Sony A7/A7r - zkusenosti

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bob222 12. 12. 2024 19:09

Priznám sa, že je to u mňa len taký nákup pre radosť z roztopaše. Mám 85/1,8, mám z apsc kopu skiel (6300 je tiež stále domaz jesť nepýta), aj dlhých, mám 24-70/4 a sigmu 17-35 cez redukciu s af. Tá 50 je naozaj len tak, ako tradícia a radosť k novému telu.
Na apsc som mal 35/1,8 a použil som ju raz za uhorský rok. Preto na to nemienim vyvaliť majland.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 12. 2024 19:26

Nevím proč, ale pro mě ta padesátka nějak funguje fakt jen na fullframe. Měl jsem na MFT 25/1,8, tedy stejné EQ a nějak mne to nezaujalo (a neřekl bych, že to bylo relativně menší světelností a vyšší DOF), spíš je přece jen malinko jiný dojem z obrazu, když je to fakt 50mm anebo je defakto výřez (z 25mm u MFT a cca 35mm u APS-C).
Takže se nenech odradit menším využitím u APS-C, dojmy na FF můžeš mít jiné (taky nemusíš, ale to je život :-) ).
Já nemám Sony, ale dost jsem před časem testoval a možná bych na tvém místě zkusil bazarový 55/1,8 ZA (Zeiss). Na MPB i jinde celkem levné a přijde mi, že má docela zajímavou kresbu (byť ne úplný highend v absolutní technické kvalitě). Přijde mi, že u doplňkového skla pořizovaného spíš pro zajímavost není od věci cílit spíš na trochu zajímavější kresbu než na absolutní top… Ale každý to má jinak.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 12. 12. 2024 19:40

50tky na FF Sony som mal:
- Sigma 50/1,4 ART DG HSM - velka a tazka, opticky OK, AF obcas netrafil
- Samyang 50/1,4 I - nevydrzal mi ani tyzden, vratil som ho, kvoli AF (a Samyang 35/1,4 som tiez vratil, decentrovany obraz)
- Samyang 45/1,8 - mal som ho kolko, pol roka? chcel som ale uz f1,4
- Sony 50/1,8 - tie som mal 2ks, prvy v akcii z Alzy a druhy neskor tiez z Alzy, ale nebol som s nim nikdy spokojny
- Sigma 50/1,4 ART DG DN - tento mam najdlhsie, viac ako rok a pol, ale 1019€ je dost a fotim s nim tak 5x za rok

ak nemas 50tku prioritu ako pises,ze nevies kolko s nim budes fotit, pozri teda na bazari 55/1,8ZA (400€), treba ho osobne vyskusat, byvaju poskrabane na tubuse (slaby nastrek farby) a aby bol dobry AF.
...Samyang 45/1,8 (novy) je skor asi zalozny plan.

a Samyang 50/1,4 AF II (novy, 600€) je celkom fajn (55ZA je mozno o daco lepsejsi), ale cenu mas na limite.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 12. 12. 2024 20:47

Ak nepasoval 35mm na APSC, tak by bol možno zaujímavejší 35mm na FF (spolu s 85 pekná dvojka).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 12. 12. 2024 21:02

Jasné 35 je tiež klasika, len to ohnisko mám pokryté už 2x. Síce 1,4 je 1,4 bez diskusie, ale počkám si, pretože keď mám moc svetelné sklá, mažem pozadie nezmyselne do bezvedomia. :)
Inak rád spomínam na 4/3 formáte na ohnisko 20/1,7 od panáka, fakt mi to sedelo, môžem skúsiť tú 45, je to blízko.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod monikash 13. 12. 2024 07:45

lenyle, mám tam v7.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 12. 2024 08:05

bob222 píše:Inak rád spomínam na 4/3 formáte na ohnisko 20/1,7 od panáka, fakt mi to sedelo, môžem skúsiť tú 45, je to blízko.

Tu 20/1,7 MFT tu pořád mám, je to hodně povedené sklo při vyloženě lidové ceně (i v době, kdy bylo nové). Podotkl bych ale, že to je hodně o tom, že je to asi nejpovedenější pancake, což poskytuje výborné výsledky při neskutečně malé sestavě. Připojuji fotku pro srovnání - Lumix S5 ani jejich 50/1,8 nejsou žádná monstra, na FF spíš kompaktní, ale proti OM5 s tím pancake 20/1,7 je to brutální rozdíl (a více v objektivu než v těle).
Píšu to proto, abys zvážil, zda se ti toto sklo nelíbilo i kvůli té kompaktnosti a s tím spojeném pocitu při focení. Pokud ano, tak pak bych doporučil do výběru přidat i třeba Sony 50/2,5 anebo Sigmu i-series 45/2,8 (ta je navíc v bazarech fakt levná).
IMG_5544.jpg
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 13. 12. 2024 14:41

Ja jsem se po nejake dobe s Fuji rozhodl pro navrat k Sony, mam chut na drobny impuls v podobe zmeny systemu. A7RIV byla porad v brasne, takze telo resit nemusim, ale vetsinu objektivu budu znovu kupovat, i kdyz to nechci nejak prehanet.

Kazdopadne take koukam na nejakou padesatku a uvazuji nad zminenymi objektivy. Z mych zkusenosti a postrehu, ktere jsem ruzne nakoukal mi vychazi nasledujici.

- Planar 50 1.4 je z meho pohledu porad nejzajimavejsi AF padesatka na Sony, kdyz si sednou podminky tak i nez F1.2 GM, ktery je asi univerzalnejsi (z toho co jsem mel moznost nakoukat na webu). Mne se bohuzel nehodi do vybavy kvuli velikosti a vaze, 50mm je pro me pouze doplnek a tenhle objektiv bych casto nechaval doma. Bazarovy je dnes za super cenu.

- Samyang 45 1.8 je podle me nejzajimavejsi budget varianta, obraz mi prijde mene korigovany a z toho co jsem videl docela zabavny, v necem podobny Deckovym Nikkorum, ale tabulkove parametry pro super objektiv uplne splnovat nemusi.

- Samyang 50 1.4 II me hodna zaujal a uvazuji nad nim, ale krome pozitivnich ohlasu jsem cetl i nekolik tech naprosto negativnich o nepovedenych kusech, reklamacich, atp.

- Zony 55 1.8 u toho ve finale asi skoncim, kombinace velikosti a optickych vlastnosti by mela byt fajn, navic netahne do zluto zelena jako Samyang a Sigma, navic uvazuji nad nekolika Loxiema a tohle by mohlo fungovat i namisto 50 F2. Navic cena bazarovek je hodne prijemna.

- Vaham jeste nad Sigmou 65 F2 nebo 50 F2, ze bych se vyprdnul na Loxie a vedle toho svetelnejsich pevnych skel a udelal si radu jenom z i-series serie od Sigmy, ale ta 65 F2 mi prijde trochu sterilni a navic nejsem fanousek toho teplejsiho podani barev, ale cenove to vychazi slusne a ty objektivy by byly univerzalni jako pro pouziti v krajine a meste ze stativu, tak pro chozeni po meste pri foceni street a podobneho. Navic si rikam, ze mozna po nasazeni nejakeho efektoveho filtru by ten objektiv treba trochu ozil.

- Sigma 50 1.4 je asi fajn volba z rozumu, ale nicim me nezaujala, takze k tomu uplne nemam co napsat.

Jinak k diskuzi o oblibenem 40mm ohnisku, koupil jsem Sony 40 F2.5, vypada moc dobre, ale zatim jsem nemel moznost ho vyzkouset venku.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 12. 2024 15:30

Ad Sigma I-series - já se ti přiznám, že mne zájem o ně hodně přešel... Přijde mi, že museli mít u Sigmy dost vypito - oni udělají skla konstrukcí vyloženě profi, fakt dokonale kovové a zpracování dokonalé, ale neudělají tomu WR utěsnění? Nebo vymyslí geniální (ani nemyslím ironicky) magnetickou krytku, která je v základní ceně, ale nevšimnou si, že když je na skle sluneční clona, tak se nedá krytka sundat? To ber doslova, fakt to nejde žádným způsobem, musíš sundat clonu a pak krytku - OMG :-( Asi to nebude u všech, ale jeden postižený typ mám doma a u dalšího o tom vím na 100%...
Přitom opticky tato skla taky nejsou všechna ideální, zrovna u 65/2, kterou zmiňuješ, jsem nějakou vyloženou extázi v hodnoceních neviděl. Mimochodem jak píšeš o celé řadě z I-series, tak další problém je, že on je vlastně každý jiný- jeden spíš sterilní, druhý naopak celkem s charakterem, liší se i barevná podání, není to úplně ucelaná řada.
Výše uvedené se týká na 100% i Sony, dodám ale ještě, že na 24/3,5 vnímám na L-mount divné chování AF (jako by tam bylo něco nedotaženého v fw) a reportováno je to zase i u dalších. Ale třeba to FE verze nedělá, nevím.
Původně jsem také počítal i s dalšími z této řady, ale fakt asi ne, naopak asi dám pryč tu 24mm. Uvažuji trochu o 35/2, ta asi patří v této řadě k podařenějším a naopak 35mm u Panasonicu je z jeho 1,8 řady možná nejhorší, ale hodně váhám, fakt mne tahle řada trochu rozladila :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ady_h 13. 12. 2024 15:56

ja zatial k spokonosti pouzivam Zeiss 55mm 1,8, uz som ho chcel par krat predat ,z rozmaru,ale vzdy po nejakom foteni som si to rozmyslel :D

kazdopadne, stale cakam kedy na einfin uz konecne nabehne Sigma 50mm 1,2 :roll: Chcel som 50mm 1,4 ale uz ked mam tahat tak velky 50mm objektiv (rozdiel vo velkosti 1,4 vs 1,2 je minimalny ) tak nech to ma uz f1,2. Potom snad nejako povolim a odhodlam sa 55mm predat ..aj ked stale je to srdcovka... :hm
ady_h
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 12. 2024 16:14

Takové povzdechnutí k 50/1,2 - přijde mi trochu jako úpadek doby, že Sigma uvede s velkou slávou “relativně kompaktní” 50/1,2 o hmotnosti 750g a filtru 72mm, když to Olympus už v roce 1982 uměl s filtrem 49mm a hmotností 285g - viz https://www.mir.com.my/rb/photography/h ... /50mm1.htm

A upozorňuji, že nešlo o žádnou nepoužitelnou kuriozitu, je to sklo s použitelným výstupem i při 1,2 a hodně zajímavým bokehem.
Jistěže je ta nová Sigma v ostrosti ještě o dost lepší, ale sakra není ten rozdíl velikosti a hmotnosti přeci jen trochu moc???
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 13. 12. 2024 17:57

Tomas: Kolik jsi tech i-series zkousel? Ja mam 24 F3.5 a mel jsem 35 F2.

S tou 24mm jsem celkem spokojeny, mechanicky me bavi, je radost s nimi pracovat. S WR souhlasim, je tam jen nejake omezene, ale asi me to netrapi az tolik, kdyz je osklivo, tak vetsinou nasadim zoom, abych nemusel prehazovat objektivy. Magnetickou krytku jsem nikdy nepouzil, prislo mi to od zacatku jako blbost. Na Sony jsem divne chovani AF nepozoroval, ale je to spis sklo s pomalejsim AF, coz me v tomto pripade nevadi, je to nesvetelny sirokac.

35mm mi prisla taky fajn, charakter ani barvy od 24mm jsem rozdilne nezaznamenal a ani z fotek dalsich skel z rady mi neprislo, ze by se moc lisily charakterem. Ano, o 45mm se rika, ze je nejmene korigovana a ma nejvice "mekke" podani, ale jinak mi prijdou ty objektivy plus minus podobne pouze s mensimi rozdily.

O 65mm jsem naopak cetl hodne pozitivniho, je hodne ostry, ma skvely kontrast a minimalni opticke vady, ale zalezi co od toho clovek ceka. Sklo s extra zajimavym vystupem na portrety to nebude, ale ja bych ho pouzival spis na krajinu ze stativu v kombinaci s 24mm, 35mm a mozna 17mm z i-series, pokud bych se rozhodl pro tuto cestu.

Ale koukam se na tu radu jako alternativu k Loxiim s tim, ze toto jsou trochu univerzalnejsi kousky, na druhou stranu Loxie asi budou mit zajimavejsi obraz, Zeiss barvy a cenove z druhe ruky jsou dnes hodne zajimave, vetsinou tak 9-12k za kus (25,35,50).

Ady_h: To uz by mi davalo vetsi smysl sahnout po Sony z druhe ruky, uz jsem jich par videl pod 35k, coz bude blizko cene Sigmy z E-infin.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ady_h 13. 12. 2024 18:03

milann88, praveze mam vsetko od Sigmy DG DN 24,35,85 tak chcem mat aj 50 od Sigmy nech to mam komplet :D ked pridu vsetky uhrady :roll: tak este planujem 28-105 na "komercne" fotenia kde nepotrebujem f1,4 a pod.
ady_h
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 12. 2024 19:33

milan - WR to prostě nemá… Je tam aspoň těsnění na bajonetu, což je dobré pro foťák, ale sklo jako takové prostě nijak těsněné není. Ta krytka není hloupá, ale prostě totální nedotažení detailu - stačila banální prohlubeň, za kterou by to šlo chytit. Tohle sice není velký argument proti, ale trochu mi přijde, že to ilustruje tu nedotaženost a jisté odfláknutí návrhu :-(
Jinak 24/3,5 mám, opticky jakž takž, ale s ohledem na ty problémy s ostřením spokojen nejsem. A mimochodem mi přijde dokonce i horší než zoom 14-24, který mám, ale to sem nechci tahat, to už není pro Sony.
Zkoušel jsem 45/2,8 - to je za dobrou cenu v bazarech, ale na plnou díru žádný zázrak. Jinak asi OK, ale zajímavé spíš pro občasné použití, kdy člověk nechce moc utratit, ne jako fakt dobré pevné sklo.
65/2 je hodně sterilní sklo, ostrost OK, ale u něj zrovna AF na L blbne hodně. Pokud by na FE byl AF lepší, tak pak možná OK.
Sigma 17/4 mne nezajímá proto, že u tohoto ohniska je pro L fakt skvělý lehký 18/1,8 a navíc zase je na diskusi AF. Pokud by k Sony nebyla dobrá alternativa, tak asi tato Sigma k úvaze je.
Podobně jde dost mimo mne 50/2.

Co jsem v ruce neměl, ale zajímal se o to je 35/2 a tam mne naopak recenze zaujaly pozitivně a asi jako o jediném z této řady pořízení zvažuji.
Jo a vlastně jsem ještě neměl 90/2,8, tam názor nemám celkem žádný.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 12. 2024 19:41

ako tak citam negativne hodnotenia AF na L-mounte, to sa tyka iba vyrobcov tretich stran? na A7R3 a hlavne teraz na A7IV nemam pocit vyraznych problemov s AF.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka