Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 18. 9. 2023 10:20

Sirui AF F1.2 23/33/56 mm mimojiné i pro X-mount.

SIRUI Sniper f/1.2 Autofocus Primes for APS-C Mirrorless Cameras Unveiled

Bílá je pro každého "snajpra" dobrá!
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 18. 9. 2023 18:56

Ahoj prosím o info jak/kde zjistím kolik má moje x-t30 nafoceno?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 18. 9. 2023 20:05

foto1977 píše:Ahoj prosím o info jak/kde zjistím kolik má moje x-t30 nafoceno?

Myslím, že přímo v X-T30 to nelze přímo vyhledat?
Kdyžtak... cvak do JPG (neupravený) a nahrát.
https://www.apotelyt.com/camera-exif/sh ... age-upload
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 18. 9. 2023 21:04

Díky...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 18. 9. 2023 22:12

Photography Blog - Fujifilm GFX 100 II Review
Testován prozatím s beta verzí FW, dodaný před X-sumitem, resp. prvním testerům před oficiálním uvedením.
Obrázek

Ve foto části článku jsou pod sooc jpg i rawy z GFX 100II s GF 55mm f/1.7 (+2 s 80mm f/1.7) - archív 82 fotek, cca 17 GB (jeden raw cca 200MB...).
Po poslední aktualizaci Capture One 23 (16.2.4.) bez problémů otevřeno. Je tam už k dispozici i simulace Reala-Ace.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 22. 9. 2023 07:54

Dokud se neobjeví v současných X tělech, tak toto může být aspoň dočasná náhrada.

Fuji X Weekly - Reala Ace Film Simulation

Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod OnderCZ 22. 9. 2023 21:33

Buď tak a nebo lze využít "hack", který fungoval již dříve pro Classic Neg. a Nostalgic Neg. v Capture One. Lze tedy až od verze 16.2.4, v dřívějších to nefunguje.
Ale vyzkoušel jsem pro X-T30 II, X-T20 a X-S20 a pro všechny funguje nová Reala Ace. Pokud chce někdo vyzkoušet, mohu popsat jak na to. Mělo by to fungovat pro všechny těla od X-Trans III a novější.
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 23. 9. 2023 09:46

Máš na mysli také i přejmenovat EXIFy ve Fuji RAFu?

Do Capture One by mi stačil vyhotovený ".costylepack" soubor. Kolovaly netem volně ke stažení různé variace style packu pro Classic Neg. a Nostalgic Neg., rozdělené i do dvou nebo tří skupin dle X-Trans. Pro X-Pro2 rafy, proč ne...
Samotného se mi Reala ACE "vyrábět" moc nechce - musel bych sednout k jinému monitoru, zkoumat a ladit.

Reala ACE není špatný. Když jsem srovnával rawy (GFX 100II) v CO mezi Provia, Astia, PRO Neg. St. vč. Hi. a Reala ACE, tak Provia je nejlepší. Čistě subjektivně.
Classic Neg. a Nostalgic Neg. mi příjdou "mimo" to srovnání z pohledu, že vypadají "hodně jinak".
Obecný profil Film Standard (v CO) je pak sázka na jistotu, když si nejsem jist Provia křivkou. Lineární křivkou vlastně také nic nezkazím, obvykle po aplikaci Auto Adjust je fotka de facto hotová. Když chci neutrální a/nebo normální výstupy. Na "čertoviny" a "černobíloviny" zase někdy jindy.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod OnderCZ 25. 9. 2023 17:03

Přejmenovat určitá pole v EXIFu by asi také mělo fungovat, ale to jsem nemyslel.
Myslel jsem tím přímo, aby se REALA ACE nabízela v submenu Base Characteristics v nabídce Curves v CO.

Ve Windows, ve složce s instalací CaptureOne je složka Film Curves, kde jsou fcrv a P1X soubory. Jako referenční jsem vzal tyto soubory od GFX 100II a FujiGFX100II-Fujifilm REALA-ACE.fcrv je potřeba přejmenovat vždy dle daného těla pro který potřebujete novou simulaci. A pak je potřeba přejmenovat 9 souborů P1X podle "referenčního přístroje" z dané X-Trans řady.

Zkoušením jsem tedy přišel na to, že aby X-S20 mohla mít REALU, tak je potřeba fcrv přejmenovat na FujiXS20-Fujifilm REALA-ACE.fcrv a 9 souborů P1X je pro X-S20 potřeba mít pojmenované na XH2s, tedy např. FujiXH2S-REALA-ACE_ST1.P1X

Pro X-T20 je referenční XH1, pro X-T30 a X-T30II je referenční X-T3. Bylo potřeba trochu zkoušení a slepých testů, ale funguje to perfektně.

Víceméně jsem čerpal z tohoto tématu, je zde návod pro ClassNeg, ale jinak je to úplně stejné.
https://www.dpreview.com/forums/thread/4537203

Podotýkám, že je potřeba aspoň verze 16.2.4, která podporuje GFX 100II. Jinak bude REALA vypadat jako Provia nebo Film Response.

A jak píšeš, REALA ACE není vůbec špatná. Nemá tak odlišné barvy od reality, příjemně se na to kouká.

Zde zazipované, stačí nahrát do složky. Je tam jen pár mých pokusů, pro další přístroje je potřeba soubory zkopírovat a pojmenovat. Jak jsem psal, mělo by fungovat od X-Trans III.
https://uloz.to/file/ad7tOoAe2n67/reala ... re-one-zip
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod linecur 25. 9. 2023 19:08

To by mělo být v budoucnu integrováno do současných x těl v rámci upg firmware? Vypadá to hodně zajímavě...
linecur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OnderCZ 25. 9. 2023 20:33

Ohledně update firmware, kdo ví. Spíš ale asi ne, Classic Negative, Eterna BleachBypass, ani Nostalgic Negative se také nešířily do starších těl. A že si to spousta lidí přála. Nicméně věřím tomu, že příští rok se třeba v nových tělech jako X-Pro4, nástupce X100V objevit tato simulace může.
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 9. 2023 14:36

OnderCZ - díky. Nasadil jsem ".fcrv" X-H1/X-T20 jen přejmenované na X-Pro2 do dané složky (macOS) dle postupu na DPreview. Stejný X-Trans III gen., rozdíl v tom nevidím.
Jen to celé více přípomíná spíše slabší Classic Chrome. Např. defaultní červená v Reala Ace obecně je tady poměrně dost výrazná a spíše tahá za oči. Dá se ale vždy vyřešit v nástrojích. A pak ještě drobnost - po zvolení Reala Ace to celkově ztmavne. Ale stačí zvednout zase nějakým slajdem. Mno, jako zajímavost si to ponechám v CO.

Fuji těm novým film. simulacím dává nově takovou zvláštní až zbytečnou exkluzivitu. Ono by to do starších X těl šlo, aspoň do těch o jednu generaci zpět a současné.
Chápu odkazování na starší procesory, horší graf. procesing, snímač atd. jako důvody, proč to ve starším X těle nebude přesně ono, ale je to pořád digitál, žadný svatý filmový grál vytažený z podzemních slují posvátné hory Fuji!

Jinak Jim Kasson se včera pochlubil balíkem s novým GFX 100II, tak navzdory tomu, že měl malou mrtvici před třičtvrtě až rokem a musel také řešit díky tomu i stěhování do bezbariérového bydliště, tak se přesto vrhne na testování. Jak to dělal s předchozími GFX těly (a objektivy), byť je na vozíku a limitován.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod OnderCZ 26. 9. 2023 20:36

To mi přijde divný, mně právě když to ztmavlo, tak jsem měl špatné soubory. Když jsem to zkusil ještě jinak, tak se pak žádné ztmavení už nekonalo a i barvy byly jiné. A nebo už soubory byly správné a zkoušel jsem to na starší verzi CO.

Zkusil jsem si teď stáhnout tenhle RAF z X-Pro2 na otestování
https://img.photographyblog.com/reviews ... ro2_10.raf

A takhle to vypadá jen když vyberu REALA-ACE, žádné další úpravy.
fujifilm_x_pro2_10 3.jpg

Pro porovnání PROVIA:
fujifilm_x_pro2_10 4.jpg

a CLASSIC CHROME:
fujifilm_x_pro2_10 5.jpg

U těch P1X souboru jsi ponechal FujiXH1? Přejmenoval jsi jen ten fcrv soubor na FujiXPro2?
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 9. 2023 20:57

Nemám to prostě jednoduché... :-) Zítra, až bude chuť, se na to ještě podívám.
Bez úprav níže vzorky.
Obrázek

OnderCZ píše:U těch P1X souboru jsi ponechal FujiXH1? Přejmenoval jsi jen ten fcrv soubor na FujiXPro2?

Obrázek

Tam bude asi jádro pudlíka. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod OnderCZ 26. 9. 2023 21:10

Jo jo, to by mělo být ono. Těch 9 souborů P1X přejmenuj na FujiXH1-REALA-ACE_* a mělo by to snad taky frčet.
OnderCZ
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka