od tomashr 6. 7. 2025 18:13
Já jsem o tom o kus výše psal - je to bordel pár prodejců v popisech, OM-5II má sensor stejný jako OM-5, tedy NMOS 20mpix.
Není to ani stacked jako OM-1/OM-3 ani nějaký nový BSI classic (to jsem viděl zase v jiném popisku). Přímo u OMDS to mají dobře, tohle je opravdu zmatek mimo, výrobce to má jasně.
Jinak bych tělo bez USB-C nabíjení už dnes fakt nechtěl, OM-1 i FF Lumixy S5(II) nabíjím nejvíc takto (ač nabíječky mám). Naokraj mám snahu i případné náhradní baterky shánět s vestavěným USB-C. K OM-5 už se mimochodem dají koupit také, bohužel když jsem nakupoval, tak ještě s USB-C nebyly.
Ad skla - 12-45/4 je bez diskuse ostřejší a velikostí skvěle ladí právě k OM-5 tělu. 12-40/2,8 je o něco horší (chápej to ale tak, že 12-45/4 je fakt hodně dobrý, ne že by 2,8 sklo bylo nějak špatné) a sedí perfektně spíš k OM-1. Zas ale ta jedna clona není marná - o něco menší DOF, někdy i možnost o 1EV nižší ISO a tak.
Podle mne jsou ta skla rovnocenná a nedá se úplně mluvit o vítězi, tady rozhoduje čistě to, co požaduje konkrétní uživatel.
Jinak 8-25/4 mám a není to špatné, ale už dost dlouho jsem nepoužil, beru spíš 12-100/4 a k tomu pevnou Laowu 6mm/2. Ale zase - dobré sklo, rozhoduje zde konkrétní sestava požadavků.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz