Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 6. 2019 11:40

Tie fotky mi pridu dost preexponovane, skoda, ze nebola taka ta nudna modra obloha alebo aspon ovecky :D
No nevyberieme si. Tu su moje pokusne upravy, farebnu som nechal iba jednu a jedna z fotiek je vyraznejsie orezana.

edit: zistil som, ze nemam ziadne presety na krajinky, resp. nic z mojich tam vobec nesedelo, tak som pouzil Landscape od Nikonu a Adobe Monochrome s vlastnym mixom zelenej, zltej a oranzovej farby.

DSC_8044fb.jpg


DSC_8057fb.jpg


DSC_8296fb.jpg


DSC_8455fb.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ganec 11. 6. 2019 11:51

Davidof píše:Ta obloha je fakt smůla, určitě stojí za to ji co nejvíc eliminovat.
Alebo ju lepšie exponovať .. (ako píše Ondrej) .. s bezzrkadlovkou by to mal asi exponované inak :twisted:
Ondrej Bobek píše:Tie fotky mi pridu dost preexponovane, skoda, ze nebola taka ta nudna modra obloha alebo aspon ovecky :D
Žeby bola obloha prepálená preto, lebo DSLR nedokážu celoplošne zmerať expozíciu .. ale len z jej stredu? :--
(podobne ako nedokáže mať AF body po celej šírke/výške .. tak asi ani metering senzor tú oblohu vôbec "nevidel")
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 6. 2019 11:59

Nemyslim si, ze zrkadlovky exponuju zle, toto je skor uzivatelska chybicka - na dvoch preexponovanych fotkach nebolo zapnute celoplosne meranie, ale vyvazenie na stred, ktore byva casto "veselsie" a na svetla trocha kasle.
Nastastie sa tie fotky daju vynikajuco stiahnut vdaka dobremu DR snimaca, pripomenulo mi to pracu s mojimi fotkami z A7R3 :)
Ked ale nie je pekna obloha, tak nepomoze nic, len nejaky Photoshop a o to tu asi nejde...
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ltokar 11. 6. 2019 12:17

Nekrm trolla pls.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 6. 2019 12:26

Nabuduce si dam pozor :) len nechapem, co robia te fotky tu, pre fotografov tu je nova fotohospoda. Potom zbytocne treba chodit sem a rozoberat popritom rozne "teorie" ktore sa ani netykaju fotenia alebo fotografov,...
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cport 11. 6. 2019 13:43

Ano, tady jeste neni nejak svetlo, barva tu taky moc nepomaha, takze BW a zduraznit strukturu.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 11. 6. 2019 16:51

Hm, to byla rada místního fotoprůvodce, že mám přepnout z celoplošného měření na bodové, že u něho (na Sony A7r) to tak funguje lépe. Dnes vím, že jsem ho neměl poslechnout, u Nikonu D850/D500 je na celoplošné měření spolehnutí. Ono to mohlo souviset i stylem focení, jeho výsledná fotografie vypadá výrazně jinak, než jak vypadala realita, já mám raději přirozené podání fotografie.

Přesto je ale Moravské Toskánsko lepší fotit s průvodcem, je tam jako ve Slovinsku, pár nádherných míst, ale pokud je člověk nezná, bude je hledat dlouho. Další postřehy průvodce ale seděly: ráno to bylo na gumáky a fleesovou bundu (zima), krátké ohniska jsem mohl nechat doma (ideál by byl 100-400mm teleobjektiv), je třeba se podřídit přírodě a počasí, na ranní či večerní focení stativ. Průvodce ví, jak a kam zajet. To s čím nic neudělá, je světlo, první den bylo pěkné světlo až od 7 hodin večer a to už bylo pozdě, kvůli únavě a jinému programu. Přesto ani ten druhý den nesvítilo slunce tam, kam jsem potřeboval, ta krajinná fotografie je o trpělivosti a dostatku času, což mi zrovna oboje chybělo. Ani jedna fotka není podle mých představ, bohužel, ale chyba je z 99% na me straně, na druhou stranu, nikdy jsem nic podobného neabsolvoval, bylo to znát, že musím vstřebat hodně nových věcí.

Ohledně zrcadlovek a bezzcadlovek jsem si udělal závěr, že tohle se s bezzcadlovkou dá nafotit stejně dobře nebo lépe. Člověk neřeší zaostřování pohybujícího se objektu, neřeší barvy (protože je stejně potom brutálně předělá), neřeší ostrost na plnou díru. Neříkám, že D850 má nějaký handikep, ale minimálně z hlediska poměru ceny a výsledku se zdála být kombinace Sony + Canon 100-400mm lepší volbou.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 11. 6. 2019 18:44

Ještě jeden postřeh. Ukázalo se, že Nikon nemá problém se spárováním SnapBridge (což údajně mému průvodci na Sony nechodilo dobře), funguje to také bezvadně, ale potvrzování Bluetooth spojení na fotoaparátu na stativu a současné držení iPadu v ruce není optimální, ten stativ by se stiskem tlačítka na D850 mohlo podařit překlopit. Přitom stačí málo, nějaké handsfree řešení na pro iPad (na stativ, nebo pověsit na krk, možností je více ...).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 11. 6. 2019 22:02

Melancholický Trol píše:Já myslím, že by Luňák měl v první řadě prokázat, že nějaké WTC vůbec kdy existovalo. Zatím tu jenom jako ovce papouškuje oficiální informace.


Lepe si ma predchozi slova nemohl potvrdit aneb kde chybi argumenty, nastoupi argumentacni fauly. Jinak zacinas zdatne dohanet Gance, ktery prohlasil, ze se divi tomu, ze ty mrakodrapy vubec dokazaly stat, s ohledem na jejich konstrukci :-D

pemar píše:Jinak k tomu postprocesu, předpokládám, že by vám více líbily úpravy tohoto typu:


Prosim te Pemare, vzdyt nejsi Ganec, to fakt nevidis, ze tam proste nebylo (fotogenicke) svetlo? Tedy naprosty zaklad krajinarske fotografie. Co jako si myslis, ze v postprocessu vymyslis? No nic, vubec nic, z ho*na bic neupletes ;)
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 12. 6. 2019 04:31

To je přesně ten důvod, proč krajiny nebo architekturu normálně nefotim, prostě nemám čas čekat na vhodně podmínky. Více času jsem prostě neměl, ale i tak mi to něco dalo.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 12. 6. 2019 05:40

Na dovolenke si clovek velmi nevyberie, aspon mas pekne miesta do zbierky a urcite kopec cennych rad.
Sony robi vseobecne take "opatrnejsie" exponovane fotky, mozno preto mal ten fotograf vyvazenie na stred, aby boli svetlejsie (kvoli tomu mam posunute "nulove" meranie celoplosnej expozicie vo fotaku o +0,6EV, no casto je aj to malo a treba pouzit korekciu expozicie).
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 6. 2019 09:01

Na dovolený si člověk fakt nevybere, ale na placeným kurzu je focení krajiny ve dvě odpoledne trochu sporné.

Ale asi to mělo i jiné aspekty a přineslo to nějaké informace.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 12. 6. 2019 11:19

Davidof: mozno tekute aspekty :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 6. 2019 11:28

No, podle toho co pemar psal, tak se hostinští moc nepředvedli :-))
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 12. 6. 2019 16:30

No, člověk nesmí lektorovi/průvodci slepě věřit, zejména sám používá jinou techniku, nicméně světlo ani nejlepší fotograf nepřičaruje.

A na jeho obranu musím ještě říci, že to světlo bylo na začátku úplně o ničem, uvažoval jsem, že focení přeložíme na jindy, ale už jsem byli na místě a manželka se (naivně) těšila do sklípku, tak jsem to riskl a kdybych vydržel o hodinu nebo 2 déle, tak by se výsledek dostavil. Já jsem ale byl ještě dopoledne u tchyně a kdybych to otočil domů, tak bych riskoval, že ten den se budeme se ženou jen hádat.

Můj závěr z toho je, že když pojedu do Toskánska, tak udělám s menší námahou lepší fotky, že ty místa nejsou tolik schované. Přesto mohu místo i fotografa doporučit, nebylo to marné, zajímavé to určitě bylo.

Jedna mobilovka z místa, kde jsem teď:

Obrázek
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků