Zdravím po dlouhé době diskutující. Blíží se mně kulatiny a přemýšlím, co bych si mohl k jubileu přát. Jsem se svou fotovýbavou spokojený a nebýt jubilea, ani by mě nenapadlo pátrat, co by se mně hodilo. Od nákupu "poslední nové D500 na Zeměkouli" jsem prakticky přestal sledovat vývoj, takže nevím, zda se Nikon pohnul tak kupředu, aby stálo za to se zajímat. Mám D500 + Nikkory 20/1.8 + 24/1.8 + 35/1.8 + 85/1.8, 70-200/2.8 VR, 16-80 VR, 10-24, AF-P 70-300 a Sigmu 50/1.4 Art. Na točení videa Z30 + 24/1.7 + 16-50 VR + konvertor na F-mount. Koukám se i na bazarové ceny D850 kvůli pevným sklům. Nic levnějšího F-mount FX nechci, protože pouze AF systém z D500 a D850 je s pevnými f/1.8 skly spolehlivý na nestředové body. Jenže i bazarový D850 je dost drahý na to, aby si ho člověk koupil jako doplňkový foťák na pevná skla a hlavně je to investice do systému, který už dávno skončil.
Nový systém Z full frame s komplet výbavou jsou šílené prachy a reálně to asi není o tom, že by najednou byly fotky zřetelně lepší. Navíc Topaz plug-in do Photoshopu mně zlepší ostrost objektivů relativně hodně a kdy jsem naposled tisknul A3+? A na EIZO 24'' monitoru nebo na TV to ještě další zlepšení prostě neuvidím. To mě spíš oslovily takové hračky jako Laowa 33mm f/0.95 nebo ty tři pevné Sigmy pro Z - DX, ovšem to bych si k tomu musel pořídit Z50 II, protože Z30 je kamera, ale bez hledáčku to pro mě není foťák. A zase jít do Z -systému DX je možná slepá cesta. Je ta 33/0.95 a podobné hračky taková pecka z hlediska ozvláštnění fotografie, že má smysl na to si pořizovat systém? Proti f/1.8, f/1.4 a f/1.7, kterých mám fůru? Když už jsem nakonec Nikkora 24/1.4 vyměnil za 24/1.8 kvůli ostřejšímu obrazu a podstatně kultivovanějšímu ostření ? Je na Z-systému ostření s manuálem natolik ergonomické a spolehlivé, aby to člověka bavilo? Anebo by bylo nakonec lepší za ty peníze zaplatit dobrým krajinářům a strážcům národních parků, aby mě vzali na výlety někam, kam se člověk nedostane proto, že ho tam nepustí a hlavně neví kdy a kam?