Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FXE1 19. 5. 2019 10:56

Pemar:
A pre čo by si sa mal mať lepšie ako my ? :) Pekne sa ajTy potráp...

Fidko, neide o profi prácu, ale ešte nedávno si bežná populácia musela kúpiť fotoaparát alebo kameru na úplne bežné dokumentovanie udalostí života. Dnes nemusí. Nevidím dôvod liezť do MFT za cenu FF. Aj keď napr. GH5 som už niekde videl za necelých 1100 €. To by ma celkom zaujímalo.
Naposledy upravil FXE1 dne 19. 5. 2019 10:57, celkově upraveno 1
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 19. 5. 2019 10:56

Nastastie Ti pri D850 asi vela priestoru na zlepsenie neostava :)

-- 19. 5. 2019 11:00 --

FXE1 píše:A pre čo by si sa mal mať lepšie ako my ? :) Pekne sa ajTy potráp...

Fidko, neide o profi prácu, ale ešte nedávno si bežná populácia musela kúpiť fotoaparát alebo kameru na úplne bežné dokumentovanie udalostí života. Dnes nemusí. Nevidím dôvod liezť do MFT za cenu FF. Aj keď napr. GH5 som už niekde videl za necelých 1100 €. To by ma celkom zaujímalo.


No a toto je presne to. Resp presne toto si myslim ja :-) Nie je dovod kupovat mFT za cenu FF. To je problem, samotny snimac by bol ok.

Inak tie Panasonic tela zase tak strasne drahe nie su, uvadzacia cena nie je tak vysoka ako u Olympusu a ponukaju toho dost. Hlavne ako som pisal, su to solidne hybridne fotaky a plne chapem, ze mnohych video nezaujima, ale tiez nikto nemoze od predajcu ziadat aby znizil cenu ak dotycny pri kupe preukaze, ze video netoci :-P S objektivmi je to horsie, tie su drahe ako kokain a nic vynimocne na nich nie je. Teda az do marketingoveho prepoctu, potom su skoro zadarmo.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 19. 5. 2019 11:39

Já kromě ceny vidím u mFT ještě problém s malou HO. Možná mám teď období manýry, ale jak jsem psal vedle do vlákna o nejoblíbenějších objektivech, propadl jsem kouzlu foceni sportu portrétním objektivem (nejsem první, inspiroval mne Radek71), kde by ekvivalent pro mFT měl extrémní světelnost (a jak je znám, tak i cenovku). U APS-C je f1.4 v pohodě, Sigma takových objektivů nabízí hodně za celkem rozumné ceny.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 5. 2019 11:39

Když jsem s focením začínal poprvé - tedy cca v roce 2003 - tak mě hodně ovlivňoval jeden kamarád a ten měl jasno. Když lyže, tak Atomic. Když foťák, tak Canon.

Poslechl jsem ho, nijak moc jsem o tom nepřemýšlel a vzhledem k mým schopnostem tehdy (a nejspíš i teď) to žádná chyba nebyla. Kdyby byl Nikonista, měl bych tehdy Nikon a taky bych to neřešil.

Canon dneska na mě taky působí jako pod vedením geronto-politbyra v posledních letech CCCP. Kdysi tam byl takový drive, dneska jsou jakoby duchem jinde.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 19. 5. 2019 12:10

pemar píše:Já kromě ceny vidím u mFT ještě problém s malou HO. Možná mám teď období manýry, ale jak jsem psal vedle do vlákna o nejoblíbenějších objektivech, propadl jsem kouzlu foceni sportu portrétním objektivem (nejsem první, inspiroval mne Radek71), kde by ekvivalent pro mFT měl extrémní světelnost (a jak je znám, tak i cenovku). U APS-C je f1.4 v pohodě, Sigma takových objektivů nabízí hodně za celkem rozumné ceny.


S HO to je tak, ze nie kazdy ju potrebuje. Cize tu sa proste mFT vojde do poziadaviek mnohych, aj ked FF Ti samozrejme dava tu univerzalnost, ze mozes mat HO velmi malu, ale zaroven obrovsku. Inak ale samozrejme nerozumiem preco si kupovat mFT a extra drahe svetelne skla, ked mi rovnaku sluzbu spravi FF s priemerne svetelnym sklom. Pekne to napisal nedavno Peter Lunak. Kedze nemam uchylku odkladat si co kto napise, tak len ako si to pamatam. Ak by objektivy pre mFT boli ekvivalentne tym na FF, boli by priblizne rovnako velke a tazke (a z mojho pohladu pri marketingovaej strategii Olympusu asi 3-4x drahsie). Akurat, ze ekvivalentne nie su :-)

Ine je to u teleobjektivov co je jediny dovod preco mFT este mam.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 19. 5. 2019 12:22

Značka má to mne smysl tehdy, když je s ní spojené produktové know-how. Z těchto důvodů jsem třeba kupoval slalomky od Atomicu a nikdy jsem nelitoval, ale pak začali dělat podivné inovace a lyže s jinými názvy a jiným designem a já jsem ztratil důvěru a přešel na Elan a Salomon. Aktuálně jsou oboje někde v kontejneru ve sběrném dvoře a příští zimu chci zase slalomky od Atomicu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 19. 5. 2019 14:51

Fidko píše:To nie su starosti :) Ak by boli, neriesil by som ich na digiarene :)

Já vím, že na DIGIarena.cz se řeší jen kosočtverce. :-)

P.S. Narážel jsem spíše na ten rozhovor s Pentaxáky, jenž cport v jiném vlákně odkazoval (celá verze).
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 19. 5. 2019 18:54

pemar píše:Četl jsem před chvíli na https://pentaxrumors.com/2019/05/18/ric ... k-to-dslr/ zajímavé interview s člověkem na pozici General Manager of the Marketing Communication Department, jmenuje se Hiroki Sugahara, o tom, jak podle nich začne DSLR market znovu stoupat a lidé se budou vracet.
Ten "rok-dva" zaznelo dvakrát:

1) prvý krát v súvislosti, že "verí tomu, že niektorí ľudia sa vrátia k DSLR"
Hiroki Sugahara: Currently, mirrorless is a newcomer, so of course many users are very interested in the new systems, they want to use [them]. But after one or two years, some users who changed their system from DSLR to mirrorless come back to the DSLR again.

Dave Etchells: Really?

Hiroki Sugahara: I believe.


2) druhý krát, že po 1-2-3 rokoch očakáva znova nárast (čím mi pripomenul )
Hiroki Sugahara: So the DSLR market is currently decreasing a little bit, but one year or two years or three years later, it will [begin] getting higher.


Ja si ale myslím, že časy, kedy sa ľudia z MILC vracali na DSLR tu už boli a nevidím dôvod, prečo mali znova nastať:
- kým ešte Fujiny nevedeli ostriť v zlom osvetlení, tak tam s nimi mali problémy
(aj u nás vo fotoklube bol jeden taký .. čo sa XT20 zbavil .. ešte pred tým, ako vydali firmware, čo vylepšoval ostrenie o 1.5EV .. čo aj tak zaostávalo za ostatnými, ale už by to asi nebol až taký neprekonateľný problém)
=> dnešné MILC sú predsa len ďalej a už také slabiny (ako mali tie Fuji-ny) žiadna z nich nemá .. či?

-- 19. 5. 2019 19:04 --

Čo ale mňa zarazilo na jeho rečiach boli tieto 2 vety:
1) "Currently, mirrorless is a newcomer"
- po 10-tich rokoch na trhu
=> vari ešte stále môže byť nováčik?
2) "DSLR market is currently decreasing a little bit"
- pokles skoro 60% za 6 rokov (zo 16,200,451 kusov v roku 2012 -> na 6,620,999 v roku 2018)
+ ďalších 40% v priebehu začiatku tohto roka (v porovnaní s prvými 3 mesiacami roku 2018)
=> to je akože "len trošku"?
:shock:

Asi som práve pochopil slovo "bagatelizovat" ;-)
(voľačo mi to tu pripomína .. )
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod landov 19. 5. 2019 20:32

pemar píše:Značka má to mne smysl tehdy, když je s ní spojené produktové know-how. Z těchto důvodů jsem třeba kupoval slalomky od Atomicu a nikdy jsem nelitoval, ale pak začali dělat podivné inovace a lyže s jinými názvy a jiným designem a já jsem ztratil důvěru a přešel na Elan a Salomon. Aktuálně jsou oboje někde v kontejneru ve sběrném dvoře a příští zimu chci zase slalomky od Atomicu.

s tymi znackami to je dost o subjektivnych pocitoch - kazdy ma nejaku, ktora mu "najviac vyhovuje". Ked to zovseobecnim u seba na fototechniku, tak samozrejme Nikon - ale tam uz zohrava rolu aj pocet skiel a prislusenstva :-P
Odhliadnuc od toho nemam problem fotit s nicim, pokial to splna moje kriteria. V kriteriu kompaktnosti to boli Oly XZ1,Oly E-PM1, Fuji X100s, potom Sony RX100III...no a zatial som zakotvil u Canon G1XMK3, pretoze kompaktnost,ergonomia,APSC, zoom,utesnenie - vzhladom na vyuzitie prevazne s clonou 8+ je to neprekonatelny stroj.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 5. 2019 20:41

Ten Canon je docela unikátní a na ty tvoje služebky například úplně ideální. Nakonec i na jakoukoli turistiku.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 19. 5. 2019 21:54

pemar píše:Já kromě ceny vidím u mFT ještě problém s malou HO.
Problém s malou HO (kvôli nej treba riešiť zložitejší AF, cloniť, teda trápiť sa, ..) majú skôr väčšie snímače ;-)

pemar píše:Možná mám teď období manýry, ale jak jsem psal vedle do vlákna o nejoblíbenějších objektivech, propadl jsem kouzlu foceni sportu portrétním objektivem (nejsem první, inspiroval mne Radek71)
Vitaj v klube. Ja som 90mm EQ objektívom so svetelnosťou f/1.8 fotil šport ešte na E-P3 (teda od roku 2011).

No a k tej "manýre":
To, že sa niekto venuje niečomu, kde v najbližšom okolí nemá konkurenciu, je pomerne bežné.
Napríklad kamoš, čo má A7RIII (teda najviac megapixelový snímač z nášho fotoklubu), ale cieľavedomo z nás fotí najkratšie, nám vždy ukazuje vyzoomované detaily a nerieši fotku ako celok. Naposledy nám ukazoval plávajúceho Sajfu .. na celom zábere to bola len "šmuha", ale po vyzoomovaní sa dal zreteľne rozoznať.
Toto je proste disciplína, v ktorej mu nemôžeme konkurovať (teda: ak nerátam high-res)

U teba som si to všimol už dávnejšie:
- kým si nemal 100/1.4 a teda nemohol konkurovať mojim pongovým záberom
=> tak si tu priložil fotku z nejakého lepšieho mobilu, ktorému som zase nemohol konkurovať ja (s tou mojou starinkou)
- keď som ťa vyzval nafotiť mesiac .. kde by to teoreticky "malo byť vyrovnané", takže nemal by si žiadnu výhodu
=> tak si po mne na oplátku žiadal letiaceho vtáka, ktorému sa s CDAF konkuruje tiež zložitejšie
- no a teraz .. síce z nás máš foťák čo má najviac megapixelov .. ale podobne magapixelový A7RIII tu už majú aj iní
=> tak ti nezostáva nič iné, ako rozvíjať disciplínu "najnižšia HO" :twisted:
(keďže 100/1.4 tu zatiaľ nikto nemá a asi ani mať nebude, keďže odpovedajúca Sigma už nepatrí medzi bežné sklá)

Aspoň tak to vidím ja: používanie extrémnej clony, je v prvom rade snahou nejako vyniknúť.
(ten, kto si nájde na fotení inú motiváciu ako "byť najlepší", tak extrémnu HO nepotrebuje)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cport 19. 5. 2019 22:20

Fidko píše:
cport píše:odpovidam v Nove fotohospode.

-- 19. 5. 2019 07:55 --

Fidko píše:Nemyslim si, ze ludia sa budu vracat. Faktom je, ze CSC sa vyvijaju a vacsina fotografov ktori este nie su dokonale spokojni s bezzrkadlovkou ktoru maju proste budu verit, ze to fixne novsi model, pripadne Ganec bude verit ze to fixne novy Fw. Skratka, ze sa to spravi a ze DSLR je neperspektivne. Konkretne toto je aj moj pripad.

Inak ale ak mam byt uprimny, nevadilo by mi ak by sa to zvratilo. Ak by som veril, ze DSLR ma nejaku buducnost, vratil by som sa nej. Konkretne moj problem s CSC je EVF a vadia mi 2 konkretne veci.

1. je to na *****
2. zlepsovat sa to bude len velmi pomaly (narozdiel od inych detskych nemoci)


Stacilo fotit s DSLR a byt spokojeny :)


To su tie emocie o ktorych pisal pemar. Nemyslim, ze to bol pripad vacsiny, ale konkretne moj ano. Daval som si pracovnu pauzu a miesto fotenia som si kupil fotak. Vtedy E-M1, prvu generaciu. Pekna hracka, ale co si tak matne spominam, so 7D ktore som mal predtym ma to bavilo viac, minimalne som toho mal nafoteneho viac. Ale ano, lutujem to. Ak by som mal dnes DSLR a skusenosti ktore mam, este by som si DSLR 1-2 roky podrzal. Ale skakat z mFT na DSLR a potom zase spat k CSC, aj ked k inemu systemu sa mi nechce.


Fidko: ani jsi to nemusel rozepisovat. Ta moje poznamka se proste jen tak nabizela. Jinak vim, ze clovek holt nekdy potrebuje rozhodnuti a dela to proste dle nejakych aktualnich pozadavku a predstav. Ja uz taky takhle malem byl Olympusak, Nikonista i Fujista (ne najednou).
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 20. 5. 2019 00:16

"Problém s malou HO (kvôli nej treba riešiť zložitejší AF, cloniť, teda trápiť sa, ..) majú skôr väčšie snímače "

Nepochopil si jednoduchy text. Ten problem u malych snimacu spociva jejim dosazeni.

"Ja som 90mm EQ objektívom so svetelnosťou f/1.8 fotil šport ešte na E-P3 (teda od roku 2011)."

Ne Gance, ty si fotil efektivne/ekvivalentne s f/3.6. A protoze pemar pise zcela nepochybne o vypichnuti objektu diky male HO, tak ses vedle jak ta jedle a byl si jiz v roce 2011 :)
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidko 20. 5. 2019 03:23

Mna bavi ako pre ganca stale velke obtazovanie ked musi zaclonit, no spracovat high-ress je pre neho samozrejmost a akoby bez namahy. Skutocne objektivny clovek ktory sa snazi o skutocne objektivnu diskusiu.

S tym AF to bude najskor pravda a aj preto si myslim, ze E-M1X je proste potrat. Fotak za tie peniaze s takym zameranim a tak malym snimacom by mal z pohladu AF proste konkurenciu roztrhat v zuboch. A on stale zaostava prave za fotakmi s tym vacsim snimacom. Je to smutne :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FXE1 20. 5. 2019 04:06

Neviete, prečo si Ganec stále porovnáva pindíka s Pemarom ? :)
FXE1
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků