Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod yndezit 6. 7. 2025 09:20

Teď jsem zmatenej.
V první větě píšeš, že je horší, že má jen kontrastní AF, v druhé OM-5 zahrneš do skupiny s PDAF.
Jinak teda ale to co mám hledat je PDAF?
yndezit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Gabriel Noga 6. 7. 2025 09:43

v té první větě jde o upsání (místo OM5ii má být EM5ii), vyplývá i z kontextu celého příspěvku
Gabriel Noga
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yndezit 6. 7. 2025 10:51

Ok dík, už rozumím.
yndezit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 7. 2025 11:47

Je to tak, omlouvám se. Právě jsem editoval, ať to nemate případně ještě někoho.
Jinak je to ale bez chyby a vše sedí. Ještě existuje jedna “mezialternativa” v podobě první verze E-M1, tam byl 16mpix snímač, ale už s fázovou detekcí (PDAF). To může být zajímavé, pokud by byla cena zcela kritická, toto tělo se občas sežene za velmi malou cenu.
Ale doporučuji spíš E-M1II či E-M5III, mimo jiné už mají dost užitečných funkcí na v dotazu zmíněné makro. A také se dají pořád ještě sehnat z druhé ruky levně.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 6. 7. 2025 11:54

Taky se dovolím zeptat. Zvažuji lehkou alternativu k FF. Použití na výlety s rodinou, další rodinný foťák a turistika. Do oka mi padly tyhle dvě varianty:
OM-5 + 12-40/2.8
https://www.megapixel.cz/om-system-om-5 ... 2-8-pro-ii
OM-5 II + 12-45/4
https://www.megapixel.cz/om-system-om-5 ... mm-f-4-pro
Je to souboj starší tělo a objektiv f/2.8 oproti novému tělu se stacked senzorem(opravdu?) a objektivem f/4.
V praxi to nedokážu posoudit a nemůžu vyloučit pořízení dalšího skla v případě, že se rozhodnu pro koupi. Buď něco jako 8-25mm, nebo nějaká lehké telátko.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yndezit 6. 7. 2025 12:54

Co jsem hledal, tak OM-5II stacked senzor nemá.
Vůči OM-5I má 'jen' nové menu, a USB-C konektor, přes který se dá i nabíjet. Mark I má snad jen microUSB, a nevím ještě, jestli se dá nabíjet.
Jinak co jsem pochopil, vždy je hodnotnější mít objektivy s nižším číslem f, tedy pod 3 ideálně, a i v praxi je znát, že teleobjektivy s vysokým číslem f hůř ostří za šera.
Jinak teď má Olympus cashback na objektivy, nějakou tu tisícovku, až do 17.8.
yndezit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oldbas 6. 7. 2025 15:25

Nabíjení přes USB-C mi nějak nezajímají, používám vždy origo nabíječky. Ale kdo ví.
Taky si myslím, že stacked snímač nemá, ale už jsem několikrát četl že ano. Např. v popisu na Megapixel.cz píšou, že ho má. Přikládám screen:
Přílohy
Screenshot_20250706_151914_Samsung Internet.jpg
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yndezit 6. 7. 2025 15:40

Stacked senzor by měly mít až OM-3 a OM-1. Zase něčím musí odůvodnit jejich vyšší cenu.
I google tvrdí, že ho OM-5 nemá.
yndezit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 7. 2025 18:13

Já jsem o tom o kus výše psal - je to bordel pár prodejců v popisech, OM-5II má sensor stejný jako OM-5, tedy NMOS 20mpix.
Není to ani stacked jako OM-1/OM-3 ani nějaký nový BSI classic (to jsem viděl zase v jiném popisku). Přímo u OMDS to mají dobře, tohle je opravdu zmatek mimo, výrobce to má jasně.

Jinak bych tělo bez USB-C nabíjení už dnes fakt nechtěl, OM-1 i FF Lumixy S5(II) nabíjím nejvíc takto (ač nabíječky mám). Naokraj mám snahu i případné náhradní baterky shánět s vestavěným USB-C. K OM-5 už se mimochodem dají koupit také, bohužel když jsem nakupoval, tak ještě s USB-C nebyly.
Ad skla - 12-45/4 je bez diskuse ostřejší a velikostí skvěle ladí právě k OM-5 tělu. 12-40/2,8 je o něco horší (chápej to ale tak, že 12-45/4 je fakt hodně dobrý, ne že by 2,8 sklo bylo nějak špatné) a sedí perfektně spíš k OM-1. Zas ale ta jedna clona není marná - o něco menší DOF, někdy i možnost o 1EV nižší ISO a tak.
Podle mne jsou ta skla rovnocenná a nedá se úplně mluvit o vítězi, tady rozhoduje čistě to, co požaduje konkrétní uživatel.
Jinak 8-25/4 mám a není to špatné, ale už dost dlouho jsem nepoužil, beru spíš 12-100/4 a k tomu pevnou Laowu 6mm/2. Ale zase - dobré sklo, rozhoduje zde konkrétní sestava požadavků.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zivyk 9. 7. 2025 11:27

oldbas píše:Zvažuji lehkou alternativu k FF. Použití na výlety s rodinou, další rodinný foťák a turistika. Do oka mi padly tyhle dvě varianty:
OM-5 + 12-40/2.8
OM-5 II + 12-45/4

Pri objektivoch zvazujem aj velkost a vahu, je to 382g vs 254g. Fotaky su takmer rovnake. Ja rad pouzivam dovolenkovy univerzal 14-150/4-5.6II 285g, ale v uzkych ulickach a v interieri aj 9mm/1.7 130g.
OM System OM-5, 12-45mm F4 PRO, 9mm f/1.7 ASPH, 14-150mm f/4.0-5.6 II
brasna Lowepro Nova 140 AW II pixel camo
zivyk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 7. 2025 11:35

Já to tam výše psal - je rozdíl ve váze, ale i to nějak každé lépe sedí k jinému tělu.
14-150II jsem měl a sice do jisté míry chválím, ale fakt je, že kvalitou obrazu se těm výše uvedeným nevyrovná, například vinětace na některých ohniscích je neokecatelná. Korigovat jde, ale....
Ale při snaze o opravdu kompaktní sestavu za úvahu stojí, hlavně ve spojení s OM-5 je výsledek fakt hodně příjemný. A k tomu doplnit něco světelného malého - Laowa 6mm/2, nebo od Pana 9mm/1,7 či stret pancake 20/1,7...
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránka