od FotoABC 7. 12. 2022 12:31
tomashr: tak jako samozřejmě jestli snímač pochytí víc světla proto, že je fyzicky větší nebo jestli pochytí víc světla proto, že světlo projde fyzicky větší dírou (ohnisková vzdálenost dělená clonovým číslem), je z hlediska využitelného signálu celkem jedno, z celkového množství signálu se vaří výsledek. Pochopitelně je důležité i jak se ten výsledek uvaří, jestli se signálem plýtvá nebo ne.
Jinak pochopitelně v profesionálním videu se malá HO objevuje hodně a využívá se zaostření na konkrétní osobu, která je v daný moment nejvíc důležitá pro děj nebo mluví, což funguje i u videa s vnoučaty a prarodiči, kdy můžeš vést diváka, ovšem právě přepínání z osoby na osobu autofokusem je největší bolest, se kterou se peru. Větší HO u MFT za předpokladu stejné světelnosti to v té intenzitě neumožní, zatímco zvětšit HO zacloněním jde vždycky. Samozřejmě by se mně nejvíce líbilo f/0,95 ... f/1.2 ... f/1.4 na full frame, ovšem to kdybych filmoval já a ne moje žena a taky pokud bych nechtěl prodat barák, tak bych musel ostřit ručně skly třetích stran, které se dají zaplatit.
Nevybírám primárně systém na focení, ale fakt na video do špatného světla. A Fujifilm X-S10 mně byl nabídnut právě na video. A se sklem 23/2 je to bezvadně lehké. 645 g.
S 23/1.4, kterou bych raději, už je to 840 g a to je moc. Takhle to musím (!) hodnotit.
Ne, kvůli sobě, mně je váha sestavy ukradená, ale já s tím fotit moc nebudu, tedy někdy jo...
Ty požadavky jsou hodně omezující, až extrémně, ale nejsou vycucané z prstu, všechny mají svůj důvod a prostě jen hledám optimální kompromis pro všechny tahle omezení, která jdou proti sobě, to samozřejmě vím, fotografuju 40 let. A nechám si radit právě proto, že znám dobře pouze DSLR Nikon, takže všechny systémy, které přicházejí v úvahu, znám jen zprostředkovaně a dobře vím, jak je důležité KDO recenzi dělá. Když jsem teď rekonstruoval svou fotovýbavu, konkrétně celou sadu pevných skel, tak asi tak 75% recenzí mně vycházelo jako nepravdivých, protože jsem si s tím sklem udělal dramaticky jiné zkušenosti, když jsem ho dostal na pár dnů do ruky. A nebude to jen kusovou variabilitou.