Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Grimjaur 3. 10. 2014 15:56

Ganče, nechci se připojovat k ostatním s kritikou toho co tady tvrdíš, ale musím. U Tebe je vidět to zoufalé teoretizování a nulová praxe. To že někde na akci vymlátíš 4789 fotek proto abys měl pár záběrů použitelných je jen potvrzení toho, že fakt neumíš fotit. To není ostuda, fotit, tedy skutečně fotit umí jen pár lidí a obvykle to jsou ti co míň kecaj.
A to že se tady srovnáváš s Martinem mi přijde jako totální úlet. Mimochodem, že někdo napíše něco tom, že si na beznosorožce zvykl až po 14 dnech(či kolika) neznamená, že to platí pro všechny. Jestli si myslíš o ostatních jaké nejsou kopyta aby potřebovaly moratorium na "zvyknutí si" tak to je Tvůj problém. Návyky jsou jen dvoje, dobré a špatné.
Uvedu ti příklad, hraju na kytaru jednu mám v klasickém ladění, další mám v DropD, další mám barytonku a pak existuje sedmistrunka a dokonce i těžká kalibr osmička. Každá ma naprosto jiné ladění i menzuru, a dokonce i jiný počet strun. Přesto na to hraju a nemusím před tím louskat rádce mladých svišťů "Kytaristou za 3 měsíce bez cvičení" Pokud bys na to začal někdy hrát, tak sepíšeš tuny informací jak si zvykat a používat to či ono a sám bys na to nedal ani " Šine si to pejsan klasama žita". Pro dobrého kytaristu je to ovšem otázka chvilky, transpozice v makovici a hraje. To samé je i u fotáku. Fotograf si je vědom předností i minusů své mašinky(konkrétního skla) a podle toho fotí. Nic víc nic méně. Takže zatímco na běžné věci mi Olyk a panas stačí, tak u toho co fotí Martin bych byl v pérdeli, pane hrábě. Za rok dva možná ne, ale teď jo. Ach jo, stejně mám pocit že tu luštěninu hážu na zeď zbytečně. Tedy nejen já, Tomáš tady toho napsal ještě více a taky zbytečně....
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rouak 3. 10. 2014 15:59

rouak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 10. 2014 16:05

Jo, to tady nekdo psal, ze pozoruje to jeho programove vybaveni, samoucici mechanismus, jak uci poslucharnu plnou dychticich studentu preplavat Beringovu uzinu az k doverskym skalam, pekne namazat telo sadlem, je dobre rozvrhnout si sily, 35km, za 16 hodin jste v Anglii ..., a kdyz ho nekdo upozorni, ze Beringova uzina je u Cukotky, tak ten kod to ihned zpracuje, kratky google trip a plynule pokracuje dal.... je nutno vizum do Ruska, pozor, voda 3 stupne, ma to 90km, ja to plavu na znak, taky plavte naznak...
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 10. 2014 16:51

Grimjaur píše:U Tebe je vidět to zoufalé teoretizování a nulová praxe
Je to presne naopak:

Prax = opak teórie, konanie.

Ja som konal: výsledkom mojej praxe sú fotky ktoré som tu priložil a všetci si ich môžu pozrieť.
Tí čo tu neukazujú vlastné fotky len teoretizujú (cítiť to najmä keď tvrdia opak toho čo praktik zažíva).

Z tohoto pohľadu je jasné že tu máme prax vo fotení športu len ja a Kozák.
(plus ešte ltokar, lebo som ho videl s foťákom v ruke a počul jeho výhovorky: keby to neskúsil, nezistil by že to v praxi nefunguje tak ako sa to teoreticky zdá a nemusel by sa vyhovárať)

Grimjaur píše:fotit, tedy skutečně fotit umí jen pár lidí
To čo po mne požaduješ (aby sa moje fotky páčili) je už niečo iné ako prax: to už je hlavne marketing.

(znamená to: vybudovať si fanklub nasledovníkov ktorý budú tvrdiť že všetko čo vyprodukujem je dokonalé, presvedčiť ostatných že "moja značka" je zárukou kvality, že môj štýl fotenia je presne taký aký má byť, že chyby ktoré som spravil pri fotení neboli chybami ale umeleckým zámerom, ...)

-- 3. 10. 2014 16:06 --

Radek71 píše:spravne ho griluje TX, protoze to fopa s srovnavanim tech dvou fotek je fatal error
Má pravdu v tom že sú to rôzne situácie, lebo sú to zábery fotené z rôznych vzdialeností.

No nemá pravdu v tom čo tvrdí ďalej:
- rozdiel v HO nie je až taký veľký ako sa mu zdá - možno som ja mal menšiu (keďže som fotil z bližšia)
(Luňák by mu to už vysvetlil)
- fotenie približujúceho sa objektu je jednoduchšie ako šikmý panning
(rýchlosť približovania sa vtedy nemení a tak predikcia má menej práce, navyše netreba hýbať foťákom)

Ale kým to nevyskúša v praxi tak nezistí že to nie je tak ako tvrdí...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 3. 10. 2014 17:15

Chlapče, je vidět, že jsi nepobral vůbec nic. Fotky tu nedávám protože na tohle je galerie, a trošku o tom něco vím, když tam jsem moder. Když ji rozklikneš, tak uvidíš čemu se věnuju i v práci. Že jsi sám sebe schopen pasovat na sportovního fotografa je víc než úsměvné, ale když se cítíš, tak ti držím palce. I ty na nohou...ale jen chvilku. Jedno vím jistě Tebe bych jako fotoreportéra nedoporučil, protože, a to je největší průser, nemáš ani špetku soudnosti.

Jen tak na okraj, rozhodně ve svém věku nemusím být v žádném fanklubu, tím méně fotografů. Jméno si Martin udělal a dělá svou kvalitní práci (pokud jsi měl zrovna toto jméno na mysli). To neznamená, že na všechno mám stejný názor, to nemám ani s nejlepšími kamarády. Myslím, že tohle asi taky někde v nějakých příručkách najdeš. Třeba i s pěkným grafem a vobrázky a zaštítěné nějakou celebritou, nebo aspoň polobritou.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 10. 2014 17:20

Nejkrásnější věta od založení tohoto diskusního fóra:

Z tohoto pohľadu je jasné že tu máme prax vo fotení športu len ja a Kozák.

Tesat do kamene!!! :D :D :D
Kam se hrabe ..... prakticky kdokoliv.
Ganče, hlavně se nemírni, rozjeď to pořádně, máš na to!!!
Ještě chvíli a požádám Tě o fotografii a pověsím si ji na zeď v nadživotní velikosti .... normálně tě žeru!

-- 3. 10. 2014 16:29 --

Radek71: to poslední zdůvodnění proč je Gancovo fotka obtížnější na zaostření, než Kozákovo, to už není přechod z Channel La Manche na Čukotku, ale to je plavání v červené skvrně na Jupiteru včetně zdůraznění praktických zkušeností.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 10. 2014 17:30

Uz jsem na to prisel, nekdo musel Gancovi hacknout ucet :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 3. 10. 2014 17:35

Ale prdlajz, Ganec je Skynet.
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 10. 2014 17:35

kozakm: hele, máte v tom časopise taky humoristický koutek? Vzpomínáš na film "Anděl s ďáblem v těle", jak jim tam chodil Cízler kázat o morálce a rušit jim ten "podnik" až je napadlo ho angažovat jako kulturní vložku?
Tohle by mohlo mít podobný úspěch.

-- 3. 10. 2014 16:37 --

"Uz jsem na to prisel, nekdo musel Gancovi hacknout ucet"

Hele, já myslím, že ne, tohle se nedá vymyslet ze srandy, to se dá vymyslet a napsat jenom vážně.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 3. 10. 2014 18:26

ROFL, tak takto som sa uz davno takto nepobavil :D

edit: Ganec, mylis sa, ja sport nefotim. Nemam na to objektiv a obavam sa, ze ani fotak. Leda by som si niekedy skusil s mojim manualnym, ale nemam cas na to. A hentaky beh, co bol v parku takto nafotis aj kompaktom. Ak si chces skusat fotit sport, chod do lesa fotit MTB. Tam sa velmi hodi ten objektiv co mas, videl som z toho fotky, je to genialna vec do batohu, spolu s EM10, 9-18tkou, 17mm a 45mm palacinkou. A co sa tyka vyhovoriek , tak neviem, ci si sedis na kabli, alebo mas IQ hojdacieho konika, ale jasne som povedal, ze som fotil s 18-250/f6.3 s ktorym riesim FF, tym je asi povedane vsetko. Inak ale ostri rychlo, nie ako ten druhy co mam, ktory je sice opticky vyborny, ale je to asi najpomalsi objektiv na svete. No a kedze ty pocujes a vidis selektivne len to co sa ti hodi do kramu, tak v tom mas rovnaky chaos ako v comkolvek inom.
A btw, mal som v ruke novy kompakt od Olympus Stylus 1, tak ti rovno poviem, ze s nim by som nafotil lepsie fotky, nez mas ty.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 10. 2014 19:00

Grimjaur píše:Fotky tu nedávám protože na tohle je galerie, a trošku o tom něco vím, když tam jsem moder.
Preklikal som si tvoju galériu: jediná športová fotka je záber na stojaceho brankára zvrchu (teda motív ktorý sa dá odfotiť aj s MF). Podľa tých fotiek si nikdy nefotil pohyb, ktorý je náročný na AF.
(podobne ako Biggless, ten navyše nevie tie statické fotky ani komponovať a orezávať)

Grimjaur píše:Že jsi sám sebe schopen pasovat na sportovního fotografa je víc než úsměvné
ja sa nepasujem za úspešného fotografa, len vyvraciam nezmyselné a opakované tvrdenia že nemám prax

FotoABC píše:Ještě chvíli a požádám Tě o fotografii ..
Už si ma požiadal o (podľa teba nezrealizovateľné) zábery a isto si bol na seba hrdý ako si ma uzemnil.
Určite si si myslel že sa budem cítiť ako Maruška keď ju poslali v zime po jahody.

Vo svojej samoľúbosti (kedže si určite presvedčený že máš ten najlepší APS-C foťák a že si všetko skúsil, veríš tomu že to čo nedokážeš nedokáže nikto) ťa zrejme ani len nenapadlo, že také čosi zvládnem. Napriek tomu som tvoju prosbu splnil (dokonca už som to už mal nafotené).

FYI: opak "je jasné" znamená len "nie je jasné" (teda ešte nie je dokázané) a nie "nedokáže"

-- 3. 10. 2014 18:02 --

ltokar píše:.. s nim by som nafotil lepsie fotky, nez mas ty
takéto silné reči teoretikov tu čítam nestále, no "skutek utek"...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 10. 2014 19:14

2x jsi byl na pingpongu a jednou fotil běhající slečnu v parku... v tom případě já mám praxi ve všech žánrech, protože alespoň třikrát v životě jsem se nachomýtnul k focení asi všechno. Nevíte někdo o nějaké diskusi třeba lidí fotících přes elektronový mikroskop, kam bych mohl jít radit?
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 10. 2014 19:27

M.Kozák: nemůžeš tam jít radit, nemáš nastudované všechny parametry na Internetu.
Nejprve si musíš vygooglit elektronový mikroskop, abys byl odborník na slovo vzatý:
http://fchi.vscht.cz/uploads/pedagogika ... nik/EM.pdf
Pak si musíš založit blog o nano a mikrosvětě.
Tam musíš napsat, že rozlišovací schopnost je nejdůležitějším parametrem a že kdo nemá lambda aspoň 470 a víc, měl by se poohlédnout po lepším výrobci.
Pak si přečteš větu, že:
"elektronové mikroskopy využívající elektrony dosahují výrazně vyšší rozlišovací
schopnosti v porovnání s optickými mikroskopy využívající fotony"
a vrátíš se do diskuze o fotoaparátech a napíšeš tam, že Vysoká škola Chemicko - technologcká právě dokázala, že optický hledáček na fotony je mnohem horší, než elektronový hledáček na elektrony.
Kdo dnes ještě fotí fotonama, je beznadějný případ, protože fotony mají frontfocus a backfocus, zatímco kdo fotí elektronama, ten má naprosto minimální lag time.

-- 3. 10. 2014 18:28 --

Jinak ale velmi vřele doporučuju tuhle diskuzi, kde je sice menší sranda, než tady, ale taky to stojí za to:

http://www.gerlant.cz/index.php?clanek= ... 0812150154
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 3. 10. 2014 19:28

kozakm: v Telči mají centrum excellence, dělaj tam neuvěřitelný fotky "vnitřku" různých brouků, ale i myší. Rozlišení to má obrovský, ale tak nějak se to moc nehejbe (ty myši mají napuštěný umělou hmotou, něco jako ta výstava bodies), tak nevim jestli by tě to bavilo.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 10. 2014 19:45

Zajímavý!
Jdu si něco načíst a počítám, že zítra odpoledne jim napíšu, že dělají všechno špatně.
kozakm
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka