Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 25. 8. 2015 22:59

Co ja se vsechno o svem objektivu nedozvim od nekoho, kdo jej nikdy nedrzel v ruce :D

Mimochodem vcera jsem byl kratce v megapixelu a nedalo mi nevyzkouset vetsinu top bezzrcatek, A7 pocinaje, pres XT1 a EM10 konce (v kombu s 12-40/2.8). Jestli s timhle nekdo foti sport, nebo cokoliv co se hybe, tak smekam pred tou nutnou davkou trpelivosti. Stacila chvile a mel jsem toho cukaciho zalagovanyho smejdu plne zuby. Jestli tohle chce nekdo srovnavat s prubeznym ostrenim a focenim u DSLR, tak ma v hlave bez pardonu solidne nadelano, nebo v zivote jeden ze systemu nedrzel v ruce.

Jo a abych nezapomel, jako novy test pro AF stanovuju bull sporty. Kam se hrabe nejaky bezici pes, tohle je teprve zahul!
Obrázek

...a zase ten "smejdskej" objektiv na plnou diru :D
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 26. 8. 2015 04:20

Ja spis nechapu, proc se tady porad vytahuje a resi AF-C u bezzrcatek. Vsichni vedi, ze v tehle oblasti bezzrcatka nemaji proti zrcatkum sanci a jeste dalsi tri (spis 5+) generace tel se to nezmeni. Jedina vyjjimka je Ganec a tam je nejake vysvetlovani zbyrecne.

Btw. Bull sporty mi zase jako takovy masakr neprijdou. Treba dogfrisbee freestyle je rozhodne horsi. I to agility mi prijde narocnejsi na AF. Bull se mi vzdycky fotili celkem v pohode.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod FotoABC 26. 8. 2015 08:12

Ganec:
Velmi bych si přál, aby všechny Nikkor objektivy měly tak nízkou kusovou variabilitu, takovou spolehlivost a dílenské zpracování jako Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G VR I. Je to synonymum bezproblémovosti. Na všech 5 tělech nikdy neměl problém s ostřením a mikroadjustment byl vždy na nule.
Zkušenosti jsou přes 10 let všude možně a máloco nemá žádné problémy. U tohoto objektivu bych se nebál bazarových kusů.
Měl jsem asi 30 objektivů a 70-200/2.8 je rozhodně nejspolehlivější, co mám.
Držel jsem v ruce lepší skla, třeba 200/2, 200-400/4, ale tohle je z hlediska třídy někde jinde, než zbytek objektivů, co jsem měl.
Je kuriózní, že se do něj navážíš. Prohlašuji, že bych si přál, aby všechny Nikkor objektivy měly takovouhle spolehlivost. Pak by to bylo úplně jinde.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 26. 8. 2015 09:11

Stovky jutub dukaznich videi, kdy se namiri objektiv do jdouciho davu a na koho se to chytne, tak ten je dukaz je AFC funguje.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 26. 8. 2015 09:27

Jo a ještě bývají ty testy focené s hloubkou ostrosti takových 10m, pár fotek ze série se AF přibližně trefí a hned to dokazuje jak je AFC použitelný :)
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 26. 8. 2015 10:05

FotoABC píše:přesto fakt, že vykreslí větší kruh, prostě rozlišením musí porazit objektiv kreslící menší kruh pokud jsou buňky snímače stejně velké, těch 24 MPx je příliš silný faktor, než aby to mohl nějaký ekvivalentní objektiv přerazit.

Aha, no zjavne som to predtym pochopil inak co si napisal, teraz po hlbokom zamysleni sa, Ti uz rozumiem :tleskani .. za predpokladu, ze je objektiv dobry, tak ano, 24mpix v rozliseni bude viac. V pripade tohto Nikkoru mozme predpokladat, ze to tak bude. Na ephotozine tento Olympus dost strhali. Predvcerom som pozeral fotky, co som nacvakal a je vidno na krajinke menej ostre rohy. Ale ak dojde Olympus s 24mpix cipom /dufam, ze nie/, zas to bude inak :D V kazdom pripade , ak nejde o krajinku ma Olympus navrch vzhladom svetelnost/vaha. Je dost maly a lahky ..

-- 26. 8. 2015 11:16 --

Petr Luňák píše:Jestli s timhle nekdo foti sport, nebo cokoliv co se hybe, tak smekam pred tou nutnou davkou trpelivosti.

To musis s tym zlahka a opatrne. Objekt, ktory fotis sa nesmie sebou cukat a musi sa rozumne drzat v hladaciku. Potom napodiv to zaostri. Sam som sa cudoval. Okrem pripadov, kedy si postavi hlavu. No od svetelnosti f4 to nema prakticky ziadnu uspesnost (ktory objektiv si skusal na OMD10?) .. jedine , kde sa u mna takto chytal bol 75/f1.8 a potom 40-150/f2.8 (s TK uz nie). Skakajuceho psa som neskusal, nemal som na to objekt, ale podla tych kratkych skusenosti by to nedaval. No a fotit v serii, to som neskusal, nefotim tak. Ale imho by to dobre nedopadlo. Mne by tento system stacil, ak by som sa mal teraz rozhodovat, tak by som do m4/3 dnes siel, skoda, ze nemaju 12mpix snimac :(. FotoABC naopak by mal ist min. do FF s 36mpix.

-- 26. 8. 2015 11:18 --

lukas_highenergy.cz píše:Ja spis nechapu, proc se tady porad vytahuje a resi AF-C u bezzrcatek.

Asi preto, ze pod nim si kazdy predstavuje nieco ine. Lunak skakajuceho psa /imho je to skor tracking afc/, ja priblizujuceho sa cyklistu a auto a niekto pomaly beziaceho cloveka :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 26. 8. 2015 10:22

dadajax píše:Jo a ještě bývají ty testy focené s hloubkou ostrosti takových 10m, pár fotek ze série se AF přibližně trefí a hned to dokazuje jak je AFC použitelný :)

Někdy to žel i shodí reálné schopnosti foťáku. Třeba Sony A6000 je na AFC asi nejlepší bezzrcátko a já našel video kde to nějakej máčo dokazoval na f:11 a to byl asi tak rekord kokotismu co jsem zaznamenal.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 8. 2015 11:22

lukas_highenergy.cz píše:Ja spis nechapu, proc se tady porad vytahuje a resi AF-C u bezzrcatek
Lebo vo všetkom ostatnom (okrem spotreby) sú už lepšie ako DSLR (alebo aspoň vyrovnané) ;-)

Petr Luňák píše:vcera jsem byl kratce v megapixelu a nedalo mi nevyzkouset vetsinu top bezzrcatek, A7 pocinaje, pres XT1 a EM10 konce (v kombu s 12-40/2.8 ). Jestli s timhle nekdo foti sport, nebo cokoliv co se hybe...
Odkedy je A7 top bezzrkadlovka na fotenie pohybu?
(ako prvá FF MILC bola oznámená kvôli iným dôvodom; AF na pohyb sa riešil až vo verzii II)
Mala X-T1 firmware 4.0 (z 29.6), ktorý u nej vylepšil low-light AF (o 2 EV) a tracking?
Testoval si ich s akými objektívami? A ako? To by ma celkom zaujímalo; navolil si si čo najmenší AF bod a povedal predavačovi, aby behal cik-cakovito po predajni? :lol:

Petr Luňák píše:Jestli tohle chce nekdo srovnavat s prubeznym ostrenim a focenim u DSLR..
.. tak to vyskúša v reálnych podmienkach, lebo v predajni sa pohyb nefotí.
A dopadne to napríklad takto: http://www.imaging-resource.com/news/20 ... the-result
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 26. 8. 2015 11:25

Ganec píše:lukas_highenergy.cz píše:
Ja spis nechapu, proc se tady porad vytahuje a resi AF-C u bezzrcatek
Lebo vo všetkom ostatnom (okrem spotreby) sú už lepšie ako DSLR (alebo aspoň vyrovnané)

Aaaa, Ganec vytiahol znovu najtazsi kaliber :D ... kto sa odvazi mu rozporovat toto tvrdenie ? Ja by som chcel akurat vediet v com a ktora konkretne :hm
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 26. 8. 2015 12:00

Ganec píše:Odkedy je A7 top bezzrkadlovka na fotenie pohybu?
(ako prvá FF MILC bola oznámená kvôli iným dôvodom; AF na pohyb sa riešil až vo verzii II)
Mala X-T1 firmware 4.0 (z 29.6), ktorý u nej vylepšil low-light AF (o 2 EV) a tracking?
Testoval si ich s akými objektívami? A ako? To by ma celkom zaujímalo; navolil si si čo najmenší AF bod a povedal predavačovi, aby behal cik-cakovito po predajni? :lol:

Petr Luňák píše:Jestli tohle chce nekdo srovnavat s prubeznym ostrenim a focenim u DSLR..
.. tak to vyskúša v reálnych podmienkach, lebo v predajni sa pohyb nefotí.
A dopadne to napríklad takto: http://www.imaging-resource.com/news/20 ... the-result

- Od kdy je jajakoliv bezzrcadlovka top na foceni pohybu, ze uz to TY takto rozlisujes? :lol:
- Ano, XT1 mela posledni FW, prvni co jsem udelal bylo, ze jsem v menu hledal verzi FW, abych nahodou tak uzasnemu fotaku nekrivdil s AF :lol:
- EM10 + 12-40/2.8, jak jsem UZ psal :oboze Jeden maly stredovy bod, AF-C, preostrovani z jednoho mista na druhe (vzdalenost mezi nimi cca 3,), pote pozvolny prujezd od zacatku na konec pres vystavene fotaky. Tedy resne takovy test, jaky delam s kazdou DSLR, respektive objektivem a kde neni v hledacku (logicky) zadne cukani obrazu, zadny lag po vyfoceni fotky a kde je preostreni zcela plynule, bez zavahani.
- Vzdycky se ti nejvic smeju, kdyz vytahnes tenhle smesnej "test" AF s panningem, kde je hloubka ostrosti v radech metru a kde se zadne divoke preostrovani vubec nekona :lol:

Bez si pofotit s Olym stafforda, jak vyskakuje na peska a pak se na nem mrska, s detailem na hlavu, pri hloubce ostrosti nikoliv nekolik metru, ale par centimetru. A pak se pochlub 8-) Navic mas vyhodu, protoze ikdyz vemes nejsvetelnejsi objektiv co mas, tak porad budes mit chca nechca DOF vetsi, nez ja s f2.8 na FF :D
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 8. 2015 12:08

ešte jedna reakcia zo strany 964:
ltokar píše:A hlavne, ako spravis zmenu ostriaceho bodu ked mas oko pri hladaciku ?
S E-M10II pomocou 'AF Targeting Pad' približne takto:
Obrázek
(obrázok z 43rumors: Good news: Olympus improved the RAW files on the new E-M10II. )
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kosajsk 26. 8. 2015 12:16

Ganče, nominací na Gancovinu týdne jsem rozhodně neměl v úmyslu, abys rezignoval na používání logiky, ale abys ji začal používat!

Toto tvrzení je stejné jako že černá barva je ve všude lepší než červená kromě toaletního papíru
Stále zaměňuješ osobní preference za univerzální pravdy

P.S. není ti divné, že s Tebou zde nikdo nesouhlasí?
Omlouvám se nevěcnou vsuvku, ale už jsem se neuderžál...
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 26. 8. 2015 12:20

Ganec píše:A dopadne to napríklad takto: http://www.imaging-resource.com/news/20 ... the-result

To je přesně ten případ, jak byl zmiňovaný nahoře - fotí se z dálky, s velkou HO, pohyb směrem ke kameře skoro žádný... za mě dost bída test.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 26. 8. 2015 12:48

To je fakt, ještě jsem na netu pořádnej test na C-AF neviděl, všechno je z dálky, na vysoký clony s DOF od nevidím do nevidím, vybírají se nevhodný objektivy atd. Osobně si ale myslím, že u vyšších tříd C+N je léty ověřená jistota, že C-AF funguje skvěle.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 26. 8. 2015 13:33

Petr Luňák píše:- EM10 + 12-40/2.8, jak jsem UZ psal :oboze Jeden maly stredovy bod, AF-C, preostrovani z jednoho mista na druhe (vzdalenost mezi nimi cca 3,), pote pozvolny prujezd od zacatku na konec pres vystavene fotaky.

Ja som vedel, ze pouzijes nejaky zakerny test :D :D .. ano, toto presne sa s OMD10 nema robit , lebo to nezvladne :) /bavi ma, ked Ganec popisuje, ako AFC je na Olympuse perfektne/

-- 26. 8. 2015 14:37 --

kozakm píše: pohyb směrem ke kameře skoro žádný... za mě dost bída test.

Toto som skusal na cyklistov iducich smerom ku mne, ich rychlost cca 30km/h, pouzity 75/f1.8, bez problemov, aj v lese. Svetelnost od f4 uz prakticky nulova uspesnost. Len clovek musel dbat aby drzal ostriaci bod na cyklistovi, ak uletel na pozadie, tak to v hladaciku vidno nebolo a samozrejme vsetky fotky nahovno, uz som ich vtedy nekontroloval, lebo som fotaku veril a prd. (lebo vtedy stale rozostruje, dost neprijemne, vlastne hladacik vtedy clovek pouziva len ako nieco priblizne a aby mal oprety fotak, takze skoro naslepo). Porovnanie s OVF potom je uplne niekde inde .. v podstate je pri AFC hladacik nepouzitelny.

-- 26. 8. 2015 14:38 --

Ganec píše:ešte jedna reakcia zo strany 964:
ltokar píše:A hlavne, ako spravis zmenu ostriaceho bodu ked mas oko pri hladaciku ?
S E-M10II pomocou 'AF Targeting Pad' približne takto:
Obrázek
(obrázok z 43rumors: Good news: Olympus improved the RAW files on the new E-M10II. )

Cize doteraz nijak. A od OMD10II je to vtakovina roka :tleskani
ltokar
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka