od FotoABC 6. 11. 2022 18:02
Hlavně nesmím udělat stejnou chybu jako před 10 lety s Nikon 1.
Ta situace byla tenkrát hodně podobná, ale zase ne úplně stejná.
Tenkrát jsem v Electroworldu, kde měli Nikon 1 J1, Olympus E-PL1, Samsung NX11 a Panasonic GF-3 natáčel videa s přeostřováním na různou vzdálenost. Nikon 1 to tenkrát vyhrál rozdílem třídy, to video stále ještě mám. A taky jsem si řekl, že existuje redukce na má DSLR skla a že další 1-ková skla budou.
No a redukci jsem si nejprve koupil levnou manuální a byla víceméně k ničemu, protože snímač 1'' udělá i z širokáče teleobjektiv, takže prakticky ne houby a Nikon pak udělal předraženou 32/1.2, akceptovatelnou 18.5/1.8 a pak s 1'' skončil.
Takže udělat druhou stejnou chybu - bych musel být fakt nepoučitelný blbec.
Nicméně ona to není stejná situace.
Jednak Z-mount není jen takový pokus, ale hlavní a jediný systém Nikonu, takže dokud si nelehne firma, nehrozí, že by to zařízli.
Druhak to není změna velikosti snímače, protože je to z DX+FX na DX+FX.
Dokonce na rozdíl od Canonu má APS-C tělo stejný bajonet jako Full Frame tělo, i když na malém APS-C těle Z30 je bajonet přes celou přední stěnu foťáku, tedy kompatibilita s full frame objektivy musela být pro Nikon naprosto zásadní a nepodkročitelná, aby vyrobil takovýhle - jak to říci - nepoměr těla a bajonetu. Tudíž se evidentně počítá s tím, že APS-C těla budou těžit z full frame skel. Nakonec mám téhož v DSLR plnou brašnu. Kdyby neexistoval stejný bajonet pro DX a FX, tak bych už dávno DX neměl.
Na full frame jsem v F-mountu nikdy nechtěl přejít proto, že bych si nevybral zoomy.
Vlastně mě u DX udržela 10-24, 16-80 a 70-200/2.8, u které mně vyhovuje x1.5 a také 70-200/2.8 VR I je na FX špatně použitelná, protože na 200mm jsou FX kraje šílené, na DX v pohodě.
A u full frame f/1.8 Nikonů jsem taky nemusel řešit kraje a rohy, vinětaci, zhoršení kresby, deformace bokehu na FX krajích, ....
A nejsilnější sklo 24/1.8 je posazené na 35mm, což mně vyhovuje, zatímco z malé a opticky především v krajích horší 35/1.8 je DX padesátka, která zase přesně plní co se od ní očekává a Sigma Art 50/1.4 je DX portréťák, zatímco na FX by to byl normální objektiv, který by byl zbytečně těžký coby univerzál, zatímco u portréťáku se to snese, člověk ho nemá v brašně úplně furt.
Nevím, jak by sestava F-mount Nikonů 20/1.8 + 24/1.8 + 35/1.8 + 85/1.8 + Sigmy 50/1.4 přežila přechod na full frame, možná bych někde chtěl nativní Z-mount skla, což je zase finanční komplikace. Anebo mít hodněmegapixelové tělo a vyřezávat.
U Nikonu jsem od roku 2005 furt na něco čekal a čekal. Někdy jsem se i dočkal.
FujiFilm je asi do značné míry vyložený už dnes.
Ale je zase v mnohém pravda, že člověk pak řeší nedostatky obou systémů a spíše vnímá, co je v jednom či druhém horší, než co je lepší.
No a proto mě ten nápad si to obojí půjčit nepřipadá zas tak blbý.
Nedávno když jsem rekonstruoval sadu pevných skel, tak jsem měl doma postupně celkem tři srovnatelné dvojice pevných skel a vlastní živé fotky a vlastní živé testy mně nakonec řekly spoustu věcí zcela odlišných než to, co jsem si nastudoval z recenzí a srovnávaček jiných lidí. Všechno bylo úplně jinak. A to bylo v rámci stejného systému.
Tohle je mezi úplně pro mě novými systémy.