Titan_66: Vyrobil jsem jí takové porovnání - viz zde níže.
Nikon 1 J1 + zoom 10-30 jí vyhovoval z hlediska váhy a rozměrů, ale světelnost f/3.5-5.6 byla na video v interiéru zcela nepoužitelná, prostě - cituji: "Já si to přiblížím a voni zhasnou." - co dodat, fakt f/5.6 a zhasli.
Navíc už se ta sestava i rozbila, zůstává zacloněno, tak nemá smysl zkoušet ani 18.5mm f/1.8 za bazarových 2200 Kč, protože třeba je rozbité tělo a ne objektiv. Navíc 18.5mm je na 1'' padesátka a to je dovnitř dlouhé.
Nicméně vycházím ze dvou váhových a rozměrových limitů:
- těch 392 g jí vyhovuje,
- 1215 g (moje D500 s 24/1.8 ) je nepřijatelných.
Blbý je, že XT-30 je lehčí, než XS-10. Ta sestava XT-30 + 23/2 má jen hezkých 563 g, XS-10 je o 80 g víc, ale zase souhlasím, že je to ve všech směrech vhodnější. XT-30 má hezké bazarové ceny "like new", u XS-10 budu muset mlžit, jinak řekne "To je drahý, já budu natáčet telefonem."
499g s 18/2 je ještě hezčí, ale respektuji, že je to staré sklo a nechci, aby to ostřilo ve videu jako moje zrcadlovka - tam pak musím veškeré přeostřování vystřihávat. Na "přejezd a návrat se prostě nedá koukat".
Ten obrázek níže víceméně prakticky likviduje veškeré výhody "kompatibility systému v rodině", protože se prostě míjíme: Je tam Nikon Z50 + adaptér FTZ + můj full framový 24/1.8 a má to 930g a kromě toho, že to blbě vypadá tak se to zas tak zásadně neliší od stávající D500 + 24/1.8. Sice by to ve videu lépe ostřilo, ale to je všechno, zase by to mělo výhodu jen pro mě a ne pro ženu. Nikon Z30 + chystaná DX 24 by sice přicházela v úvahu, ale to je jedno budoucí světelné APS-C pevné sklo proti desítkám existujících u FujiFilmu. A opět žádná výhoda Nikon - Nikon se nesdílí. Moje DSLR a její mirrorles výbava stejné značky by se v ničem šikovně nekřížily. Mně by Z30 a Z-kové DX 24/1.8 nebo /2.0 nebo kolik to bude k ničemu nebyly, já mám svá světelná skla a svoje DSLR tělo, mně by teoreticky k něčemu byla třeba Z7 II, když odhlédnu od ceny, ale to už je zase se skly mimo váhovou kategorii, kterou hledám pro ženu. Prostě jakékoliv šikovné sdílení výbavy asi nepřichází bohužel v úvahu. Je zdánlivě neekonomické mít dva zcela nesdílitelné systémy, ale evidentně asi není. Její "kameru" budu nosit já v brašně, ale nenapadá mě žádný důvod proč ne Fuji, snad jen to, že zpracovávám fotky v Adobe ACR a na její RAWy (nebude jen filmovat) si asi budu muset pořídit Pure RAW nebo něco takovýho.
No a jí pořídím výbavu, která zase ani mně nic nepřinese. Kdybych jí pořídil f/1.4 skla od Fuji, tak bych si teoreticky mohl později koupit těžší tělo vyšší třídy od Fuji a jít pak do bezzrcátek tímhle směrem. Ale f/1.4 jsou zase mimo váhový limit, takže se prostě mineme ať to kombinuju jak to kombinuju.