od Dolgor 27. 8. 2015 22:01
Radek, asi jsem nepochopil, jestli jsem námět k ironickým bajkám superheros a partě opičáků táhnoucích se za turistou s ateliérem, dal já, nebo někdo kolem. Fujinu používám jenom na statický věci, protože pomalý ostření nepoužitelný na pohyb, zpožďění EVF a lagy po fotce (mačkám pozdě daleko častěji než s DSLR), šíleně dlouhý ukládání na kartu (udělat s X-E1 krátkou sérii v pomalým modu 3sn/s znamená dalších 10 dlouhých sekund si nezafotit). U statickýho focení je vždycky čas na kontrolu expozice, zvlášť v případě týhle Fujiny je to i vhodné, protože 1) neexponuje zrovna konzistentně, 2) volič kompenzace expozice je na rohu a vždycky, když foťák vytáhnu z brašny, je jinak, 3) je dobrý se vyvarovat přepalů kvůli celkem malé rezervě rawu ve světlech (oproti návyku z mého Nikonu), 4) Fuji spešl oldschool nastavení clony kroužkem na objektivu, je to příjemný, ale taky se to rádo omylem přetáčí. A moje vlastní spešl vada že neudělám fotku rovně, tudíž využívám vodováhu, jinak rovnám 1,5°. Po 15 letech focení mám naprosto jasno, jak má vypadat nastavení na danou fotku a přehlídnout ho na těle nebo v hledáčku (je tam všechno potřebné a velkým tlustým fontem) je z hlediska časové náročnosti naprostá prkotina proti nalezení správnýho místa pro fotku nebo vystihnutí okamžiku. Když s tímhle foťákem fotím na ulici nebo momentky, tak ho nemůžu strčit do brašny, ale houpe se mi na krku nebo je sevřen v dlani, nastaven s maximem automatik, autoISO, středový bod a rekompozice, clona na auto nebo nějaká neškodná f/4-5,6... atd, pak odpadá většina zmíněných starostí krajináře, a můžu se soutředit jen na kompozici a moment (teda s tou výhradou, že chvilkama kvůli ukládání nejde fotit vůbec).
rodri, imho je potíž hlavně když je DR snímače o tolik větší než DR zobrazovače. U Fujin máš velkou rezervu ve stínech a malou ve světlech, snažím se tomu expozici přizpůsobit, takže trable s těžko čitelnými stíny v hledáčku prostě někdy mívám a není mi to příjemný. Můžu si sice nastavit maximální hodnotu HDR a zlepšit náhled v EVF, ale je to krok navíc kvůli pár fotkám a pak abych to zase vypnul a nemrvil fotky, které to nepotřebují. Defaultně mám funkci na nule a neřeším ji.
...A přes tu kritiku mám X-E1 rád, rád s ním fotím a prodávat ho neplánuju, protože za tu cenu nic lepšího jen tak neseženu. Reálné fungování s ním není ani zdaleka tak dramatické, jak to vypadá.