Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek71 18. 5. 2015 13:57

Nasel jsem dalsi rozmer trenkovych systemu, prselo, ja mel dost sirokej montgomerák a na Joby ksande 5D s 70-200 pod bundou a musim rici, ze jsem byl jednoznacne nejfocenejsi a nejnahravenejsi osoba, vsechny ty ochranky a MI5 musi mit skoleni jak poznat kver pod kabatem, věčně kolem mě posilali někoho kdo jde jakoby náhodou "okolo".
Pak me napadlo, ze je to "na druhou", ze si vidi ze mam fotak s bilou rourou, ale ze je varianta, ze by to mohla byt jenom maskyrovka a ze tam mam jeste nejakou flobertku, delam ze fotim, ale ze chci trefit kralovnu.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 18. 5. 2015 14:11

Ganec píše:To je proste fakt, ktorý nevyvrátiš. Keby si si to niekedy skúšal, vedel by si o čom píšem.

Ano Gance, krom toho ze ses nejlepsi sportovni fotograf tady na foru, ses koukam neprimo pasoval i na nejlepsiho fotografa psu, s tebou se opravu nemuzu merit, ty mas vsechno perfektne vyzkousene, ze vseho si dodal nespocet validnich dukazu pro tva tvrzeni, tady mi nezbyva nez jen drzet hubu a krok a smeknout pred samotnym mistrem.

:lol: :lol:
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 18. 5. 2015 15:07

Petře, myslím, že na autora Gancových textáren nemá cenu reagovat. Chápání fotografie a fotografování ho minulo na kilometry.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 5. 2015 16:43

ltokar píše:pozeram,ze dyslekticky som zamenil cisilko,3 za 4,spravne malo byt f2 m4/3 je cca f3.8 na Apsc,podstata je nezmenena, co pisal PL
hehe, ani na druhý krát ti to nevyšlo: v tejto oprave si zase zamenil "f2.8 m4/3" za "f2 m4/3" :--
(a aj tak je tvoje "číslo" stále o čosi väčšie ako to, ktoré napísal hoax)

Ondrej Bobek píše:.. keď použiješ širšie sklo a objekt je ďaleko, tak dostaneš skoro nekonečnú hlbku a možnosť sledovať ...
.. ale na zábere nebudú mihalnice ;-)
(lebo fotený objekt bude veľmi maličký)

Ondrej Bobek píše:navyše tá animácia ukázala neschopnosť Olyho aj v takejto základnej úlohe...
Tá animácia vôbec neukazovala schopnosti, ale rozdiel v motíve.
V tej "základnej úlohe" (teda keď pes už bol blízko) mala problémy aj 5D mark III!
Keď bol ďalej, už to šlo (správne zaostrenú sekvenciu som tu už dával)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BigglesO27 18. 5. 2015 16:48

Ty woe, ta tvoje m.dkoidní fotka spařený běžkyně, plná bordelu z dokonalýho JPEG měla bejt už dávno v koši a né abys s ní furt vopruzoval. A ten pes? Dokázal přesně to, co měl, jsi lempl, kterej neumí používat AF (nemluvě o tom, že ani ta krabička vod mejdla na tom není o moc líp). Vokecávat to můžeš jak chceš, ale to je tak jedinný, co tím zmůžeš, tady nejsme soubor tvejch třináctiletejch sestřenic, kterejm padaj k zemi rodidla, při slově "fotograf", zvlášť v souvislosti s tebou, šašku. 8-)
BigglesO27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gamut 18. 5. 2015 17:22

Ganec píše:Tá animácia vôbec neukazovala schopnosti, ale rozdiel v motíve.
V tej "základnej úlohe" (teda keď pes už bol blízko) mala problémy aj 5D mark III!
Keď bol ďalej, už to šlo (správne zaostrenú sekvenciu som tu už dával)

Kdysi se říkalo, když chceš do televize psát ... Najdi si prosím tě "bílej papír" něco si nastuduj a pak piš o tom, kdo nebo co měl(a) problémy. Tak zase jen ukazuješ, že nevíš o čem to je. Ale komu není rady tomu není pomoci že. :-)
Gamut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 18. 5. 2015 17:27

Toto jsou nosicsky zavody na nekolik kilometru s 11mm, tedy 22mm 35 EQ.
Přílohy
image.jpg
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 18. 5. 2015 17:28

Kedze to tu nejak viazne...(Ganec, kde si ?) tak som sa bol zacitat a rozsirit si obzory u Majstra. Chlapi, DOPORUCUJEM a dovolujem si len malu ukazku z jednej jeho esje, takze stiste sa a zapocuvajte sa:

Aj tak neľutujem že som jej dal foťák do rúk, lebo vznikli aj zábery ktoré by som ja určite nefotil. A niektoré vyšli veľmi dobre.
Uvedomil som si že fotenie vôbec nie je až také jednoduché ako si ho predstavujeme my, ktorý fotíme už dlhé roky. Dobrým fotografom sa človek nestáva zo dňa na deň, ani nákupom kvalitnejšieho fotoaparátu, ani prečítaním si pár poučiek.
Dokonalejšie zábery sa ale časom určite dostavia. Nie je to až také zložité.

Po napísaní tohto článku ma napadlo, že som sa jej vôbec nezmienil o tom, že foťák má mnoho nastavení ktoré môžu ovplyvniť výsledný záber. Vtedy ma to ani len nenapadlo, ale teraz mi to prišlo ako zaujímavé:

Aj bez manuálnych nastavení môže byť veľký rozdiel vo výslednej fotke…

Ganec

viac tu: http://www.gancovky.sk/2014/07/fotenie-s-amaterkou/
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 18. 5. 2015 17:36

Me teda osobne dost bavi, jak si Ganec mysli, ze cvaknout bezici amaterskou bezkyni napul v panningu je nesmirne narocna disciplina, hodna toho nejlepsiho fotografa s tou nejnojvejsi technologii jakou je predevsim bezzrcatko. A cim preostrenejsi jpeg se serednym halo a vyzehlenou drobnokresbou, tim lepsi znamka vyspele technologicke nadrazenosti Olympus aparatu :D
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod santilub 18. 5. 2015 18:03

Dnešní den je pro mne velmi smutný....Zjistil jsem,že celých cca 45 let,co se snažím fotografovat a při té příležitosti se i trochu vzdělávat,jsem myslel ,že aspoň něco maličko ze základů vím,že vím jaké jsou vztahy mezi clonovým číslem,hloubkou ostrosti,ohniskovou vzdáleností atd atd.přišel šok :shock: Kulový s přehazovačkou vím :-( :shock: :shock: .Poté,co jsem si přečetl Gancovi příspěvky, se musím učit od začátku skoro všechno.Aspoň že tu spoušť snad tisknu správně.otázka je,jestli to do konce života stihnu.....
Ganče...ty se staráš,aby mé mozkové buňky neodumíraly.Díky :tleskani :tleskani :tleskani
santilub
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 18. 5. 2015 20:17

My, co fotime dlhe roky :D
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 18. 5. 2015 20:27

Chtěl napsat, na foták nešáhnu jak je rok dlouhý, ale textárensko blogový bot to nepochopil a informaci drobet zhutnil. V tomhle je Ganec vlastně nevině :)
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 18. 5. 2015 20:27

Ganec píše:
ltokar píše:pozeram,ze dyslekticky som zamenil cisilko,3 za 4,spravne malo byt f2 m4/3 je cca f3.8 na Apsc,podstata je nezmenena, co pisal PL
hehe, ani na druhý krát ti to nevyšlo: v tejto oprave si zase zamenil "f2.8 m4/3" za "f2 m4/3" :--
(a aj tak je tvoje "číslo" stále o čosi väčšie ako to, ktoré napísal hoax)

Nie, f2 na 2x crope = f3.8 na APSC crope priblizne (4.8 bola chybicka), pozri si dofmastera konecne :) . Presnejsie ... crop faktor 2 / crop faktor 1.5 = 1.333 ^ 2 = 1.77 clona f2 na m4/3 * 1.77 = cca f3.55 na APSC. Podobne si prepocitaj FF. Ak mas rovnaky CoC tak to sedi. Presne podla toho si to najdes na dofmasterovi. Co pise hoax ma nezaujima :) Samozrejme, az budem mat cas, si to overim v praxi.

-- 18. 5. 2015 21:30 --

kozakm píše:My, co fotime dlhe roky :D

Ano, tiez som onehda sa nad tym zasmial :)

-- 18. 5. 2015 21:34 --

landov píše:Kedze to tu nejak viazne...(Ganec, kde si ?) tak som sa bol zacitat a rozsirit si obzory u Majstra. Chlapi, DOPORUCUJEM a dovolujem si len malu ukazku z jednej jeho esje, takze stiste sa a zapocuvajte sa:

Toto si precitaj:
Ak je ale DR scény väčší ako je DR snímača, musí foťák zvoliť určitý kompromis.

Môže urobiť len 3 veci:
1) neriešiť to a zvoliť expozíciu podľa strednej šedej
2) podexponovať (a potom zosvetliť tiene) – zachránia sa detaily vo svetlách, ale zvyšuje sa šum
3) alebo preexponovať – čo síce zlepšuje detaily v tieňoch, ale produkuje prepaly

Podľa mojich pozorovaní, v defaultnom nastavení Nikon a Panasonic volí prvú možnosť, Sony a Olympus druhú, FujiFilm, Pentax a Canon tretiu.

Majster fotograf uz za tie dlhe roky fotenia mal v ruke plno fotakov, takze ma brutalne skusenosti so vsetkym... my sme tu len kulisy (teda ja urcite :D)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 18. 5. 2015 22:41

Ja mam zkusenost, asi po 150 000 zaberech, ze mi Canon o 1Ev podexponovava. Tak okolo 100k to bylo tak o pul EV, blogovy zapis jsem ale jeste nedelal. To s tou delkou foceni je problem, nejdyl foti Franta Zemek.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 18. 5. 2015 23:27

ltokar píše:Nie, f2 na 2x crope = f3.8 na APSC crope priblizne (4.8 bola chybicka), pozri si dofmastera konecne :) . Presnejsie ... crop faktor 2 / crop faktor 1.5 = 1.333 ^ 2 = 1.77 clona f2 na m4/3 * 1.77 = cca f3.55 na APSC. Podobne si prepocitaj FF. Ak mas rovnaky CoC tak to sedi. Presne podla toho si to najdes na dofmasterovi. Co pise hoax ma nezaujima :) Samozrejme, az budem mat cas, si to overim v praxi.

Nemáš pravdu. Tvůj omyl možná pramení z toho, že uvažuješ stejný hraniční CoC na snímači u většího i menšího formátu. Jeho hodnota je ale závislá na cropu, takže např. pro mFT je mezní CoC 1,333 x menší než pro APS-C. Kvůli tomu se vykrátí ta druhá mocnina u 1,333 a výsledný poměr clonových čísel je pouze 1,333, tedy z hlediska HO F2 na mFT = F2,6 na APS-C, atd.
janfran
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka