od tomashr 3. 4. 2025 16:05
Souhlas, klasické focení z podhledu je s "tilt" lepší, to jsem psal. Jen holt u mne je to procento proti fotkám na výšku skoro půl napůl a u těch je to hodně jinak a při tom procentu mi to za to stojí...
Řešení bez kompromisu kombinující oboje existuje, ale nemá ho až tak moc přístrojů - ty zmíněné Fuji, pak Panasonicy, ale jen S1 řada, S5 taky ne, pak pár Sony (třeba A7RV a tak).
EDIT - jinak jeden tip pro ten articulated... Dost výrazně si práci s ním zrychlíte, pokud ho máte normálně "skrytý", tedy LCD "přiklopené" k zadní části přístroje. Pak je otevření pro fotku vlastně jediný pohyb - vyklopíte a pokud se fotí landscape rovnou ve stejném pohybu trochu pootočíte. Když bude displej opačně, tak je to o hodně pomalejší, pak se kromě vyklopení musí "zakroutit" o 180st, což je na déle. Jelikož displej mimo "vyklopeně focené" fotky vůbec nepoužívám (i výběr fotek dělám raději v EVF - má lepší kvalitu a navíc nemusím řešit brýle díky dioptrické korekci), tak je pro mne tato varianta standardem (a ještě to chrání displej).
Zůstane nevýhoda, že je mimo osu, s tím se nic nenadělá, ale rychlost otevření se reálně při popsaném postupu liší minimálně.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz