm, fialové/zelené lemovanie, ale zas má slabý vírivý bokeh, slabší ako mal CCCP Helios.
Objektív VOIGTLäNDER Ultron 27 mm F2.0 X pancake ma odrádza nízkym rozlíšením MTF, vhodné pre nenáročných fotografov (možno niekomu to nebude vadiť), čo bude asi problém na foťákoch Fuji s vysokým rozlíšením, ktorých bude stále viac a viac. Pre foťáky Fuji s nižším rozlíšením môže byť vítanou alternatívov výberu.

Stále vyberám niečo primerané...
ADO.19
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ADO.19 11. 3. 2025 09:27

JardaB1 píše:Yongnuo YN 56 mm f/1.4 DA DSM WL Pro :
https://www.optyczne.pl/20884-news-Yong ... L_Pro.html

Poznámka: Tento objektív je zatiaľ k dispozícii iba v bajonete Nikon-Z, čoskoro bude nasledovať Sony-E a predpoklad Fuji-X cca do roka...

Objektiv má příjemné MTF křivky pro f/1.4 !

Poznámka: Objektív má pokročilú optická skladbu, ale zatiaľ nie je nič známe o povlakoch skiel...
Všade píšu, že je trochu väčší ako konkurencia v danej triede.
Ešte na internete nie sú ním robené snímky.
ADO.19
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 18. 3. 2025 16:38

Tak první uniklý, asi už snad reálný, popis k GFX100RF.
https://www.fujirumors.com/fujifilm-gfx ... ge-leaked/

Obrázek

Cena 5499 EUR. V černé nebo stříbrné. Lehčí o pár desítek g než GFX 50R bez objektivu. Leaf shutter. Objektiv s ohniskem potvrzen ff ekv. 28mm. Minimální zaostřovací vzdálenost objektivu 35/4 je 20 cm. Zabudovaný 4stop. ND filtr. Objektiv má deset opt. členů v osmi skupinách. Dva členy asférické, Nano-GI coating.
S digitální konvertorem lze upravit na ff ekv. 36 mm, 50 mm, and 63 mm. Fyzický ovladač změny poměrů stran na 3:2, 16:9, 1:1 a 17:6. Snímač 102mpix, stejný jako v GFX 100S II, vč. procesoru 5. Zcela nový zadní výklopný 3,15 palcový LCD panel s rozlišením 2.1 mil. bod., s EVF 0.84x s rozlišením 5.76 mil. bodů. Slot na jednu kartu(?). Podobně jako u posledních dvou X100V a X100VI, pro dosažení plného WR je třeba na objektiv nasadit ochranné sklíčko s kroužkovým adaptérem. Koncem dubna bude v prodeji (resp. i předobj.)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 19. 3. 2025 18:14

Dle infa na fr to vypadá na nový 23mm pancake objektiv:
https://www.fujirumors.com/breaking-you ... g-in-2025/

Uvidíme, jaký bude opticky a další parametry, ale dává to šanci na pěkné sklo.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 3. 2025 06:42

Tak jako u 18/2 a 27/2.8, něco za něco. Ale s plánovaným X-E5 na letošní rok by to mohl být hezký set.

V 11:00 začne pražský X-Summit.

Uniklé oficiální render. fotky GFX 100RF. Fujifilm GFX100RF Product Images Leaked + další záběry
+ aneb vyberte fotografa/figuranta s dlouhými prsty.
Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 3. 2025 07:43

Ad GFX100RF - těžko říct. Je to velké a těžké stejně jako Leica Q3 (ke které to má konceptem asi nejblíže), ani se dramaticky neliší cena (jen mírně levnější). Kladem je větší senzor s větším rozlišením (100:61), zase ale přepočtená světelnost objektivu je menší (pokud dobře počítám, tak té Leice by na GFX odpovídalo cca 2,2, ale má být jen 4).

Tohle si bude třeba ohmatat a samozřejmě počkat, co ukáží testy kvality optiky atd. Fakt je, že to rozlišení je obrovské a tady půjde zcela bez obav řezat fakt hodně, takže to pevné sklo 28mm dá pořád top výstup i po cropu na 50-60mm, což je slušné.
Zákazníky by to najít mohlo, proč ne.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka