Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 11. 1. 2025 12:02

Zdravím po dlouhé době diskutující. Blíží se mně kulatiny a přemýšlím, co bych si mohl k jubileu přát. Jsem se svou fotovýbavou spokojený a nebýt jubilea, ani by mě nenapadlo pátrat, co by se mně hodilo. Od nákupu "poslední nové D500 na Zeměkouli" jsem prakticky přestal sledovat vývoj, takže nevím, zda se Nikon pohnul tak kupředu, aby stálo za to se zajímat. Mám D500 + Nikkory 20/1.8 + 24/1.8 + 35/1.8 + 85/1.8, 70-200/2.8 VR, 16-80 VR, 10-24, AF-P 70-300 a Sigmu 50/1.4 Art. Na točení videa Z30 + 24/1.7 + 16-50 VR + konvertor na F-mount. Koukám se i na bazarové ceny D850 kvůli pevným sklům. Nic levnějšího F-mount FX nechci, protože pouze AF systém z D500 a D850 je s pevnými f/1.8 skly spolehlivý na nestředové body. Jenže i bazarový D850 je dost drahý na to, aby si ho člověk koupil jako doplňkový foťák na pevná skla a hlavně je to investice do systému, který už dávno skončil.
Nový systém Z full frame s komplet výbavou jsou šílené prachy a reálně to asi není o tom, že by najednou byly fotky zřetelně lepší. Navíc Topaz plug-in do Photoshopu mně zlepší ostrost objektivů relativně hodně a kdy jsem naposled tisknul A3+? A na EIZO 24'' monitoru nebo na TV to ještě další zlepšení prostě neuvidím. To mě spíš oslovily takové hračky jako Laowa 33mm f/0.95 nebo ty tři pevné Sigmy pro Z - DX, ovšem to bych si k tomu musel pořídit Z50 II, protože Z30 je kamera, ale bez hledáčku to pro mě není foťák. A zase jít do Z -systému DX je možná slepá cesta. Je ta 33/0.95 a podobné hračky taková pecka z hlediska ozvláštnění fotografie, že má smysl na to si pořizovat systém? Proti f/1.8, f/1.4 a f/1.7, kterých mám fůru? Když už jsem nakonec Nikkora 24/1.4 vyměnil za 24/1.8 kvůli ostřejšímu obrazu a podstatně kultivovanějšímu ostření ? Je na Z-systému ostření s manuálem natolik ergonomické a spolehlivé, aby to člověka bavilo? Anebo by bylo nakonec lepší za ty peníze zaplatit dobrým krajinářům a strážcům národních parků, aby mě vzali na výlety někam, kam se člověk nedostane proto, že ho tam nepustí a hlavně neví kdy a kam?
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 11. 1. 2025 12:33

Tazko radit, sam musis vediet, ci vobec este nieco z techniky potrebujes...Takze len par postrehov:

- mas D500 a kopu FX skiel, prechod na Z system by bol aktualne vrazedny z hladiska ceny. Ten vlak, kde sa este dali dobre spenazit DSLR a FX skla je uz prec.
Ja osobne som to este stihol celkom dobre a pravdupovediac, uz si na DSLR ani nespomeniem
- Z-kovy DX system nie je ziadna hitparada. Z 50/30 su sice prijemne fotaky, na hratky s manualnym sklom urcite lepsie ako akakolvek DSLR. Na druhej strane, AF ostrenie je horsie ako na D500, su to proste entry level. Osobne by som nic "horsie" ako Z6III aktualne nebral.
Zaver...asi by som isiel do D850 :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 11. 1. 2025 13:11

Souhlasím s Landovem.
Jenom přidám svůj postřeh ohledně manuálního ostření. Na Fuji se mi ostření pomocí focus peakingu docela daří a přijde mi OK. Na Nikonu jsem si na ten focus peaking nezvyknul, možná kvůli očím, těžko říct a tady preferuju nasazení manuálu na D750, kde je ta indikace jasně daná tím puntíkem v hledáčku a dle mého funguje tak na 98% správně, což je za mě perfektní výsledek. Focus peaking na Zku na méně kontrastních scénách prostě nevidím dostatečně zřetelně a nepracuje se mi s tím vůbec dobře a kdyby to šlo přepnout na ten "puntík", tak to udělám. Ale toto může být fakt čistě individuální a ostatní to budou mít pravděpodobně přesně naopak ;-)
Takže za mě bych taky spíš koupil D850, buď novou nebo mírně jetou za polovinu a nic víc neřešil. Resp. si občas udělal radost nějakým hodně zajímavým FF sklíčkem, kterých je pořád obrovské množství.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 11. 1. 2025 13:18

landov a noxx: díky, to dává smysl. Stejně teď nejčastěji chodím s 24/1.8 + 50/1.4. Takže získám z hlediska DOF "skutečný obraz" f/1.8 a f/1.4, získám posun do široka a díky hustotě pixelů vlastně neztratím DX výřez. A D500 samozřejmě neprodám. Pak bych mohl prodat záložní D7200, jenže kdo by to koupil a za kolik? :-D
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 11. 1. 2025 19:31

U mne to bylo tak, že D850 pro mne (překvapivě) znamenala velký posun dopředu a otevření nových možností a mým světelným objektivům to přineslo oživení, po technické i umělecké stránce jsem byl velmi spokojený. Postupně jsem pak odkládal D500, která má stejné ovládání, ale není FF. K D850 mám i ten předražený Grip, který mi párkrát udělal skvělou službu. A D850 jsem na rozdíl od D500 neodložil, ještě dnes beru D850 na procházky po městě. D850 je pro mne i symbolem doby, kdy jsem fotil více a kdy jsem měl zdařilejší fotky, s D850 jsem měl pocit, že focení řídím já, že já jsem tvůrce a fotograf.

Na Z9 jsem přešel víceméně ze zvědavosti. Papírově to od začátku byl o hodně lepší foťák, reálně jsem několik měsíců měl lepší výsledky s D850, jednak proto, že některé věci Nikon ladil za pochodu a také proto, že jsem si také musel dost zvykat. Finančně se to určitě nevyplatilo a emocionálně asi také, takovou tu čistou radost z foťáku nebo focení jsem s bezzcadlovkou zatím nezažil, je to moc elektronické a umělé. A takové ty věci, jako 120 snímků za sekundu, to jsem použil jen párkrát ze zvědavosti. Kdybych měl možnost volby, koupil bych místo Z9 verzi Z8 a Grip, abych měl lehčí variantu na cesty.

Paradoxně nejlépe se s mi s tím fotí s MF, díky tomu, že mohu obraz zvětšit v hledáčku, u D850 jsem musel šilhat, spoléhat na indikátor zaostření a věřit, že je to dobře zaostřené, tady to vidím hned v hledáčku.

S nákupem Z9 se u mne kryje období umělecké krize, na dno jsem nespadl, nafotil jsem třeba se Z9 zajímavé fotky z thajského boxu, ale trend směrem dolů na svých fotkách vidím zřetelně. Nevím ale, jestli bych nebyl fotograficky spokojenější, kdybych si Z9 nekoupil.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 11. 1. 2025 19:52

Podle mě by dávalo smysl vyměnit Z30 za Z50II. Je tam Expeed7 ze Z9 a AF je na úrovni Z6III. Nejsem si úplně jistý, jestli Z50II má EyeAF assist v MF jako Zf a Z6III, ale obchází se tím nutnost používat focus peaking. Samozřejmě i s touhle pomocí to chce cvik. Na statické věci s makroobjektivem (třeba se Sigmou 180/3.5, která na Ztkách neostří) se mi osvědčilo MF potvrzení pod single AF bodem už u první gen Z6, je to podle mne spolehlivější než cokoli na DSLR už kvůli velikost AF bodu, takže je zaostřeno, kam potřebuju, a ne na nejvýraznější kontrast v okolí.
Výměnu systému si musí každý obhájit nějak po svém, odpovědět si, jak často fotí a jak dlouho mu to ještě vydrží. Používání tvých AF skel přes FTZ je za mě na pohodu. Nebude to taková jistota jako s nativními, ale i tak super. Míchám 1.8 Skové nativní Nikkory s Fkovým 58 a 105/1.4 a rozdíl v AF mi žíly netrhá. ...Na Z6 byl rozdíl menší než na Z6III. Na Z6III mi vadí jen ten artikulovatelný displej, asi nejhorší nápad pro foťák, jaký jsem zažil. Měl jsem koupit Z8:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 12. 1. 2025 08:00

Já bych se na to podíval ještě z jiného úhlu, jak to vidím já, přes fotky:

Tuhle fotku jsem udělal s D850, ale udělal bych jí i s D500 a rozdíl by nebyl velký. Bylo to focené manuálním objektivem 135/2, zvíře se pohybovalo a při použité cloně f2 už fotka nebyla správně zaostřená. Měl jsem jí vyhodit do koše, ale místo to jsem použil extremní procesing a dal té fotce úplně jinou atmosféru:

Obrázek

Tuhle fotku jsem také udělal s D850 a Nikonem 28/1.4, základem úspěchu byl fakt, že jsme tam bydleli a že jsem si počkal na moment, kdy turisté odjeli, ale ještě bylo světlo. Tohle bych vyfotil asi “čímkoliv”, ale s tou D850 se to fotilo velmi dobře, v hledáčku byly vidět barvy, atmosféra … tak jak jsou, ne jako na mobilu. Roli tam hraje i ostrost objektivu až do krajů, ty detaily tomu dávají atmosféru. S D500 by to šlo také, ale to zorné pole by bylo užší, ale zrovna ten tvůj objektiv 16-85mm by to mohl dát velmi podobně:

Obrázek

Na tu poslední fotku bych s D500 potřeboval trochu štěstí (a se Z50 bych jí neudělal), protože se jedná o velmi krátký a naprosto nepředvídatelný moment, kdy potřebujete nejen to, aby foťák rychle ostřil (což D500 splňuje) a vy jste viděli obraz bez lagování (což D500 na rozdíl od mnoha bezzcadlovek také splňuje), ale aby se ten moment udál mezi těmi 10 snímky za sekundu, které D500 umí. Tohle jeden z mála momentů, kdy Z9 má jasnou výhodu, ale není ta tvém seznamu a ta investice do takového těla nestojí za jednu nestihnutou fotku:

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 12. 1. 2025 11:51

Ta D850 mi prijde jako docela dobry napad, ale ja bych osobne volil spis Z7, pokud te vylozene netrapi ergonomie s FTZ. Na akcni foceni mas D500 a na vsechno ostatni se mi Z7 pouzivala lepe nez D850. Navic pekne bazarove kousky jsou dnes i pod 30k, ve finale pokud by ti tahle varianta nesedla, za stejnou cenu ho pripadne posles do sveta.

Manualni ostreni na Ztkach mi prijde uplne super, protoze mas moznost si nastavit lupu na nektere funkcni tlacitko a tomu se muze jakekoliv potvrzeni v hledacku tezko rovnat.

Kdyz vidim tvou vybavu, trochu si rikam, ze by radost mohl udelat nejaky pokrocily kompakt. Neco z rady Fuji X100, Ricoh GR nebo treba Leica Q prvni generace z druhe ruky. Posledni varianta uz neni tolik kompaktni, ale Ricohy a Fuji X100 ti daji trochu jine moznosti a mozna impuls, jak fotit veci zase trochu jinak nebo fotit casteji.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 12. 1. 2025 12:58

O FotoABC jsem dlouho neslyšel, zdravím. Máš těch krámu opravdu požehnaně. Až mi při čtení seznamu běhá mráz po zádech. Tohle snad ani nejde využít. Musí být hotové peklo se rozhodnout, co si s sebou vzít. Nebo tahat všechno a trpět po cestě i na místě.
Neber to jako rejpání, tak to není.
Já před pár lety přešel na bezzrcadlovku, v současnosti R6 a 4 objektivy, většinou zoomy. Ve finále nejpoužívanější jsou objektivy 35mm f/1.8 a 17-35mm. Loni jsem si z nostalgie pořídil bazarovou DLSR, abych si připomněl, jak se před pár lety fotilo. A výsledek je takový, že půjde asi do světa, protože se to s bezzrcadlovku nedá srovnat. Hlavně AF je něco naprosto dokonalého, hlavně u lidí, nebo u pohybujících se předmětů. V mém případě takových 90% správně zaostřených fotek úplně bez práce. Až mě to focení často ani nebaví, protože vím, že namířil, zmáčknou spoušť a fotka tam je. O tom se mi s DLSR ani nezdálo. Už bych to prostě nechtěl.
Možná, že D850 je jiná, ale mám pocit, že ta doba už je pryč a cpát do toho peníze nemá smysl.
Já mít to, co máš, pořídil bych Z6 III, nebo Z7 II s redukcí. Současnou výbavu výrazně zredukoval a postupně doplňoval Zkové objektivy, které používám nejvíc.
Ideálně 3-4 skla a užíval si focení.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 12. 1. 2025 13:08

D850 ostří lépe, než třeba Z6 nebo Z7 a v některých situacích ostřila lépe, než Z9, v tom bych problém neviděl. On problém s ostřením nebyl ani na D500, jen to většina lidí neví, protože přeskočili z foťáku o generaci horšího na bezzcadlovku.

On hlavní rozdíl mezi D500 a D850 je v tom, že D500 není fullframe. A z fotek, které jsem od FotoABC viděl bych řekl, že k fullframe nesměřuje, respektive že by to mohly být vyhozené peníze.

Takže je to podle mne o tom, co by mu udělalo radost. Někdy to nemusí být ani foťák, objektiv nebo příslušenství, hezký dárek ke kulatinám může být i fotoexpedice.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 12. 1. 2025 13:18

Fotoexpedice jo, to se může sakra vyplatit. Klidně dvě levnější.
Jinak nebral bych Z6 a Z7 první generace. Z6III a Z7 II, případně Z8
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 12. 1. 2025 13:52

Z těch třech možností jen Z8.

Jinak koukám namátkově na nabídku fotoexpedic, a vidím, že některé už jsou obsazené, například Romantická Havaj nebo dronová škola Azory, ale ještě jsou místa na fotoexpedici na středozápad USA a Jižní Portugalsko. Ale zajímavá může být i třeba Gruzie, Lofoty nebo Island.

Já mám v plánu Sardinii, Lisabon a jižní Itálii, ale v menší skupině, jen s manželkou.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Argaro 12. 1. 2025 15:21

oldbas píše:O FotoABC jsem dlouho neslyšel, zdravím. Máš těch krámu opravdu požehnaně. Až mi při čtení seznamu běhá mráz po zádech. Tohle snad ani nejde využít. Musí být hotové peklo se rozhodnout, co si s sebou vzít. Nebo tahat všechno a trpět po cestě i na místě.

Tak tohle mě opravdu rozesmálo. Souhlas – seznam je to impozantní.

FotoABC: Upřímně, pokud nevíš, co koupit – nic Tě vysloveně netáhne, nekupoval bych nic. Myšleno nic hmotného. A dal bych peníze do foto expedice. Btw. důležitý je i rozpočet - ten se musí zohlednit u výběru především.
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 12. 1. 2025 16:24

Argaro: to jsou jen moje poznatky. A to toho mám o poznání míň. I to stačí k tomu, být při rozhodování se co s sebou vezmu opravdu v pasti. Často to končí tím, že vezmu 2 objektivy dle předpokládaného tématu a ten co nasadím jako první, zůstane nasazený celou dobu a snažím se pracovat s tím, co mám. Buďto se mi nechce objektiv měnit, nebo je to i kvůli malým dětem na krku nemožné:-)
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 12. 1. 2025 17:04

Tak já také často prožívám to co FotoABC, neustálé dotazy co bych chtěl k narozeninám, Vánocům, výročí svatby apod. Vždy odpovím že mám všechno a zakázal jsem o fototechnice mluvit. Vím totiž jistě, že s novou technikou lepších snímků nedocílím. Ostatně je to vidět i obecně na fotkách jiných, ve fotogaleriích - když se na to podíváme, tak málokdy (pokud vůbec) je vidět nějaký pokrok k lepšímu. Navzdory velkému vychvalování ta nová skvělá technika na těch fotkách v galeriích není moc znatelná.

Já bych také maximálně doporučoval nějaký nehmotný dárek a ta fotoexpedice je super nápad. Pokud to zdraví jen trochu dovoluje, neváhal bych ani minutu.

Jsem odpůrcem hromadění krámů. Z těch nápadů FF DSLR mě také dává největší smysl a pokud je D850 příliš drahá, je možné zkusit i D810 s poněkud horším AF, ale vynikající kvalitou fotek. A pokud hlavním tématem není třeba sport, tak bych se klonil k tomu. Ale v první řadě, měl bych si být naprosto jistý, že mám pro ten nový krám odpovídající využití. Já jsem na touto variantou také hodně přemýšlel, ale nakonec jsem si přiznal že bych s tím udělal pár fotek maximálně 2x do roka, vesměs na nějaké akci a to mě vůbec nedávalo smysl.
houghs
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka